28 de zile in Realitate Virtuala

Un artist din UK si-a anuntat intentia de a petrece 28 de zile purtand un echipament de realitate virtuala astfel incat sa poata „experimenta viata prin ochii si urechile altei persoane”.

Mark Farid a numit proiectul Seeing-I, si l-a categorisit drept un „experiment socio-artistic”.Campania sa de pe Kickstarter cere 150,000£ (~840.000RON) pentru a incepe Seeing-I. Momentan a reusit sa stranga 5000£ iar campania se va incheia pe 18 Decembrie 2014.

Daca va avea succes, Farid va purta un headset VR 24 ore pe zi timp de 28 zile. Persoana a carei viata o va experimenta Farid se numeste simplu „the Other„(Celalalt). Farid stie despre „the Other” doar faptul ca este un barbat heterosexual care este intr-o relatie. Farid nu a avut niciodata contact cu acest om.

„Celalalt” va purta o pereche de ochelari care pot capta audio/video, care va transmite datele catre Farid. Farid va participa la experiment intr-un spatiu ce contine doar un pat, o toaleta si un dus. Farid va putea fi observat de o audienta pe intreaga durata a experimentului.

Descoperirile experimentului Seeing-I vor fi adunate si prezentate intr-un documentar care include opinii si informatii din partea mai multor academicieni, psihiatrii, neurologi, filozofi si artisti.

 

Transformă boxele vechi în receptor bluetooth

Până de curând nu exista o soluţie rezonabilă ca preţ prin care să îţi poţi transforma boxele tale mari şi maro, de sute de waţi, din sufragerie, pe care nu ai vrea să le înlocuieşti cu nişte chilipiruri de la supermarket, în nişte device-uri conectate, sau mai bine zis conectabile, pe care să poţi trimite muzică rapid şi uşor, de pe telefon sau de pe orice sculă care ştie bluetooth.

Acum există, şi se cheamă Logitech Bluetooth Audio Adapter. Pe scurt, e suficient să îţi instalezi un astfel de device lângă boxe şi să bagi cablul de audio în ieşirea audio a acestui gadget, ca apoi, după un proces rapid de matching pe bluetooth cu smartphone-ul sau tableta, să poţi transmite muzica de pe telefon direct în boxe, de la o distanţă de până la 15 metri în spaţii deschise.

wireless-speakers-inline

Iată şi cum funcţionează procesul, aşa cum e descris pe pagina de produs.

Stream music to your speakers with Bluetooth technology

Stream music from smartphone or tablet

Pair your smartphone and tablet simultaneously with multipoint Bluetooth® wireless technology. Stream audio from either device to your speakers.

Easy pairing

Pair your device with one press of the convenient pairing button. The re-pairing is automatic for hassle-free experience.

 

 

Your speakers, your choice

Connect powered speakers with RCA or 3.5mm inputs. You can use your PC speakers, a home stereo system or A/V receiver.

Noi am depistat acest gadget prima dată pe rafturile unuia din hyper-market-urile de la noi, dar din păcate nu mai ştim exact care (Cora, Carefour sau Auchan), dar am descoperit între timp că îl puteţi găsi deja online pe cel.ro şi dc-shop.ro.

Amahi în loc de Windows Home Server pentru casa ta

Pentru că din ce în ce mai mulţi oameni normali (şi prin asta nu vreau decât să delimitez utilizatorul casnic de gaşca geeksterilor) au început să deţină un hard portabil ataşat la un desktop sau laptop, legat în reţea cu toate calculatoarele din casă, chiar dacă-s doar două, deci, pentru că multă lume a început să se gândească la a-şi centraliza şi organiza cât mai bine datele atunci când deţine mai multe device-uri conectate permanent sau ocazional în reţeaua de acasă (sau dintr-un mic birou), m-am gândit să vă vorbesc de Amahi.

În trecut exista Windows Home Server, o versiune de Windows gândită exact pentru situaţia descrisă mai sus, şi care venea în 2007 cu facilităţi ca stocarea pe mai multe discuri pentru redundanţă şi extindere a spaţiului de stocare, remote acces din afara reţelei şi acces la toate materialele personale stocate în reţea, plus diverse add-on-uri care permiteau extinderea funcţionalităţilor în direcţia dorită.

Fiindcă în 2011 Microsoft a lansat o nouă versiune de Windows Home Server, pe scurt WHS, dar a eliminat multe dintre facilităţile care făceau din WHS o variantă bună pentru utilizatorul de nivel „home”, din direcţia opusă (adică din tabăra Linux) apare o alternativă foarte serioasă denumită Amahi.

Amahi este o distribuţie de Linux de sine stătătoare care e derivată dintr-o altă distribuţie foarte populară (Fedora) şi are şi o alternativă bazată pe Ubuntu în lucru. Principalul rol pe care şi-l doreşte Amahi este de Network Attached Storage (NAS). Pe lângă rolul de bază, Amahi vine cu facilităţi foarte bune de remote access şi diverse add-in-uri care poti fi adăugate simplu si rapid dintr-un soi de Magazin de Aplicaţii.

