Linus Torvalds şi măreţia anonimului

Trebuie să recunosc că nu m-am întrebat niciodată cum arată Linus Torvalds. Sau dacă am făcut-o, nu am dus niciodată ideea până la capăt şi nu am căutat poze cu Linus pe internet. De ce? Nu m-am gândit la asta… Probabil fiindcă în cazul lui Linus e mai important ce a făcut şi ce face, decât cine este sau cum arată. Am început să scriu acest articol şi încă nu am căutat poze cu Linus Torvalds. Fiindcă în ciuda ideii de a scrie despre Linus, imaginea lui pare că rămâne în continuare irelevantă. Iar prin imagine mă refer la poze, nu la imaginea unui disk bootabil de Linux.

Pentru cei care nu ştiu şi care nici nu s-au prins încă, Linus Torvalds este cel care acum câteva zeci de ani (a couple) a avut tupeul să spună: avem nevoie de un sistem de operare liber, care să poată face orice. Este cel căruia îi datorăm în mare parte internetul de astăzi, sau mai bine zis infrastructura internetului de astăzi. Este cel care a inventat şi care susţine în continuare dezvoltarea sistemului de operare pe care rulează acest server. Cel care a adus o idee nouă în lumea informaticii şi care a făcut să devină popular conceptul de open-source. Dacă am căuta o persoană despre care să spunem că prin ideile şi demersurile sale a influenţat progresul tehnologic într-o măsură hotărâtoare, atunci Linus e primul candidat. E un finlandez care trăieşte cu familia lui în Oregon şi care se ocupă de kernel-ul de Linux.

Între timp am văzut câteva poze cu Linus Torvalds, în parte fiindcă era evident că e nevoie de o ilustraţie pentru acest articol. Am fost surprins să văd cât de tânăr este. Toate grijile mele legate de evoluţia kernel-ului de Linux şi ce se va întâmpla cu lumea atunci când Linus nu se va mai ocupa de Linux au dispărut. Născut între Crăciun şi Anul Nou în 1969, Linus este într-adevăr tânăr.

Mă forţez totuşi să nu mai povestesc cine este Linus şi să ajung şi la ideea acestui articol. Recent, Linus şi soţia lui, Tove, au fost invitaţi la petrecerea din Noaptea de dinainte de Oscar-uri. Aşa cum povesteşte chiar el pe blogul personal, un eveniment cu adevărat deosebit, fiindcă viaţa lui Linus se rezumă la „stat în birou (care era în garaj, dar acum se află la nivelul de deasupra grajului) de obicei în halatul de baie, citind şi scriind emailuri toată ziua). Pierzând mult timp aşteptând ca unul sau altul să răspundă la emailuri sau să confirme o problemă. Culcarea pe la zece şi scularea pe la şapte pentru a duce copii la şcoală. Apoi totul se repetă.

Aşa că atunci când o companie dintre cele cu care lucrează Linus se gândeşte să îl invite la un astfel de eveniment nu poate refuza. Chiar dacă nu cunoaşte pe nimeni, iar unele feţe din grămada de actori şi vedete prezente la petrecere par cunoscute, cu toate astea nu poate fi sigur cine e cine.  Vestea bună, aşa cum a remarcat soţia lui Linus, Tove, este că nu există niciun dezavantaj. Nimeni nu-i cunoaşte şi nimeni nu-şi va aduce aminte cine au fost a doua zi. Deci s-au putut manifesta „complet idiotic”, cum spun ei, cât se poate de deschis şi pur şi simplu să-şi permită să întrebe pe fiecare „Îmi pari destul de cunoscut, cum te numeşti?„. Ceea ce au şi făcut. Uneori căutau discret pe Google imagini, atunci când credeau că au ghicit despre cine e vorba şi doar ca verificare („John Cusack sau Paul Rudd?”).

Aşa cum povesteşte chiar Linus: „Toată lumea părea să primească întrebările cu voie-bună. I-am întrerupt pe David Spade, Natalie Portman şi Mila Kunis (aşa pretinde Tove, eu eram pe dinafară complet – sunt acei faimoşi geeks din reţelele sociale. I-am spus că sunt sigur că aş fi observat-o pe Natalie Portman şi că n-avea cum să fie acolo, dar ce mai contează), iar Tove l-a supărat pe Warren Beatty întrebându-l cum îl cheamă nu o dată, ci de două ori.”

Angajat în comentarii pe blogul lui, Linus mărturiseşte că nu s-a ocupat tot timpul cu ghicitul actorilor. Tove a participat la un concurs de trivia despre filme, încercând să îi impresioneze pe organizatori făcând tot felul de feţe triste atunci când greşea, până când şi-a dat seama că e în competiţie cu zeci de actori profesionişti renumiţi care probabil se pricep mult mai bine la a se preface afectaţi, aşa că a renunţat.

