Gigafabrica Tesla din Berlin: Victima sabotajului sau a opoziției locale?

Uzina Gigafactory Berlin a Tesla a fost forțată să se închidă recent, după o pană de curent suspectată a fi cauzată de sabotaj, așa cum informează site-ul de știri electrek.co  Acest eveniment dramatic a readus în prim plan tensiunile existente între gigantul american al vehiculelor electrice și comunitatea locală. Pentru a înțelege pe deplin situația, trebuie să analizăm evenimentele recente din jurul fabricii, luând în considerare atât informațiile din articol cât și opiniile exprimate în comentarii.

În ultimele săptămâni, Gigafactory Berlin a întâmpinat o serie de provocări. Probleme cu aprovizionarea, generate de conflictul din Yemen, au întrerupt lanțul de producție. Mai mult, activiștii de mediu și-au stabilit tabăra în apropierea fabricii pentru a protesta împotriva extinderii acesteia, susținând că aceasta are un impact negativ asupra mediului.

Iar acum, fabrica se confruntă cu o problemă și mai gravă: o pană de curent cauzată de incendierea deliberată a unui pilon de înaltă tensiune. Ministrul de Interne al landului Brandenburg a catalogat incidentul drept un „atac perfid” asupra infrastructurii electrice, sugerând astfel un act deliberat de sabotaj.

Articolul de pe Electrek subliniază eforturile depuse de Tesla pentru a aborda preocupările legate de mediu, ridicând un semn de întrebare asupra posibilității ca activiștii de mediu să fie responsabili de sabotaj. Totuși, comentariile cititorilor reflectă o gamă largă de opinii.

Unii cititori își exprimă scepticismul față de povestea Tesla. Ei subliniază dificultățile anterioare ale fabricii și nu reușesc să înțeleagă logica unui act de sabotaj în contextul în care Tesla a încercat deja să abordeze problemele de mediu. Aceștia sugerează că este probabil și ca defecțiunea să fie o problemă tehnică sau o eroare umană.

Alți comentatori își exprimă îngrijorarea cu privire la impactul pe care îl are Gigafactory Berlin asupra mediului. Ei susțin că Tesla nu a făcut suficient pentru a-și atenua amprenta ecologică și că extinderea fabricii va exacerba problemele existente.

Un aspect important de menționat este dezbaterea globală privind vehiculele electrice. Susținătorii lor laudă impactul pozitiv asupra mediului prin reducerea emisiilor poluante locale. Criticii, însă, ridică semne de întrebare cu privire la procesul de producție a bateriilor și la impactul asupra mediului al extracției materialelor rare necesare acestora.

În acest context învolburat, care sunt perspectivele pentru Gigafactory Berlin?

În primul rând, este necesară o investigație completă și transparentă a incidentului. Doar prin identificarea cauzei reale a penei de curent se poate restabili încrederea publicului. Dacă se dovedește a fi vorba de sabotaj, autoritățile trebuie să ia măsuri decisive pentru a-i pedepsi pe cei vinovați.

În al doilea rând, Tesla trebuie să continue dialogul deschis cu comunitatea locală. Abordarea transparentă a preocupărilor de mediu și implementarea unor practici sustenabile sunt esențiale pentru a câștiga încrederea comunității.

În cele din urmă, viitorul Gigafactory Berlin depinde de capacitatea sa de a demonstra că poate funcționa într-un mod prietenos cu mediul. Investițiile în tehnologii regenerabile și adoptarea unor practici sustenabile sunt cruciale pentru a reduce amprenta ecologică a fabricii.

Încheiem prin sublinierea faptului că industria auto se află într-o perioadă de transformare dramatică. Vehiculele electrice reprezintă o soluție promițătoare pentru reducerea emisiilor poluante, însă este esențial să se țină cont de întregul ciclu de viață al acestora pentru a evalua cu adevărat impactul lor asupra mediului. Gigafactory Berlin are potențialul de a fi un lider în această transformare, însă numai printr-o abordare transparentă, sustenabilă și colaborativă își va putea câștiga locul în comunitate.

