Articole

Aplicație pentru GPS și navigare cu facilități sociale

Una din cele mai recente descoperiri pe care le-am făcut pe Google Play (fostul Android App Market) este Waze.

Waze este o aplicație de GPS și navigare pentru Android (2.0+) care adaugă câteva facilități extrem de interesante. E o aplicație de navigare inteligentă, cel puțin dacă face într-adevăr tot ceea ce pretinde că face.

Iată ce ni s-a părut nouă foarte interesant:

  • pe măsură ce parcurgi anumite trasee de mai multe ori, aplicația înregistrează datele relevante pentru fiecare parcurs și încearcă să îți optimizeze traseul.
  • waze îți permite să anunți ceilalți utilizatori de waze despre diverse evenimente care se întâmplă în trafic, inclusiv despre accidente care ar putea bloca șoseaua, despre polițiști ascunși după colțul intersecției, și evident te anunță când ceilalți șoferi se întâlnesc cu astfel de situații și le anunță prin waze.
  • toți cei care folosesc waze trimit informații despre traseul pe care sunt către serverul waze, informații care sunt utilizate apoi pentru a optimiza rutele celor care urmează același traseu și pentru a-i reruta automat.
  • hărți actualizate de comunitate, în timp real

și așa mai departe.

Având în vedere că aplicația e complet gratuită, vă sugerăm să mergeți de îndată pe Google Play și să o testați, fiindcă e cel mai simplu mod de a vă convinge.

Protecţie PC cu Microsoft Security Essentials

Microsoft Security Essentials este o soluţie anti-malware nouă, gratuită, pentru calculatoarele voastre care rulează Windows. Cu puţin noroc veţi fi mai bine protejaţi faţă de viruşi, spyware şi alte programe maliţioase. Softul este disponibil gratuit pentru orice Windows XP SP2 sau ulterior, cum sunt  şi Windows 7.

Putem să vă confirmăm că detecţia euristică funcţionează, şi că softul a detectat nişte instrucţiuni de criptare ciudată din câteva scripturi php care aveau instrucţiuni de encoding.

Principalele 3 motive pentru care Microsoft vă sugerează să folosiţi această soluţie anti-malware ar fi:

  • Protecţie extinsă – spyware, viruşi, viermi, troieni şi alte tipuri de programe mailiţioase
  • Uşor de obţinut şi uşor de utilizat – Disponibil fără costuri şi fără înregistrare direct de pe site-ul Microsoft.
  • Protecţie silenţioasă – Programul nu intră peste tine decât dacă îţi doreşti asta special.

Iată şi o poză cu interfaţa de bază a aplicaţiei, ca să o recunoaşteţi când o vedeţi.

De asemenea, Microsoft mai pune la dispoziţia noastră şi Microsoft Safety Scanner, un alt software gratuit care face o scanare detaliată on-demand atunci când suspectaţi o infecţie recentă. Softul este util cam 10 zile după descărcare şi nu rămâne instalat pe sistem. Vă recomandăm o scanare ocazională, în special dacă antivirusul vostru a mai dat rateuri din când, dar nu renunţaţi la o soluţie antivirus fiindca Safety Scanner nu înlocuieşte antivirusul tradiţional, aşa cum o poate face Microsoft Security Essentials.

WebMatrix de la Microsoft, tool gratuit pentru dezvoltare web

Nu am apucat încă să testăm noua versiune de WebMatrix, care e deja în public beta 2, dar din descrierea aplicaţiei şi intensitatea cu care este promovată ne-am gândit că trebuie să fie ceva de capul ei, aşa că o aducem în discuţie şi vă cerem şi vouă părerea.

WebMatrix este o unealtă de dezvoltare web gratuită, care, conform Microsoft, include tot ce ai putea avea nevoie pentru a dezvolta o aplicaţie web. În principiu porneşti de la o aplicaţie existentă opensource, adaugi template-uri, unele gata incluse, şi apoi completezi cu codul propriu. Un fel de all-inclusive pentru dezvoltarea de aplicaţii web, nu doar de site-uri.

Pentru a vă pune pe treabă, e suficient să descărcaţi şi să intstalaţi WebMatrix folosind Microsft Web Platform Installer, operaţie care vă va lua maxim 5 minute. Apoi puteţi instala una din aplicaţiile preferate de web, inclusiv WordPress, Joomla!, DotNetNuke sau Orchard.

