Articole

Google te învață cum să scapi de serviciile Google. Sau din contră?!

Ne-am interesat recent despre metodele pe care le ai la dispoziție pentru a-ți recupera datele pe care le ai stocate pe net. Și fiindcă probabil cei mai mulți dintre noi au cele mai multe date stocate pe servicii Google, ne-am gândit să aruncăm o privire gigantului din domeniul căutărilor online. Probabil nu e o surpriză pentru nimeni că Google are zeci, poate chiar sute de produse, adresate călătorilor pe web și celor care administrează site-uri web. Aproape nu există site-uri românești importante pe care să nu fiți urmăriți de Google (prin serviciul Google Analytics) atunci când răsfoiți un site (chiar și acesta). Dacă nu ne credeți puteți verifica. Faceți click dreapta în orice pagina din orice site pe care îl vizitați, click pe View Source și apoi Ctrl/F pentru căuta cuvântul analytics în sursa paginii. Dacă e prezent, sunteți sub privirea lui Google.

Revenind la subiect, se pare că Google a făcut demersuri pentru a se asigura că majoritatea datelor pe care le aveți stocate cu Google pot fi recuperate. Astfel, începând cu GMail și terminând cu YouTube, informațiile voastre pot fi recuperate, exportate sau transferate în altă parte. De fapt, o listă completă a serviciilor oferite de google și care pot fi descărcate sau transferate găsiți la finalul acestui articol. Pentru fiecare serviciu în parte, aveți instrucțiuni clare și link-uri către metodele de transfer a informațiilor stocate la Google.

Serviciul se cheamă Data Liberation, și înainte să vă lăsăm să explorați direct site-ul în cauză, merită să menționăm că o dată cu informațiile despre cum să scăpați de fiecare serviciu Google (Escaping From Google) pe fiecare din paginile de pe site-ul Data Liberation găsiți și informații despre cum să vă abonați și să utilizați serviciile respective (Escaping to Google). Deci mare atenție când mergeți pe Data Liberation: nu uitați pentru ce ați ajuns acolo. Nu spunem că serviicile Google sunt rele. Din contră, nu putem să nu remarcăm că site-ul Data Liberation este creat și pus la dispoziție chiar Google fiind lansat încă din 2009. Eu personal voi prefera oricând să folosesc serviciile unei companii care știu că face eforturi specifice pentru a mă ajuta să îmi recuperez și mut informațiile dacă asta e ceea ce doresc să fac.

Și iată și lista promisă de servicii Google despre care aveți deja informații detaliate pe site-ul Data Liberation:

Google Products
  • AdWords
  • Alerts
  • Analytics
  • App Engine
  • Apps for Business
  • Blogger
  • Bookmarks
  • Buzz
  • Calendar
  • Chrome Bookmarks
  • Contacts
  • Docs
  • Finance
  • Gmail
  • Google Storage for Developers
  • Health
  • iGoogle
  • Latitude
  • Maps
  • Notebook
  • Orkut
  • Picasa Web Albums
  • Project Hosting
  • Reader
  • Sites
  • Voice
  • Web History
  • YouTube

 

Review: Phosphor, un FPS multiplayer pentru browser

Phosphor este un joc de browser care ne-a fost propus spre review de unul din vizitatorii site-ului nostru. Nu ne este clar dacă vizitatorul nostru face parte sau nu din echipa de dezvoltare, deşi nu am remarcat niciun nume românesc pe pagina de credits. Din câte ne-am dat seama e vorba doar de un fan, dar idea ni s-a părut interesantă aşa că am reacţionat foarte repede.

Având în vedere că e vorba de un joc de browser, ne-am propus să luăm la rând toate aspectele care ni se pare interesante şi pe care le-am întâlnit pe parcursul experienţei noastre de review pentru acest joc.

Instalare

Prima problemă de care ne-am lovit a fost necesitatea de a avea instalat Adobe ShockWave Player pe Chrome-ul 12 pe care facem testele, plus o reclamă barosană în partea de jos a paginii de acces. Dacă ShockWave Player e un aspect oarecum neutru şi care ţine doar de preferinţa autorului cu privire la mediul de dezvoltare al jocurilor, reclama de jos este un aspect destul de deranjant, dar speram că măcar aparţine autorului, şi dacă cineva face click pe reclamă banii ajung probabil la autorii jocului. Care joc este gratuit.

În ce priveşte mediul de dezvoltare folosit, ne-ar plăcea desigur să vedem cât mai multe jocuri şi aplicaţii care să folosească WebGL, dar trecem peste acest aspect şi mergem să instalăm Adobe Shockwave Player. Din păcate linkul din pagina jocului duce către o pagină de pe site-ul adobe care încearcă să descarce automat pe sistemul nostru un fişier denumit „dir.dcr”, lucru care nu ne place deloc, aşa că facem un cancel la donwload şi folosim google pentru a identifica pagina de descărcare pentru instalarea unui Shockwave Player legitim: http://get.adobe.com/shockwave/ sau direct aici.