Cel mai ieftin computer cu Linux

Dacă te consideri un internaut serios, ai auzit deja de Raspberry Pi.

Articolul ăsta e pentru tine doar dacă nu știai de Raspberry Pi sau dacă nu știai că rulează linux și că poți face o grămadă de lucruri cu el.

Acum și o precizare: posibil să existe și computere mai ieftine care rulează linux, dar Raspberry Pi e cu siguranță cel mai bun computer ieftin care rulează linux.

Hai să vedem pe scurt ce e un Raspberry Pi:

 • E un computer, și ca orice computer are nevoie de alimentare, de un monitor, o tastatură și un mouse. Dacă ești aventuros și ai de gând să îl folosești ca experții, nu ai nevoie de mouse
 • toate perifericele astea de mai sus sunt destul de standard: alimentarea poate fi cea de la un telefon mobil, monitorul trebuie să știe HDMI iar celelalte sunt triviale.
 • Îți mai trebuie și un hard-disk. În cazul Raspberry PI (RPI) poți folosi un card micro-SD ca hard disk.

Ce merge pe el?

 • Îți trebuie un sistem de operare. Cel mai simplu e să folosești Raspbian. E o distribuție de Linux care folosește optim capacitățile oferite de RPI
 • Instrucțiuni complete de instalare găsești în ghidul de setup

Cum îi dai drumul?

 • Găsești și un ghid de setup hardware detaliat aici
 • În principiu atașezi întâi toate perifericele și bagi cardul micro SD, iar apoi conectezi alimentarea
 • RPI pornește singur când e alimentat, nu are un buton de power
 • dacă totul e ok, vei vedea niște leduri aprinse și vei avea semnal pe monitor

Lucrurile pe care le poți face cu Raspberry PI sunt extrem de diverse. Poți avea un mini-player atașat permanent la televizor, un radio online care merge continuu cu un consum minim de curent, un dashboard de home automation sau un sistem de securitate pentru casă dacă te pricepi un pic și la electronică, sau o consolă centrală pentru niște gadgeturi simpatice cu care copiii tăi (dacă deții așa ceva) pot începe să învețe programare, electronică și automatizări. RPI e recunoscut ca un device extrem de bun pentru STEM learning, dar despre acest subiect vom reveni într-o emisiune viitoare.

Tesla Model 3 – 1000 USD Avans

În urmă cu câteva zile americanii de la Tesla au lansat noul Model 3.

Toți cei care au dorit să facă o precomandă, fiindcă deocamdată doar atât poți face, au putut să achite 1000 de dolari americani în avans pentru a primi o mașină peste mai bine de un an.
Eu personal am o problemă cu această abordare, din perspectiva mea, desigur. Consider că în momentul ăsta mașinile electrice sunt pe val, și vom vedea în următorul an multe modele electrice și posibil multe inovații tehnice în acest domeniu. Tesla Model 3 va fi probabil o alegere bună și peste 1 an, dar sunt sigur că dacă voi avea la îndemână 35k USD (ajustati cu distanta fata de US) nu imi va fi foarte greu sa imi procur o masina.
Din punctul lor de vedere e un deal super-bun. Aproape 300 de milioane de dolari finanțare cu dobândă zero, pe care Elon Musk îi are acum la dispoziție utilizabili pentru orice.

Sony PlayStation 4 depaseste 18.5 milioane de unitati vandute

Sony a anuntat ca vanzarile PlayStation 4 au depasit 18.5 milioane de unitati, o crestere semnificativa de la 13.5 miloane la sfarsitul lui noiembrie. Aceste cifre indica faptul ca Sony a abordat corect campania de sarbatori, reusind sa faca din PS4 un cadou ideal. Aceasta veste aduce putina inseninare in tabara Sony, compania revenindu-si dupa unul din cele mai mari hack-uri din istorie.