Paşii următorii sunt de customizare şi de publicare a site-ului, însă toţi paşii pot fi executaţi chiar direct în WebMatrix.

Dacă aţi apucat deja să testaţi aplicaţia, care poate fi descărcată gratuit de pe site-ul Microsoft, aşteptăm şi părerile voastre.

Aveţi mai jos linkuri către unelte şi componentele aplicaţiei, utilizabile ulterior pe platforma WebMatrix.

Install ScrewTurn Wiki for Windows
Install DotNetNuke for Windows
Install BlogEngine.Net for Windows
Install WordPress for Windows
Install Drupal for Windows
Install Joomla! for Windows
Install Umbraco for Windows

CoreTemp: Utilitar gratuit de monitorizare a temperaturii procesorului

Fiindcă vine weekendul şi veţi avea mai mult timp la dispoziţie, m-am gândit să vă sugerez un mic utilitar gratuit care ocupă foarte puţin atât pe disc cât şi în memorie şi care vă monitorizează temperatura fiecărui core al procesorului.

Aplicaţia se cheamă CoreTemp şi poate fi descărcată gratuit, şi apoi rulată chiar şi fără să fie instalată, având în plus versiuni separate pentru windows pe 32 şi pe 64 de biţi (x86 respectiv x64). Mai mult, aplicaţia funcţionează pe orice sistem indiferent de placa de bază, atâta vreme cât este rulată sub Windows. Pentru o listă completă a procesoarelor suportate puteţi merge direct aici.

Folosind acest mic progrămel puteţi vedea cum variază temperatura fiecărui core al procesorului în funcţie de task-urile la care supuneţi calculatorul. Un alt rezultat util este că pentru laptop-uri, pe baza rezultatelor vă puteţi da seama dacă calculatorul necesită o binemeritată curăţare internă, mai ales că laptopurile au tendinţa să se încingă din ce în ce mai tare pe măsură ce acumulează praf între diverse componente interne, în special în zona ventilatorului.

Aplicaţia are şi facilitatea de logging, astfel încât puteţi vedea şi cum se comportă sistemul pe o perioadă mai îndelungată, identificând astfel şi valorile minime la care poate fi adus procesorul.

O facilitate nou lansată pentru posesorii de Windows 7 şi Windows Vista este Gadgetul disponibil pentru desktop-ul acestor versiuni de sisteme de operare.

Team Fortress 2, un MMORPG de clasă, acum gratuit

Odată cu oferirea Team Fortress 2 „la liber”, cei de la Valve au relansat practic jocul, disponibil cu adevărat gratuit prin intermediul platformei de gaming Steam. Singura sursă de venit rămasă activă pentru producător au rămas micro-transacţiile din interiorul jocului, dar comunicatul de presă dă de înţeles că obiectele pentru care poţi plăti în joc nu sunt determinante pentru rezultatul jocului şi pentru experienţa pe care o aveţi jucând Team Fortress 2.

Idea celor de la Valve a fost ca schimbând modelul de joc să facă o schimbare semnificativă şi în modelul de business folosit pentru acest joc. Faptul că dezvoltatorul continuă să câştige de pe urma jocului fără ca asta să îi împiedice pe cei care joacă gratuit să se distreze este un lucru cât se poate de bun, fiindcă este motorul principal de continuare a dezvoltării jocului şi de suport tehnic pentru utilizatori.

Cei de la Steam promovează şi ei jocul în super-prim-plan după această relansare, aşa că probabil nu există un moment mai bun să intraţi şi voi în horă.

Chiar dacă e vorba de o descărcare de mai mulţi gigabytes, jocul se instalează rapid şi fără surprize. Imediat după crearea unui cont gratuit şi intrarea în joc, sunteţi întâmpinaţi de câteva tutoriale, pe care vă recomandăm să le parcurgeţi pentru a avea o idee cât de cât vagă despre modul în care poate fi mânuit jocul.

