Articole

Google+ pentru Libertate, jurnalism şi activism mai sigur

Conform Comitetului de Protecţie al Jurnaliştilor, noua platformă de socializare, testată în prezent de Google şi care urmează să fie lansată destul de curând, respectă câteva principii considerate importante pentru comunicarea şi activitatea jurnaliştilor şi activiştilor. Mai precis:

  • conexiunile sunt criptate, folosind protocolul https, eliminând astfel într-o mare măsură posibilitatea ca traficul web să fie interceptat prea uşor
  • poţi să ascunzi destul de uşor identitatea persoanelor care aparţin cercului tău de conexiuni, şi de asemenea poţi să te ascunzi şi tu atunci când eşti prezent în cercul de conexiuni al cunoscuţilor tăi
  • spre deosebire de Facebook, nu eşti obligat să foloseşti numele adevărat
  • există posibilitatea să îţi exporţi toate datele folosind Googel Takeout. Dacă de exemplu vrei să-ţi dezactivezi contul, poţi să îţi exporţi informaţia deţinută şi să o muţi în altă parte.

Am mai vorbit şi noi în trecut despre demersurile pe care Google le face pentru a asigura portabilitatea şi securitatea informaţiilor, mai ales odată cu înfiinţarea proiectului Data Liberation de la Google.

Dacă vă aflaţi în postura descrisă de noi probabil lectura articolului original merită efortul, deşi autorul acestui articol, Danny O’Brien, revine ulterior cu un comentariu în care explică că nu doreşte să recomande explicit nicio platformă de comunicare socială ca şi instrument de activitate pentru jurnalişti, în special atunci când aspectele legate de identitate sunt un aspect important, însă Google+ are premisele de a fi un instrument mai bun pentru cei care sunt dispuşi să folosească instrumente de Social Networking.

Atac la Windows: Ubuntu 11.04, Linux devine Cool

Canonical va lansa următoarea versiune de Ubuntu pe 28 Aprilie, dar ţine să ne anunţe deja că acest Linux urmează să „se dea” la Windows. Ubuntu a învăţat din experienţa Android, care este şi el tot un Linux la origine, şi a decis că pe lângă stabilitate, securitate şi compatibilitate hardware, care sunt deja verificate pe Ubuntu, a venit vremea ca şi interfaţa să intre în calcul şi să ajute Linux să intre în concurenţă şi să prezinte o opţiune serioasă faţăde Windows. Evident, fiecare versiune şi fiecare distribuţie de Linux visează să facă asta, şi mai mult de jumătate dintre el şi-au şi propus să o facă, dar noi sperăm încă la o realizare a acestui vis.

Gerry Car, de la Canonical a afirmat cât se poate de clar că această versiune are ca scop principal să lupte cu Windows, iar planul lor de marketing va marşa exact în această direcţie. De ce ar reuşi un asemenea plan?

Ubuntu 11.04 a învăţat multe de la tablete şi smartphone-uri, dar completează facilităţile lor cu avantajele implicite ale unui sistem de operare pentru desktop. În plus, multe facilităţi legate de social networking sunt integrate perfect. Sistemul de multitasking, o caracteristică standard a desktop-urilor, e gândit să te ajute atunci când lucrezi într-o aplicaţie dar primeşti un mesaj chat, un email sau apare o altfel de întrerupere similară. Interfaţa Unity, care a fost deja testată pe varianta de Ubuntu destinată netbook-urilor, e intuitivă şi simplă, cu o manieră de abordare similară interfeţelor de pe smartphone-uri. Ubuntu One oferă 2Gb de stocare de tip Cloud, adică online, distribuită, şi în plus vine cu posibilitatea de a partaja şi de a face streaming de fişiere media între desktop şi device-uri Android sau iPhone.

Ubuntu 11.04 (nume de cod Natty Narwhal) este disponibil şi pentru teste direct online, într-un cloud storage oferit prin intermediul Amazon, aşa că îl puteţi testa înainte. Iar cei care au un calculator mai vechi cu resurse hardware mai slabe ar putea să fie foarte mulţumiţi de faptul că într-o perioadă în care Microsoft se pregăteşte să anuleze orice suport pentru Windows XP apare un Linux cu o intefaţă grafică decentă care poate rula mult mai bine pe un hardware mai vechi.

Şi în caz că vă întrebaţi dacă ilustraţia prezintă într-adevăr un Ubuntu, răspunsul e da, e vorba de interfaţa Unity, care acum vine ca alegere implicită la instalarea Ubuntu 11.04.

UPDATE: Ubuntu 11.04 vine şi cu iTouch, o librărie avansată care are integrare până la nivelul kernelului, care transformă intefaţa Ubuntu într-un instrumentu de lucru mult mai util pentru cei care au ecrane tactile, preferabil multi-gesture. uTouch a fost inclus încă de la Ubuntu 10.10 şi suportă o serie destul de lungă de gesturi multiple.

Mai mult, un grup francez de dezvoltatori lucrează la o tehnologie denumită GINN, care permite interpretarea inteligentă a gesturilor de pe interfeţele touch şi transformarea acestora într-o serie de acţiuni relevante pentru aplicaţiile şi sistemele care nu suportă nativ funcţiile de touch.