PlayStation 4

Consola PS4

Consola a intrat la vanzare la finele lui 2013, aproximativ in aceeasi perioada cu marele rival Xbox One. Desi in Noiembrie 2014, XBox One a beneficiat de o reducere considerabila iar serverele sony au fost cazute 2 zile in perioada craciunului, lupta consolelor a fost castigata de PS4. Totusi, Sony continua sa aiba probleme cu vanzarea de smartphone-uri si smart Tv-uri, inregistrand pierderi la aceste capitole.

xbox one vs ps4

Lupta continua

Desi PS4 este in fata, Xbox One continua sa creasca si sa devina un competitor redutabil. Pe noi nu poate decat sa ne bucure, competitia celor 2 giganti nascand intotdeauna un gaming experience de calitate.

Lansare: Samsung Gear VR Innovator Edition

InnovatorLogo_104_Oculus_PoweredBy_lightSamsung Gear VR Innovator Edition a fost construit pentru a functiona impreuna cu Note 4 pentru a oferi utilizatorilor experienta virtuala direct pe telefonul lor mobil. Device-ul este construit pe platorfma Ocullus Rift
si foloseste aceeasi tehnologie, doar ca Samsung Gear VR nu are un display integrat, acesta operand numai cu Samsung Galaxy Note 4. Designul este ergonomic, usor si cu foarte putine butoane (back si volum), avand pe laterale 2 touchpad -uri pentru a facilita controlul si navigatia.

Anuntat la inceputul lui Septembrie in cadrul IFA 2014, device-ul este orientat mai mult spre developeri si entuziastilor ai realitatii virtuale. Cu toate acestea, oricine poate cumpara head-set-ul de realitate virtuala la pretul de 200$.

Transformă boxele vechi în receptor bluetooth

Până de curând nu exista o soluţie rezonabilă ca preţ prin care să îţi poţi transforma boxele tale mari şi maro, de sute de waţi, din sufragerie, pe care nu ai vrea să le înlocuieşti cu nişte chilipiruri de la supermarket, în nişte device-uri conectate, sau mai bine zis conectabile, pe care să poţi trimite muzică rapid şi uşor, de pe telefon sau de pe orice sculă care ştie bluetooth.

Acum există, şi se cheamă Logitech Bluetooth Audio Adapter. Pe scurt, e suficient să îţi instalezi un astfel de device lângă boxe şi să bagi cablul de audio în ieşirea audio a acestui gadget, ca apoi, după un proces rapid de matching pe bluetooth cu smartphone-ul sau tableta, să poţi transmite muzica de pe telefon direct în boxe, de la o distanţă de până la 15 metri în spaţii deschise.

wireless-speakers-inline

Iată şi cum funcţionează procesul, aşa cum e descris pe pagina de produs.

Stream music to your speakers with Bluetooth technology

Stream music from smartphone or tablet

Pair your smartphone and tablet simultaneously with multipoint Bluetooth® wireless technology. Stream audio from either device to your speakers.

Easy pairing

Pair your device with one press of the convenient pairing button. The re-pairing is automatic for hassle-free experience.

 

 

Your speakers, your choice

Connect powered speakers with RCA or 3.5mm inputs. You can use your PC speakers, a home stereo system or A/V receiver.

Noi am depistat acest gadget prima dată pe rafturile unuia din hyper-market-urile de la noi, dar din păcate nu mai ştim exact care (Cora, Carefour sau Auchan), dar am descoperit între timp că îl puteţi găsi deja online pe cel.ro şi dc-shop.ro.

ASUS K95VJ – putere, stil și comfort

V-ați pus vreodată problema să înlocuiți desktop-ul clasic, cu hardughie sub masă, cu un laptop care să ocupe practic același spațiu pe birou ca o tastatură și un monitor (sau chiar mai mic) și nimic sub masă?