 

România susţine dar nu promovează open-source software

Într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti de ministrul român al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Valerian Vreme, acesta a afirmat că autorităţile publice ar trebui „să folosească sisteme informatice bazate pe software gratuit şi open-source atunci când o evaluare corespunzătoare arată că aceasta este soluţia corectă”.

Valerian Vreme a mai spus că nu va susţine o lege care să impună autorităţilor de stat şi guvernamentale să utilizeze open-source software, şi că treaba ministerului în acest domeniu se limitează la a prezenta avantajele şi dezavantajele acestui concept.

Ministrul a mai făcut un apel la furnizorii de software gratuit şi open-source să facă aceste proiecte relevante şi accesibile administraţiei publice înscriindu-le în Biblioteca de Aplicaţii, un software repository care este administrat de Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Informatică.

Angry Birds pentru PC, beta în Chrome Web Store

Google a lansat recent faimosul joc Angry Birds, despre care am mai vorbit şi noi, pe Google Chrome Web Store, asta însemnând că Angry Birds poate rula acum pe virtual orice platformă. Jocul poate fi descărcat gratuit de pe Chrome Web Store, şi poate fi instalat ca aplicaţie Chrome.

Ne pare bine că  în joc se salvează starea curentă a progresului în joc, astfel încât să nu-l iei de la capăt de fiecare dată când îl accesezi din nou. Un aspect pe care l-am mai verificat şi care ne-a dezamăgit a fost că rezoluţia ferestrei de joc efectiv este limitată chiar şi în versiunea HD, astfel încât nu te poţi bucura de întreaga suprafaţă a monitorului ca să vezi şi păsările şi ţintele. Sau poate chiar asta e idea.

Un lucru interesant pe de altă parte este posibilitatea de a juca Angry Birds pe un computer desktop multitouch care rulează Windows 7, controalele jocului fiind perfect gândite, jocul putând fi jucat pe un ecran touch-screen de PC exact la fel cum este jucat pe un smartphone Android. Noi am făcut testele cu un MSI WindTouch AE2420 multitouch şi nu am avut nimic de reproşat.

Hugin – un soft pentru crearea de poze panoramice

Am descoperit recent un soft interesant, gratuit, disponibil pentru Windows, care vă permite să folosiţi o serie de poze pentru a crea o vedere panoramică. Aplicaţia Hugin, care se află acum la versiunea 2010.4.0 a fost lansat pe 1 ianuarie 2011 şi e bazat pe un alt set de componente disponibil gratuit: Panorama Tools.

Cu Hugin poţi să asamblezi un mozaic de fotografii pentru a obţine o panoramă imersivă completă, cu condiţia să ai mai multe fotografii care au suprafeţe comune, pentru a permite softului să le asambleze automat. Aplicaţia face mult mai multe, însă aceasta este funcţia ei de bază.

Aplicaţia este deja disponibilă în mai multe limbi: Brazilian Portuguese, Bulgarian, Catalan, Chinese Simplified, Chinese Traditional, Czech, Dutch, English, French, German, Hungarian, Italian, Japanese, Korean, Polish, Russian, Slovakian, Slovenian, Spanish, Swedish şi Ukranian, printre care din păcate încă nu face parte şi Româna.

Informaţii de trafic pe Google Maps, pe când şi în România?

Google a anunţat disponibilitatea informaţiilor de trafic pe aplicaţia Google Maps, disponibilă gratuit de la Google pentru terminalele Android.  Într-un anunţ publicat acum câteva zile, Google se laudă cu noua aplicaţie Google Maps Navigation (Beta), care te ajută să ajungi mai repede acolo unde doreşti folosind informaţii în timp real legate de trafic. Pentru a utiliza eficient softul ai nevoie de o conexiune la internet, de un terminal cu funcţie GPS, şi obţii astfel ghidare, inclusiv vocală, prin traficul american şi european.

Evident, aplicaţia rulează pe Android, şi are numeroase alte funcţii interesante, cum ar fi Street View, căutare inclusiv vocală, car dock mode, offline reliability, walking navigation şi altele. Pentru a instala aplicaţia e suficient să daţi un search cu „Google Maps” în Android Market.

