Articole

Yii2 a ajuns la Release Candidate

Unul din cele mai populare framework-uri de PHP, Yii, se apropie de varianta finala si poate fi descarcat incepand de ieri in varianta Release Candidate. Desi e posibil ca unele lucruri sa se mai schimbe, cei care incep acum proiecte noi pot sa foloseasca versiunea 2 a framework-ului fara sa se teama de prea multe probleme si incompatibilitati ce ar putea sa apara in urmatoarele 2 saptamani, pana la data la care e programata versiunea finala GA (General Availability).

Dacă nu știți ce e un framework PHP, sau dacă până acum v-a fost teamă să vă apropiați de unul, deși sunteți programatori sau aspiranți PHP, acum e momentul să o luați de la zero cu un framework extrem de popular si extrem de performant.

Pentru mai multe informații îndreptați-vă spre site-ul Yii, dar, ca de obicei, vă stăm la dispoziție pentru orice nelămuriri prin intermediul comentariilor.

Protecţie PC cu Microsoft Security Essentials

Microsoft Security Essentials este o soluţie anti-malware nouă, gratuită, pentru calculatoarele voastre care rulează Windows. Cu puţin noroc veţi fi mai bine protejaţi faţă de viruşi, spyware şi alte programe maliţioase. Softul este disponibil gratuit pentru orice Windows XP SP2 sau ulterior, cum sunt  şi Windows 7.

Putem să vă confirmăm că detecţia euristică funcţionează, şi că softul a detectat nişte instrucţiuni de criptare ciudată din câteva scripturi php care aveau instrucţiuni de encoding.

Principalele 3 motive pentru care Microsoft vă sugerează să folosiţi această soluţie anti-malware ar fi:

  • Protecţie extinsă – spyware, viruşi, viermi, troieni şi alte tipuri de programe mailiţioase
  • Uşor de obţinut şi uşor de utilizat – Disponibil fără costuri şi fără înregistrare direct de pe site-ul Microsoft.
  • Protecţie silenţioasă – Programul nu intră peste tine decât dacă îţi doreşti asta special.

Iată şi o poză cu interfaţa de bază a aplicaţiei, ca să o recunoaşteţi când o vedeţi.

De asemenea, Microsoft mai pune la dispoziţia noastră şi Microsoft Safety Scanner, un alt software gratuit care face o scanare detaliată on-demand atunci când suspectaţi o infecţie recentă. Softul este util cam 10 zile după descărcare şi nu rămâne instalat pe sistem. Vă recomandăm o scanare ocazională, în special dacă antivirusul vostru a mai dat rateuri din când, dar nu renunţaţi la o soluţie antivirus fiindca Safety Scanner nu înlocuieşte antivirusul tradiţional, aşa cum o poate face Microsoft Security Essentials.

Bază de date performantă fără SQL? Sigur, NoSQL!

La aproape cinci luni după versiunea 0.7.0, echipa de dezvoltatori de la Apache Cassandra a anunţat lansarea versiunii 0.8.0, care vine cu contori distribuiţi şi suportă de asemenea encriptarea traficului între noduri. NoSQL este o bază de date orientată pe conceptul de coloană, ultra-scalabilă, care, începând cu această versiune vine şi cu CQL (Cassandra Query Language), un limbaj structurat de interogare a bazei de date.

Sintaxa CQL este oarecum familiară utilizatorilor altor baze de date SQL, cu comenzi populare precum USE, SELECT, UPDATE, DELETE, DROP sau CREATE implementate în acelaşi mod ca în SQL. O diferenţă semnificativă este dispariţia comenzii INSERT, înlocuită de comanda UPDATE, care atunci când este executată pe o înregistrare inexistentă crează respectiva înregistrare.

CQL vine cu drivere petnru Python, Java şi Node.js . Informaţii suplimentare despre CQL sunt disponibile pe site-ul oficial. Cassandra este un sistem distribuit de management al bazelor de date a cărui dezvoltare a fost iniţiată de Facebook, dar care în 2008 a devenit open source şi a devenit baza unui proiect al Fundaţiei Apache, fiind acceptat în Februarie 2010 ca Proiect Top-Level Apache (TLP).