Azi vă prezint un laptop care poate fi răspunsul la o astfel de problemă. Da, știu, e mai greu să faci upgrade în mațele unui laptop, dar hai să fim serioși, câți dintre noi, chiar și cei din școala veche de pasionați de calculatoare, au mai făcut upgrade la altceva decât RAM sau întreg sistemul în ultimii 2-3 ani?

Revenind la subiect, iată cu ce se laudă ASUS K95VJ-YZ052D

 • A 3-a generaţie Intel Core i7 3630QM împreună cu cele mai noi procesoare grafice NVIDIA GeForce 600.
 • Sunet puternic redat de tehnologia ASUS SonicMaster.
 • Tehnologia IceCool asigură o experienţă comfortabilă la utilizarea îndelungată.
 • Tehnologia ASUS SuperBatt oferă bateriei un ciclu de viaţă de 3 ori mai mare.
 • Ecran de 18.4 inch (46.73 cm) Full HD si Webcam HD.

ASUS-K95VJ-YZ052D

 

Așa cum vă spuneam la început, se pare că ASUS K95VJ-YZ052D devine înlocuitorul perfect al sistemului desktop, cu ecranul său full HD de 18.4 inch, oferind un plus de putere şi mobilitate. Un design cu înfăţişare puternică, dar construit din materiale uşoare pentru a asigura o mai bună mobilitate fără a compromite performanţele.

ASUS K95VJ-YZ052D dispune de a treia generaţie de procesoare Intel Core i7 şi placa grafică NVIDIA GeForce 635M cu Microsoft DirectX 11 oferind astfel toată puterea de care utilizatorul va avea nevoie.

ASUS K95VJ-YZ052D are o multitudine de caracteristici create special pentru a face utilizarea cât mai uşoară. Cu un design ergonomic, tastatura de tip clichet e câştigătoare a premiului iF Design. Tehnologia IceCool ţine departe de suportul pentru mâini căldura generată de componente, asigurând utilizatorului o folosire confortabilă a tastaturii pentru timp indelungat. Multi-touch pad-ul este foarte precis şi intuitiv.

Pe partea de durată de viață, conform informațiilor furnizate de producător avem în față un device care beneficiază de tehnologia ASUS SuperBatt ce oferă un ciclu de viaţă a bateriei de până la 3 ori mai mare decât la notebook-urile obişnuite.

ASUS K95VJ-YZ052D oferă utilizatorilor o funcţie similara cu cea existentă la smartphone-uri cu ajutorul tehnologiei ASUS Super Hybrid Engine II cu Instant On. Această tehnologie face posibilă pornirea din modul sleep in doar 2 secunde şi oferă un timp de stand-by de până la 2 săptămâni. Mai mult decât atât, dacă nivelul bateriei scade sub 5%, in mod automat va salva si securiza datele.

Tehnologia ASUS SonicMaster Lite dotează noul K95VJ cu un sistem de sunet impresionant. Combinat cu ecranul generos se obţine o experienţă multimedia extraordinară.

Notebook-urile ASUS sunt primele care au beneficiat de tehnologia USB 3.0. Oferă viteză de transfer de până la 5Gbps, sau de până la de 10 ori mai mult decat la obisnuitele  standarde USB 2.0. Aceasta permite transfer mai rapid al fişierelor mari, cum sunt filmele HD. Chiar si dispotitivele se încarcă mai repede cu un amperaj de 900mA. USB 3.0  are şi funcţie de salvare a energiei, pune echipamentele in stand-by sau le opreşte atunci când nu sunt folosite.

 

http://www.asus.com/Notebooks_Ultrabooks/K95VJ/product/Product_Overview.aspx?pl_id=3002&group_id=43227

Printre caracteristici mai merită menționate portul HDMI 1.4 ce creşte rezoluţia maxima la 4K × 2K (3840×2160p la 24 Hz/25 Hz/30 Hz şi 4096×2160p la 24 Hz, rezoluţie folosită la cinema digital) și de asemenea conexiunea Ethernet de 100 Mb/s între două dispozitive conectate prin HDMI; dar şi Audio Return Channel şi 3D Over HDMI.

