Articole

OpenSource de calitate pentru Windows

În pregătirile pentru Software Freedom Day a fost lansată recent versiunea 12.09 pentru OpenDisc, o compilație de programe opensource gratuite pentru Microsoft Windows.

Versiunea curentă cuprinde 27 de actualizări de versiune, printre care numeroase utilitare pe care vă doriți să le aveți la îndemână, dar și jocuri gratuite pentru windows: Audacity 2.0.2, Blender 2.63a, ClamWin 0.97.5, Dia 0.97.2-2, DjVuLibre 3.5.25+4.9, Firefox 15.0, Freeciv 2.3.2, GanttProject 2.5.5, GIMP 2.8.2, GnuCash 2.4.11, HTTrack3.46.1, Maxima 5.28.0-2, Miro 5.0.2, LibreOffice 3.6.1, Pidgin 2.10.6, PokerTH 0.9.5, RSSOwl 2.1.4, Scribus 1.4.1, SeaMonkey 2.12, Sokoban YASC 1.577, Songbird 2.0.0,Stellarium 0.11.4, SumatraPDF 2.1.1, Thunderbird 15.0, TightVNC 2.5.2, TuxMath 2.0.3, VLC 2.0.3, Battle for Wesnoth 1.10.4

Printre utilitarele pe care noi le folosim cu succes aș menționa: Audacity, Firefox, GIMP, HTTrack, Miro, Pdigin, Scribus, SeaMonkey, SumatraPDF, TightVNC și VLC. Ne-am jucat și cu Freeciv, un joc super interesant care sigur vă e cunoscut.

Pentru oricare din aceste programe e suficient să accesați site-ul și să descărcați gratuit pachetul, sau le puteți căuta pe net și descărca individual pe cele de care aveți nevoie.

WebMatrix de la Microsoft, tool gratuit pentru dezvoltare web

Nu am apucat încă să testăm noua versiune de WebMatrix, care e deja în public beta 2, dar din descrierea aplicaţiei şi intensitatea cu care este promovată ne-am gândit că trebuie să fie ceva de capul ei, aşa că o aducem în discuţie şi vă cerem şi vouă părerea.

WebMatrix este o unealtă de dezvoltare web gratuită, care, conform Microsoft, include tot ce ai putea avea nevoie pentru a dezvolta o aplicaţie web. În principiu porneşti de la o aplicaţie existentă opensource, adaugi template-uri, unele gata incluse, şi apoi completezi cu codul propriu. Un fel de all-inclusive pentru dezvoltarea de aplicaţii web, nu doar de site-uri.

Pentru a vă pune pe treabă, e suficient să descărcaţi şi să intstalaţi WebMatrix folosind Microsft Web Platform Installer, operaţie care vă va lua maxim 5 minute. Apoi puteţi instala una din aplicaţiile preferate de web, inclusiv WordPress, Joomla!, DotNetNuke sau Orchard.

Paşii următorii sunt de customizare şi de publicare a site-ului, însă toţi paşii pot fi executaţi chiar direct în WebMatrix.

Dacă aţi apucat deja să testaţi aplicaţia, care poate fi descărcată gratuit de pe site-ul Microsoft, aşteptăm şi părerile voastre.

Aveţi mai jos linkuri către unelte şi componentele aplicaţiei, utilizabile ulterior pe platforma WebMatrix.

Install ScrewTurn Wiki for Windows
Install DotNetNuke for Windows
Install BlogEngine.Net for Windows
Install WordPress for Windows
Install Drupal for Windows
Install Joomla! for Windows
Install Umbraco for Windows

Bază de date performantă fără SQL? Sigur, NoSQL!

La aproape cinci luni după versiunea 0.7.0, echipa de dezvoltatori de la Apache Cassandra a anunţat lansarea versiunii 0.8.0, care vine cu contori distribuiţi şi suportă de asemenea encriptarea traficului între noduri. NoSQL este o bază de date orientată pe conceptul de coloană, ultra-scalabilă, care, începând cu această versiune vine şi cu CQL (Cassandra Query Language), un limbaj structurat de interogare a bazei de date.

Sintaxa CQL este oarecum familiară utilizatorilor altor baze de date SQL, cu comenzi populare precum USE, SELECT, UPDATE, DELETE, DROP sau CREATE implementate în acelaşi mod ca în SQL. O diferenţă semnificativă este dispariţia comenzii INSERT, înlocuită de comanda UPDATE, care atunci când este executată pe o înregistrare inexistentă crează respectiva înregistrare.

CQL vine cu drivere petnru Python, Java şi Node.js . Informaţii suplimentare despre CQL sunt disponibile pe site-ul oficial. Cassandra este un sistem distribuit de management al bazelor de date a cărui dezvoltare a fost iniţiată de Facebook, dar care în 2008 a devenit open source şi a devenit baza unui proiect al Fundaţiei Apache, fiind acceptat în Februarie 2010 ca Proiect Top-Level Apache (TLP).