Dacă vă aflaţi printre dezvoltatori de programe bazate pe infrastructură opensource, probabil prima întrebare care vă vine în cap este „Merge din PHP”. Răspunsuri utile veţi găsi la următoarele adrese:

Pentru mai multe API-uri de clienţi high-level răsfoiţi şi pagina de ClientExamples pe wiki-ul Cassandra.

 

Internship pentru programatori la Microsoft în Timișoara

Cu acest material testăm o idee nouă pentru portalul nostru, aceea de a publica din când în când, probabil săptămânal, câte un job selectat dintre joburile publicate de companiile importante pentru România. Pentru astăzi am selectat un job la Microsoft România care este de nivel începător și care nici măcar nu se adresează direct candidaților din București, ci mai degrabă absolvenților care sunt în Timișoara. Cu toate acestea, având în vedere că e vorba de un internship de câteva luni, nu credem că ar fi o problemă să încercați să aplicați la acest job și din alte regiuni ale țării.

Fără alte introduceri sau detalii, puteți accesa anunțul de job pe site-ul de joburi al Microsoft.

Pentru cei care vor mai multe detalii, iată cele mai importante aspecte:

  • e vorba de un internship de 3 luni, ce va începe în iunie/iulie 2011, pentru mai mult de o poziție
  • produsul vizat pentru internship: un portal de vânzări al Microsoft: Ciao, și partea de backend și frontend legată de ecommerce a motorului de căutare al Microsoft, Bing.
  • cunoștințe necesare: programare într-unul din limbajele C/C++ , C#, PHP or Java
  • absolvent 2010 sau în an terminal în 2011
  • pasiune pentru tehnologie, abilități de comunicare și rezolvare a problemelor

Spuneți-ne dacă ați aplicat la acest job și mai important, dacă ați fost admiși în programul de internship. Spuneți-ne și ce tipuri de joburi v-ați dori să identificăm și disecăm pentru voi în următoarele ediții.

Add-on-uri, plugin-uri şi extensii de Firefox şi Chrome pentru developeri

Dacă în principiu browserele sunt un inamic pentru dezvoltatorii de web, prin prisma diferenţelor şi incompatibilităţilor dintre ele, existenţa add-on-urilor este utilă de foarte multe ori în procesul de dezvoltare şi mai ales de depanare al aplicaţiilor web.

Aveţi aici o listă cu câteva add-on-uri de Firefox şi câteva extensions de Chrome care vă pot fi foarte utile dacă aveţi de-a face cu dezvoltarea de site-uri, iar uneori chiar şi ca simplu utilizator.

Add-ons pentru Firefox.

Firebug – este un add-on de Firefox util pentru depanarea, testarea şi cronometrarea componentelor Javascript, CSS, HTML din orice pagină web. Firebug la rândul lui poate fi îmbogăţit cu extensii de Firebug specifice anumitor taskuri, cum ar fi de exemplu PageSpeed de la Google.

Web Developer – o altă extensie care poate fi indispensabilă creatorilor de web, cu funcţiunile grupate pe categorii şi o serie de unelte în plus faţă de Firebug.

FirePHP – un tool util pentru a identifica mesajele de eroare din codul PHP şi pentru debuging al aplicaţiilor care folosesc JSON şi XML.

Javascript Debugger – un tool de debugging care face exact ce îi spune numele.

Tamper Data – Permite alterarea header-elor HTTP şi HTTPS din traficul web.

 

 

 

Extensii pentru Google Chrome.

Pendule – o versiune lite a lui Web Developer pentru Firefox

jsshell – un mic command prompt ataşabil lui Chrome care permite trimiterea de interogări jQuery sau jLinq indiferent pe ce pagină eşti.

MultiSwitch – permite definirea şi schimbarea rapidă între mai multe medii: test, producţie, dezvoltare.

Inline Code Finder – un tool care permite parcurgerea rapidă a codului unei pagini pentru a identifica anumite elemente particulare evenimentelor JavaScript, de inline styling şi javascript:link.

Chrome Sniffer – permite depistarea anumitor librării JavaScript sau a anumitor aplicaţii de web utilizate în cadrul paginilor analizate, cu suport pentru mai mult de 50 de CMS-uri şi librări JS.

Dacă folosiţi şi alte extensii şi plugin-uri în activitatea voastră de dezvoltare, vă invităm să ni le semnalaţi pentru a le include într-un articol viitor.