Pentru cei care sunt pe jumătate convinşi din descrierea noastră, recomandăm o vizita la How-To Geek, unde veţi găsi un tutorial rapid, în 4 paşi, cu ajutorul căruia veţi transforma un calculator (chiar unul fără monitor) într-un Home Digital Assistant (HDA). Tutorialul conţine toate informaţiile necesare pentru a face instalarea cu CD-ul AmahiExpress, o metodă de instalare simplă şi foarte eficientă care merge chiar şi pe un calculator fără monitor.

Având în vedere că vă gândiţi să ţineţi acest computer pornit non-stop, vă sugerăm să găsiţi o variantă de sistem care să consume cât mai puţin curent, ca să nu aveţi mustrări de conştiinţă asupra impactului ecologic.

De la CATV la IPTV cu Motorola Televation

Televation, descrisă ca un „Live Streaming Device” este un produs nou lansat de Motorola pentru a uşura vizionarea programelor TV recepţionate prin cablu pe toate calculatoarele din casă. Practic Motorola Televation preia semnalul TV digital, recepţionat ca MPEG-2 şi îl transformă în stream-uri IP de tip MPEG-4 pe care le pune la dispoziţie celorlalte device-uri din reţeaua locală, cum ar fi tablete Android sau iOS, televizoare conectate prin ethernet sau calculatoare personale.

Nu vom intra în foarte multe detalii despre acest produs fiindcă el nu este disponibil încă pe piaţa din România, singurele rezultate obţinute la o căutare pe domenii .ro cu termenii cheie fiind câteva rezultate spam-ate de nişte pseudo-bloguri de IT care nu sunt altceva decât site-uri fantomă.

Vom mai menţiona că înainte de a vă aventura să achiziţionaţi un asftel de gadget ar trebui să verificaţi cu operatorul vostru de cablu că veţi putea înlocui settop box-ul vostru existent cu o sculă de acest gen.

Pe pagina următoare puteţi citi, în engleză, comunicatul de presă complet al celor de la Motorola.

Citește mai mult

Vodafone lansează o serie de programe pentru SME-uri

Vodafone lansează în România un program de video-conferinţe dedicate identificării de resurse de consultanţă pentru companii mici şi mijlocii (Small and Medium Enterprises) pentru ca acestea să îşi dezvolte afacerile.

Companiile mici şi mijlocii sunt un segment de piaţă relevant pentru Vodafone, aşa că acest gen de conferinţe, care vor fi începute cu un seminar despre accesarea fondurilor nonbancare, din fonduri europene, ar putea fi de un ajutor real pentru mici întreprinzători privaţi.

Primul speaker va fi Radu Onofrei de la RomActiv pe tema „Interpretarea şi aplicarea codului muncii pentru spre propriul avantaj”.

Sursa: Wireless Federation

Viaţa fără cablu TV, cinci servicii video online

Web-ul abundă în ultima vreme de servicii video, foarte multe dintre ele gratuite, care te pot ţine ocupat ore întregi cu videoclipuri, filmuleţe şi poante. Dar dacă te-ai săturat de pisicuţe, bebeluşi, accidente şi cântăreţi mai mult sau mai puţin varză, există câteva servicii cu care te poţi asigura că nu pierzi cele mai recente episoade din programele video favorite.

Desigur, fiind o listă compilată de lifehacker.com, serviciile descrise sunt particulare continentului american, dar asta nu înseamnă că o parte dintre ele nu sunt disponibile şi la noi, mai ales că pe partea de peer-two-peer web-ul abundă de servicii de torente româneşti, ca prim exemplu. Totuşi, lifehacker a făcut un mic sondaj, iar rezultatele sunt cele prezentate mai jos.

1. Netflix. Serviciul oferă video streaming către majoritatea consolelor de jocuri, un număr mare de set-top boxes (decodoare), desktop-uri şi laptop-uri, telefoane mobile şi chiar unele televizoare cu conexiune internet.

 

2. Hulu. Hulu s-a remarcat în special prin dezarhivarea unor stocuri întregi de seriale şi punerea acestora la dispoziţia publicului printr-un serviciu online.

3. BitTorrent. Cu toate că BitTorrent nu este un serviciu în sine ci un protocol, torenţii sunt modalitatea prin care mulţi internauţi iau materiale video de pe web. Cu menţiunea că nu orice torrent respectă cerinţele de copyright, torenţii sunt o metodă simplă şi rapidă de a obţine conţinut video de pe internet.

4. YouTube. Fără a avea nevoie de alte introduceri, YouTube s-a remarcat recent prin introducerea programelor live, o facilitate care vine să complementeze arhiva imensă de materiale video disponibile deja pe internet. Pentru cei care vor o alternativă mai rasată şi cu o calitate net superioară a creaţiilor originale, noi vă recomandăm Vimeo, un serviciu care nu acceptă duplicate ci numai content original care aparţine celor care urcă materialele.

5. Amazon Instant Video. Deşi nu a primit prea multă atenţie la lansare, serviciul este foarte util şi permite accesul rapid la foarte multe materiale video.

Dacă voi folosiţi alte servicii vă aşteptăm cu opinii în comentarii.