Articole

Noile Reguli ale Neutralităţii Internetului sunt oficiale

Comisia Federală de Comunicaţii din US a aprobat în Decembrie regulile revizuite ale neutralităţii Internetului, iar acestea au devenit oficiale Vineri, când au fost incluse în registrul federal. Ele vor deveni aplicabile începând cu 20 Noiembrie 2011.

Chiar dacă în România, furnizorii de internet nu s-au dedat în moduri evidente la practici neloiale cum ar fi blocarea conţinutului concurent sau taxe suplimentare pentru a obţine o conexiune mai bună la anumite site-uri, aceste tactici par să fie destul de întâlnite în alte zone.

Cu toate că noile reguli (PDF) interzic furnizorilor de internet broadband să blocheze accesul la site-uri şi aplicaţii, aceste reguli sunt un pic diferite pentru furnizorii wireless şi nu sunt aşa de clare cum ar fi dorit avocaţii fiecărei părţi (furnizori şi consumatori).

Cele 3 reguli de protecţie considerate de bază sunt următoarele:

1. Furnizorii de internet broadband fix şi mobil sunt obligaţi să dezvăluie praciticile folosite pentru network management, caracteristicile de performanţă şi termenii comerciali ai serviciilor broadband oferite.

2. Fără blocări: furnizori broadband nu au voie să blocheze conţinutul legal, aplicaţii, servicii sau echipamente inofensive; nu pot bloca site-uri legale sau să blocheze aplicaţii care să concureze cu serviciile proprii de telefonie sau video-telefonie.

3. Fără discriminare nerezonabilă: operatorii de reţele broadband fixe nu pot discrimina nerezonabil atunci când e vorba de trafic de reţea legal.

Atunci când regulile au fost publicate, în Decembrie 2010, mai multe de 80 de organizaţii au semnat o scrisoare deschisă prin care protestau în special faţă de subiectele care lăsau neprotejaţi utilizatorii reţelelor mobile.

Furnizorii de internet wireless s-au plâns şi ei, fiindcă multe din aspecte se aplică la comunicaţiile broadband, indiferent că e vorba de cele fixe sau mobile, iar acum majoritatea operatorilor de telefonie mobilă oferă (sau cel puţin pretind că oferă) internet mobil broadband.

Având în vedere că nu e vorba de un document care să fie direct aplicabil în România, s-ar putea să mai avem de aşteptat până când operatorii locali de telefonie mobilă să nu mai blocheze utilizarea serviciilor independente şi gratuite de telefonie şi video-conferinţă (gen Skype, Google Talk, etc) pentru a oferi servicii separate, mult mai scumpe, care să permită serviciile respective dar să le facă prohibitive.

sursa: Mashable

Dual-boot Windows 7 şi Symbian Fujitsu LOOX F-07C

Nu numai că nu e vorba de Windows Phone 7, ci chiar de Windows 7 Home Premium 32-bit, dar acest smartphone de la Fujitsu poate să boot-eze şi sistemul de operare Symbian.

E vorba de un smartphone cu un ecran LCD de 4inch şi rezoluţie 1024×600 pe un procesor Intel Atom de 1.2GHz, 1GB RAM LPDDR400, conectivitate wireless 802.11b/g/n, disk eMMC de 32GB şi un slot microSDHC pentru extinderea memoriei.

Smartphone-ul are 2 camere video, una de 5 megapixeli pe spate cu autofocus şi recunoaşterea feţelor, şi o cameră VGA pe faţă pentru apeluri video.

Lansarea acestui mic monstru este programată pentru Iunie sau Iulie 2011, iar noi aşteptăm cât mai multe telefoane cu rezoluţie mare, preferabil pe Android şi cu o rezoluţie verticală de 600 pixeli sau mai mult.

Accesează-ţi de oriunde vrei reţeaua de acasă

HowToGeek a publicat recent un how-to complet, cu foarte multe detalii şi screen-shot-uri exemplificative, pentru cei care au nevoie să-şi acceseze reţeaua de acasă ca şi cum s-ar afla acolo. Materialul e util indiferent că e vorba de o reţea complexă sau de un singur calculator aflat în spatele unui router wireless, de exemplu.

Printre beneficii, puteţi de exemplu să creaţi un server lan pentru un joc anume, iar apoi să vă conectaţi prin internet şi să vă conectaţi la joc ca şi cum ar fi un joc LAN.

Setup-ul descris în material foloseşte numai utilitare gratuite. Pentru partea de conectivitate este folosit OpenVPN, cu componenta de server şi cea de client, iar pentru router se merge pe TomatoUSB VPN, un firmware pe care îl puteţi folosi pe router-ul propriu. În How-to se foloseşte ca exemplu Linksys WRT54GL, un router Linksys de la CISCO.