Fiind liderul de peste 20 de ani în domeniul plăcilor de bază, ASUS a dezvoltat seriile noi cu o inovaţie unică, prin plăcile de bază double-sided ce include tehnologia IceCool. Aceasta scade temperatura pentru a menţine zona mâinilor la un nivel comfortabil, prevenind orice creştere nedorită de temperatură.

Pe partea de specificații, vă putem prezenta detaliile pentru varianta pusă în vânzare de esal.ro, un site care în o serie lungă de notebook-uri în promoție, inclusiv ASUS K95VJ-YZ052D

Procesor

 • CPU Intel : Core i7
 • Model: 3630QM
 • Frecvenţa (GHz): 2.4

Display

 • Diagonală (inch): 18.4
 • Rezoluţie nativă : 1920 x 1080

Audio / Video

 • GPU (video): Nvidia
 • Model GPU: GT 635M 1GB DDR3
 • Audio: Altec Lansing
 • ASUS SonicMaster Lite Technology

Stocare

 • HDD Capacitate (GB):1000
 • Unitate optică: DVD-/+RW
 • Cititor carduri: 3-în-1 (SD/ SDHC/ SDXC)

Memorie

 • Capacitate RAM (GB): 4
 • Tip memorie: DDR3
 • Frecvenţă memorie (MHz): 1600

Conectivitate

 • WLAN (802.11): b/g/n
 • LAN: 10/100/1000 Base T
 • Bluetooth: V4.0

Interfeţe:

 • 1 x Microphone-in jack
 • 1 x Headphone-out jack
 • 2 x USB 3.0
 • 2 x USB 2.0
 • 1 x RJ-45
 • 1 x HDMI

Baterie

 • Nr. celule: 6 (4700 mAh 50 Whrs)

Software

 • Sistem de operare: Free DOS

Alte caracteristici

 • Webcam: HD
 • Greutate (Kg): 4.1

 

 

SSD de 1 TB la doar 600 USD de la Crucial

crucial-1tb-ssdPrețurile pentru tehnologie scad pe măsură ce produsele noi sunt adoptate mai larg și producătorii îndrăznesc să investească în tehnologie și să treacă la producția de masă. Și de data asta lucrurile s-au întâmplat foarte repede, iar cei de la Crucial au reușit să vină cu un preț de 600 USD pentru un SSD drive de 1TB.

Seria Crucial M500 este disponibilă la capacități de 120GB, 240GB, 480GB și 960GB , și prețuri între $129.99 și $599.99, adică 62 cenți per GB pentru modelul de 960GB.

Trebuie să ținem cont însă că modelul de 120GB din seria M500 are viteza declarată de scriere de doar 130MBps, cel de 240GB ajunge la 250MBps, deci sunt totuși suficient de rapide pentru a înregistra formatul CinemaDNG RAW de la BMCC, una din principalele aplicații ale acestor drive-uri fiind zona multimedia și emebeded devices, unde e nevoie de capacitate mare, fiabilitate și cost bun per Gb.

Dimensiune mai mare, viteză mai mare…

Vestea bună este că SSD-urile de 480GB și de 960GB sunt capabile de o rată de scriere de 400MBps care este suficientă pentru înregistrări RAW.

Dacă aveați vreun dubiu, oricare dintre aceste hard-uri, chiar și cele mai lente, reprezintă un upgrade semnificativ de viteză față de hard-disk-urile pe care probabil le aveți acum pe computerul vostru. Și sunt semne că nu va dura mult până când vom vedea array-uri RAID de 4TB cu SSD și pe care le poți lua cu tine într-un singur buzunar.