Tot unul din comentatori remarca că Warren Beaty s-a simţit probabil destul de prost. Una e să fii întrebat prima dată cum te numeşti, fiindcă vei crede că a fost o glumă într-un loc în care evident că toată lumea ştie pe toată lumea, alta e să fii întrebat a doua oară, când deja nu mai e glumă, dar în plus mai şi realizezi că de fapt nici prima dată n-a fost o glumă.

Am râs uneori cu lacrimi (realizând că lacrimile nu erau neapărat de amuzament) când am citit câteva din dialogurile închipuite de cei care au lăsat mesaje pe blogul lui Linus, aşa că voi reda câteva mai scurte şi aici:

Movie star:  „Deci cu ce vă ocupaţi?”
Linus: „Păi eu sunt cel care a scris softurile care fac internetul să funcţioneze”
Movies star: „Ahaaa! Mark Zukerberg! Încântată”

Movie star: „Linus Torvalds? You’re kidding right? That’s the name of a penguin!”

Movie star: „Deci… cine ziceaţi că sunteţi?”
Linus: „Păi eu sunt cel care a scris softurile care fac internetul să funcţioneze”
Movies star: „Ah! Domnule vice-preşedinte, nici nu v-am recunoscut, v-aţi schimbat de când aţi plecat de la casa albă”

Dacă nu ştiaţi cine e Linus, acum aveţi o vagă idee. Dacă citiţi acest articol sunteţi unul dintre cei cărora le-am trimis un link sau într-adevăr un fan Linux. Oricare variantă e cea corectă, mă bucur că aţi ajuns la final şi aştept părerile voastre despre tot.

7 raspunsuri
  1. valy
    valy says:

    Mi_a placut articolul si mai ales ca acest om a fost creeatorul a cea ce rulez acum pe laptop si anume linux(ubuntu Lucid Lynx) fara nici o restrictie.In opinia mea cred ca oameni ca Vinton Cerf fondatorul internetului,Linus Torvalds si chiar „infamul” Bill Gates ar trebui sa primeasca ceva de genul 3 in 1 premiul NOBEL :) pentru contibutia adusa in IT.

    Răspunde
  2. valy
    valy says:

    Am citit articolul nu aveam cum sa_l scap :) insa sincer nu il am instalat ca main doar in virtualbox dar ca simpla observatie pot spune ca este cool unity insa pana incepi sa_l folsesti ca deja isi arata limitele (multe klikuri pentru niste comenzi de baza) si in plus dupa o folosire mai indelungata ai impresia ca esti pe o tableta :( .Eu unul am ramas pe LL fiindca asa cum bine sti este un LTS iar eu vreau asa ceva nu un OS cu suport update doar un an asta fiind o aiureala gen Canonical.Astept cu nerabdare 12.04 insa mai dureaza pana la anul :)Am inteles ca 11.04 are aceasi problema mostenita de la versiune la alta si anume cea nu conectare pppoe (rds).

    Răspunde
    • Lucian Ruda
      Lucian Ruda says:

      Sincer să fiu, eu sunt încă printre aceia care folosesc linux mai mult pe post de server, deci pe partea asta aş putea să povestesc mai multe. Cum Ubuntu nu e chiar prima mea opţiune când vine de linux ca server, nu sunt atât de familiar pe cât ar trebui, dar probabil în curând voi avea şi eu un ubuntu desktop instalat.
      În ce priveşte partea de ppoe, sunt convins că există o soluţie (dacă nu ai găsit-o singur deja) pentru a rezolva problema, chiar dacă asta înseamnă să lucrezi direct cu fişierele de configurare, iar în cel mai rău caz (care nu e chiar aşa rău), te foloseşti de router ca să faci conectarea ppoe şi cu ocazia asta treci şi maşina linux în spatele unui firewall.
      Dacă ţi se pare interesantă idea, te aştept cu un articol (guest post) chiar aici pe zona.ro despre experienţa tu cu Ubuntu, cu bune şi cu rele…

      Răspunde
  3. rusuvaleriu
    rusuvaleriu says:

    Solutia este cea de a configura un fiser si asta se poate face prin comanda in terminal sudo pppoeconf insa eu nu m_am lovit de o asemenea problema fiindca am internet de la alta firma.Linux server nu folosec fiindca nu am cunostintele necesare si nici in desktop nu ma pot numi avansat deoarece sunt linuxist de vreo 8 luni.Cand vei dori sa il ai si pe desktop sunt sigur ca o sa folosesti o alta distributie,cel mai probabil gentoo sau debian :) ultimul eu il am virtualbox.Multumesc de invitatie! :)

    Răspunde
    • Lucian Ruda
      Lucian Ruda says:

      Apreciez. O sa incerc sa scriu mai des in stil editorial, fiindca majoritatea articolelor de acum doar relateaza, iar nota personala nu e foarte pronuntata.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 5 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.