Parcurgeţi cu atenţie fiecare pas din tutorial şi dacă întâlniţi probleme scrieţi-ne şi vom încerca să vă depanăm.

LG Optimus 2X dual-core în magazine

Probabil cele mai importante caracteristici ale acestui nou Android sunt exact cele prezentate în reclamă, şi anume: e primul smartphone dual-core, ceea ce îi conferă o capacitate supliementară de procesare care face multitasking-ul cât se poate de real, posibilitatea de a înregistra şi a reda materiale HD la 1080p şi nu în ultimul rând, posibilitatea de funcţionare în standard DLNA prin wireless, care înseamnă că într-o configuraţie cu un televizor DLNA acest smartphone devine un player multimedia cât se poate de capabil.

V-am dat toate informaţiile dintr-o suflare dar merită să mai menţionăm că în Europa Vodafone e unul din operatorii care are acest telefon la promoţie cu abonamente de voce şi date, deci sunt şanse bune ca acest smartphone basat pe Tegra 2 să-şi facă apariţia cât de curând şi în România.

 

Metroul din Londra va avea 120 de hotspot-uri pentru Olimpiadă

Printre pregătirile care se fac pentru Olimpiada din 2012, în planurile guvernului englez a fost inclusă şi dotarea metroului Londonez cu 120 de hotspot-uri WiFi pentru călătorii înfometaţi de informaţie care utilizează acest mijloc de transport. Desigur, acestea nu sunt singurele demersuri făcute în Londra pentru a îmbunătăţii zona de tehnologie a informaţiilor cu ocazia Jocurilor Olimpice.

Evident, nu va exista conectivitate wireless în tuneluri (aşa cum există în Bucureşti dar doar pe GSM). British Telecom a pornit deja un prim trial în staţia Charing Cross, cu un plan ce acoperă întreaga reţea planificată până în Iunie 2012, la începerea Jocurilor.

Cercetatorii Stanford dezvolta o noua tehnologie wireless

O noua tehnologie care permite semnalelor wireless sa fie trimise si receptionate simultan pe un singur canal a fost dezvoltata de cercetatorii de la Stanford. Cercetarile acestora ar putea ajuta la dezvoltarea unei retele de comunicare mai rapide si mai eficiente, reusind sa dubleze viteza retelelor existente.
Traficul radio poate circula intr-o singura directie la un moment dat pe o frecventa specifica, acesta fiind motivul pentru nasterea expresiei „Over!” folosita pentru a semnala sfarsitul transmisiei.  Dar acum, cercetatorii Stanford au dezvoltat prima retea wireless care poate transmite dar si receptiona semnale in acelasi timp. Acest lucru face ca tehnologia sa fie de doua ori mai rapida decat cea existenta, iar cu alte modificari  va duce la retele care vor creste semnificativ in viteza si eficienta.
Philip Levis, profesor asistent in cadrul catedrei de Stiinta si Inginerie Electrica, a spus: „Manualele spun ca nu poti face asa ceva. Noul sistem rastoarna complet toate presupunerile noastre despre cum retelele wireless pot fi proiectate.”

Astaro preia compania românească de securitate CoSoSys

Astaro, o companie europeană de Management Unificat al Riscurilor Informatice (Unified Threat Management (UTM)) a cumpărat compania românească CoSoSys şi pe cea Daneză InspektOnline.  CoSoSys oferă soluţii de protecţie de date pentru echipamente mobile, atât pentru platforme PC cât şi Mac, iar InspektOnline oferă soluţii de log management prin intermediul unei soluţii găzduite (hosted service).

Compania ASARO a raportat o creştere de peste 30% în 2010, din care 50% aferente trimestrului 4 din 2010, crescând în acelaşi timp numărul de angajaţi la 215. Compania mai deţine Astaro RED şi Astaro Wireless Security – ambele subsidiare sub soluţia principală de UTM, Astaro Security Gateway şi Astaro Mail Archiving, prima soluţie de găzduire de la Astaro’s.

Jan Hichert, CEO la Astaro a declarat: „Datorită ritmului economic lent multe companii de tehnologie au decis să reducă eforturile de cercetare, dezvoltare şi inovare în 2009. Noi am decis abordarea opusă, iar rezultatele sunt 3 produse complet noi lansate în 2010. Atât Astaro RED cât şi Astaro Wireless Security au acoperit cerinţe urgente ale pieţei, iar Astaro Mail Archiving a deschis portofoliul nostru cu piaţa largă a serviciilor găzduite. Datorită acestor produse noi am reuşit să câştigăm o cotă de piaţă semnificativă şi am crescut mai repede decât piaţa, ceea ce ne ne va permite să investim în extinderea suplimentară a portofoliului nostru de produse.”

Armin Nistor a scris despre una din soluţiile CoSoSys pe blogul lui.