Articole

Tunnel, film de la Paramount disponibil pe torente

Distracted Media este o companie australiană care face „croudsourcing” pentru ultima producţie video „Tunnel”. Ei vor vinde fiecare frame al acestui film pentru 1 dolar, astfel încât cele aproximativ 135000 de frame-uri ale filmului vor aduce cam tot atâţia dolari pentru a acoperi producţia filmului. Ulterior, producţia va fi făcută disponibilă gratuit pe torente, diferenţa fiind de această dată că distribuirea prin intermediul atât de popularilor torenţi va fi făcută oficial şi legal. Desigur, filmul va fi disponibil pentru fani şi pe DVD prin Paramount Pictures.

Pentru cei care nu ştiu despre ce vorbim, protocolul BitTorrent este un protocol utilizat pentru distribuirea oricărui tip de conţinut pe internet, prin fragmentarea fişierelor partajate şi împărţirea lor în componente mici împărţite în participanţi, denumite torente.

Sistemul este de popular şi la noi, existând destul de multe site-uri care oferă torente româneşti, prin asta întelegând ca participanţii la aceşti torenţi sunt din România, nu neapărat ca e vorba de conţinut cu origine românească.

Despre torente româneşti şi legalitatea descărcărilor

În mai multe materiale jurnalistice publicate recent inclusiv pe internet, unele chiar pe site-uri serioase de ştiri ca realitatea.net, se vehiculează idea că descărcarea de filme de pe internet, folosind torenţi sau alte programe P2P cum e DC PlusPlus, nu ar constitui o infracţiune. Se mai spune în aceste articole că atâta vreme cât descarci filmele pentru uzul propriu şi nu pentru distribuţie sau vânzare, nu eşti luat în vizor de Poliţie sau alte autorităţi de reglementare în domeniul dreptului de autor.

Totuşi, în aceleaşi articole se menţionează că „numai cei care descarcă şi pun la dispoziţia altora sunt pasibili de amendă sau închisoarea”.

Să lămurim deci un lucru: dacă descarci un film de pe torenţi, româneşti sau nu, în general cel puţin pe perioada pe care descarci un film contribui şi tu cu părţi din film la respectivul torent. Adică „pui la dispoziţia altora” acelaşi material, prin intermediul acestor torente. Aceaşi situaţie cu programele de tip DC, care deobicei te obligă să pui şi tu la dispoziţia altora materiale ca să poţi descărca. Deci… veştile nu-s chiar aşa „bune”. Dar nici prea rele.

Şi ca să trag totuşi o concluzie realistăcred că într-adevăr organismele de control nu se ocupă cu urmărirea utilizatorului de rând care descarcă de pe torente româneşti un episod din „Bine dotat” ca să-l urmărească liniştit acasă fiindcă l-a ratat pe HBO (la care are abonament plătit dealtfel) şi fiindcă nu are răbdare să aştepte reluarea…

ilustraţie: Cassini