Chrome 10 Beta creşte performanţa JavaScript cu 64%

Google a lansat Joia trecută prima variantă beta a versiunii 10 a browserului Chrome, iar Computerworld a calculat că performanţa pe JavaScript este cu 64% mai bună decât a versiunii 8 a aceluiaşi browser. Totuşi, în alte teste ale unor entităţi la fel de avizate, Chrome 10 nu pare să fie mult mai rapid decât Chrome 9.

Printre facilităţile noi ale versiunii 10 Beta se numără totuşi şi facilităţi noi cum este Crankshaft, o nouă tehnologie de optimizare. Crankshaft are rolul de a optimiza codul care este executat foarte des, de aceea la eventuale teste de viteză este posibil ca îmbunătăţirile aduse de noua tehnologie să nu fie imediat. Practic, cu cât o aplicaţie de browser are mai mult de lucru cu atât se vor vedea mai clar performanţele.

Chrome 10 beta poate fi descărcat aici.

Evident, browser-ul de la Google este şi va rămâne în categoria free opensource software şi poate fi descărcat gratuit pentru aproape orice sistem de operare.

Devil’s Tuning Fork, un joc gratuit cu un concept original

Cum ar fi dacă ai vedea lumea cu propriile urechi? Devil’s Tuning Fork este un joc de explorare first-person cu numeroase puzzle-uri, într-o lume necunoscută 3D în care navighezi folosind unde sonore reflectate vizual. Inspirat de o iluzie optică deja clasică a lui M.C. Escher şi de modul în care delfinii folosesc undele sonare pentru orientare, jocul îţi permite să explorezi o lume 3D într-un mod complet nou de percepţie a spaţiului.

Jocul este rezultatul a doar şase luni de lucru a unei echipe de programatori şcolari de la DePaul University’s College of Computing & Digital Media. Mai multe informaţii la http://GameDev.DePaul.edu.

Intriga jocului e simplă: eşti un copil care se trezeşte într-o lume alterntivă, după ce toţi copiii din lume au căzut într-o comă cauzată de o epidemie misterioasă. Cu un instrument magic care îţi permite să te orientezi, tu eşti copilul care trebuie să determine cauza epidemiei şi să îi salveze pe ceilalţi copii.

Jocul are o grafică deosebită şi fiind vorba de un joc independent nu e blocat în canoanele obişnuite, venind cu multe aspecte inovatoare. Nu vă lăsaţi păcăliţi de faptul că jocul e gratuit, el egalează şi depăşeşte în calitate multe alte jocuri pe care aţi fi nevoiţi să le obţineţi plătind.

Vă lăsăm să vă delectaţi cu câteva screen-shoturi interesante, dar cel mai bine e să alocaţi 10 minute pentru a descărca şi a testa singuri acest joc.

Ultrastar Deluxe – un joc karaoke inspirat de Playstation

Chiar dacă nu e chiar un joc propriuzis, Ultrastar Deluxe este mai degrabă joc decât soft utilitar datorită distracţiei în gaşcă pe care o oferă. Ultrastar este un joc de karaoke pentru 6 cântăreţi deodată, care îţi spune la final şi cât de bine ai cântat şi desemnează un câştigător, ceea ce îl face demn de apelativul joc.

Am uitat să menţionăm că acest karaoke player este complet gratuit şi că există o serie lungă de piese pe care le puteţi descărca gratuit de pe site-ul lor. Mai mult, dacă sunteţi printre noi artişti în devenire, puteţi lua legătura cu dezvoltatorii jocului pentru a le trimite piesele voastre, obţinând astfel un loc privilegiat pe pagina lor de web.

Debian 6 disponibil oficial

Una din cele mai populare distribuţii de Linux, Debian Project, a ajuns la versiunea a şasea, după mai bine de doi ani de eforturi intense. Această nouă distribuţie vine cu multe facilităţi interesante, printre care trebuie să menţionăm pentru cititorii noştri care sunt încă bazaţi pe Windows că această distribuţie, ca mai toate distribuţiile bazate pe kernelul de Linux, este un sistem de operare gratuit. Pentru a întări gustul de libertate al distribuţiei în această versiune au fost înlocuite numeroase versiuni de firmware pe care dezvoltatorii le-au considerat „cu probleme”.

Cu această ocazie, proiectul Debian a lansat mai multe „technology previews” legate de FreeBSD şi menţionează primul release de Debian fără un kernel de linux.