Dacă vă aflaţi printre dezvoltatori de programe bazate pe infrastructură opensource, probabil prima întrebare care vă vine în cap este „Merge din PHP”. Răspunsuri utile veţi găsi la următoarele adrese:

Pentru mai multe API-uri de clienţi high-level răsfoiţi şi pagina de ClientExamples pe wiki-ul Cassandra.

 

România susţine dar nu promovează open-source software

Într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti de ministrul român al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Valerian Vreme, acesta a afirmat că autorităţile publice ar trebui „să folosească sisteme informatice bazate pe software gratuit şi open-source atunci când o evaluare corespunzătoare arată că aceasta este soluţia corectă”.

Valerian Vreme a mai spus că nu va susţine o lege care să impună autorităţilor de stat şi guvernamentale să utilizeze open-source software, şi că treaba ministerului în acest domeniu se limitează la a prezenta avantajele şi dezavantajele acestui concept.

Ministrul a mai făcut un apel la furnizorii de software gratuit şi open-source să facă aceste proiecte relevante şi accesibile administraţiei publice înscriindu-le în Biblioteca de Aplicaţii, un software repository care este administrat de Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Informatică.

Chrome 10 Beta creşte performanţa JavaScript cu 64%

Google a lansat Joia trecută prima variantă beta a versiunii 10 a browserului Chrome, iar Computerworld a calculat că performanţa pe JavaScript este cu 64% mai bună decât a versiunii 8 a aceluiaşi browser. Totuşi, în alte teste ale unor entităţi la fel de avizate, Chrome 10 nu pare să fie mult mai rapid decât Chrome 9.

Printre facilităţile noi ale versiunii 10 Beta se numără totuşi şi facilităţi noi cum este Crankshaft, o nouă tehnologie de optimizare. Crankshaft are rolul de a optimiza codul care este executat foarte des, de aceea la eventuale teste de viteză este posibil ca îmbunătăţirile aduse de noua tehnologie să nu fie imediat. Practic, cu cât o aplicaţie de browser are mai mult de lucru cu atât se vor vedea mai clar performanţele.

Chrome 10 beta poate fi descărcat aici.

Evident, browser-ul de la Google este şi va rămâne în categoria free opensource software şi poate fi descărcat gratuit pentru aproape orice sistem de operare.

Ultrastar Deluxe – un joc karaoke inspirat de Playstation

Chiar dacă nu e chiar un joc propriuzis, Ultrastar Deluxe este mai degrabă joc decât soft utilitar datorită distracţiei în gaşcă pe care o oferă. Ultrastar este un joc de karaoke pentru 6 cântăreţi deodată, care îţi spune la final şi cât de bine ai cântat şi desemnează un câştigător, ceea ce îl face demn de apelativul joc.

Am uitat să menţionăm că acest karaoke player este complet gratuit şi că există o serie lungă de piese pe care le puteţi descărca gratuit de pe site-ul lor. Mai mult, dacă sunteţi printre noi artişti în devenire, puteţi lua legătura cu dezvoltatorii jocului pentru a le trimite piesele voastre, obţinând astfel un loc privilegiat pe pagina lor de web.

Comparaţie între soluţii tip Office gratuite

Software-ul liber (prin liber înţelegând gratuit) ia din ce în ce mai mult avânt. Microsoft Office, deşi rămâne standardul de-factor pentru ceea ce înseamnă suită de aplicaţii pentru birou, nu mai este demult singura soluţie disponibilă. A venit deci vremea să facem o scurtă trecere în revistă, ca să nu îi spunem chiar comparaţie, între soluţiile de alternative de tip Office, majoritatea acestora fiind disponibile atât pentru Windows cât şi pentru sistemele de operare gratuite din lumea Linux.

  • Suite complete: OpenOffice.org, KOffice şi Gnome Office.
  • Procesoare de text din suite: Abiword, Kword, OO Writer
  • Spreadsheets: Gnumeric, KSpread, OO Calc
  • Programe pentru prezentări: Kpresented, OO Impress.

Important de ştiut: majoritatea acestor pachete şi programe sunt deja localizate în limba română, şi atât pachetele în sine cât şi localizările sunt complet gratuite.

Vom reveni cu mai multe informaţii despre fiecare dintre aceste pachete şi componentele lor, inclusiv linkuri şi instrucţiuni cât mai precise despre cum pot fi instalate şi utilizate.

Debian 6 disponibil oficial

Una din cele mai populare distribuţii de Linux, Debian Project, a ajuns la versiunea a şasea, după mai bine de doi ani de eforturi intense. Această nouă distribuţie vine cu multe facilităţi interesante, printre care trebuie să menţionăm pentru cititorii noştri care sunt încă bazaţi pe Windows că această distribuţie, ca mai toate distribuţiile bazate pe kernelul de Linux, este un sistem de operare gratuit. Pentru a întări gustul de libertate al distribuţiei în această versiune au fost înlocuite numeroase versiuni de firmware pe care dezvoltatorii le-au considerat „cu probleme”.

Cu această ocazie, proiectul Debian a lansat mai multe „technology previews” legate de FreeBSD şi menţionează primul release de Debian fără un kernel de linux.