Încărcare

Odată instalat acest plugin începe încărcarea jocului. Din nou probleme. Pagina arată că se încarcă ceva, dar la fiecare etapă de încărcare vezi mereu „progress: 0%” pe tot parcursul etapei respective, iar pe conexiunea noastra (printr-un proxy, dar un proxy rapid ce-i drept) am fost tentaţi să renunţăm la un moment dat, fiindcă încărcarea a durat în total 4 minute şi 33 de secunde, ceea ce e cam mult pentru un joc online. Oricum, aşteptările noastre au crescut semnificativ.

Jocul încarcă în total aproximativ 1.7 mega de resurse şi prezintă apoi un ecran de setări şi intrucţiuni. Din păcate, o parte din informaţiile depre joc, aflate în partea de jos ecranului, sunt plasate sub bannerul deja menţionat. De aici am aflat că Phosphor este un FPS multi-player care foloseşte engine-ul bine cunoscut PhysX de la Ageia, iar versiunea curentă este public beta 2, pentru care focusul a fost pe dezvoltarea gameplay-ului multiplayer şi a elementelor de physics.

Am remarcat cu plăcere că jocul are o serie lungă de opţiuni de customizare, atât pentru controalele jocului cât şi pentru video, audio, skin-urile jucătorului şi aşa mai departe. Am sugera totuşi ca pagina de alegere a jucătorului, şi mai ales a numelui, să nu fie printre opţiunile de setări ale jocului, ci un ecran diferit în care să fie aleşi aceşti parametri înainte de a face click pe „Start game”.

Gameplay

Trecând la jocul în sine, nu avem decât cuvinte de laudă. Nu am reuşit să ne jucăm multiplayer, dar roboţi din joc au fost mai mult decât satisfăcători pentru deathmatch scurt într-una din hărţile jocului.

Am remarcat că hărţile sunt încă oarecum neterminate, fiindcă din orice poziţie aflată în spaţiu deschis a hărţii poţi vedea prin zonele neconstruite către alte zone ale hărţii în care nu sunt pereţi sau alte obiecte care să blocheze perspectiva. Zonele intermediare, care sunt gri, ar trebui mascate cumva pentru a nu da senzaţia de neterminat.

În schimb, există în joc o lungă serie de power-up-uri, health-pack-uri, arme şi în plus jocul vine cu diverse concepte care îmbunătăţesc dinamicitatea jocului. Am remarcat lifturile, care sunt de obicei nişte platforme unidirecţionale (doar în sus) care sunt acţionate automat, platforme de lansare bi-direcţionale care te aruncă în aer peste o zonă altfel inaccesibilă către un punct prestabilit de aterizare, turnuri de observaţie de unde poţi folosi arme de tip snipper şi aşa mai departe.

Printre lucrurile mai puţin plăcute am enumera: boţii sunt uneori parţiali invizibili, poziţia lor fiind dezvăluită totuşi de armă, care este vizibilă. Neavând posibilitatea imediată de a testa facilitatea de multi-player, nu am putut să ne lămurim dacă e vorba de un feature sau un bug. Ce-i drept poţi selecta să nu ai nicio armă activă, caz în care probabil te poţi mişca nevăzut prin peisaj dar nici nu poţi împuşca pe nimeni. Asta rămâne de verificat.

Verdict

Luat cu totul, jocul este un FPS bine construit, care foloseşte directx 9 din browser, deci e avantajat de facilităţile plăcii video din dotare, care rulează foarte bine pe o placă video incorporată sau pe un laptop fără pretenţii extraordinare de performanţă, iar dacă opţiunea de multiplayer e la fel de fun cum e jocul cu boţi, putem să spunem că la preţul ăsta avem un joc extraordinar, pe care vi-l recomandăm cu căldură.

Screen-shots

Capturile de ecran prezentate mai jos sunt făcute chiar de noi în timpul testării jocului, dar puteţi vedea mai multe imagini pe pagina producătorului rasterwerks.

Internet Explorer 10 disponibil pentru testare

Microsoft a pus la dispoziţie pentru download un „Platform Preview” pentru Internet Explorer 10, următorul browser de la Microsoft. Acest preview oferă o imagine asupra îmbunătăţirilor în domeniul CSS şi HTML5.

Cu toate că acest download este destinat în principal dezvoltatorilor, orice pasionat poate pune mâna pe acest preview şi poate testa noile facilităţi. Printre cele care merită menţionate primele ar fi: gradienţi CSS, layout-uri flexibile multi-coloană, accelerare hardware direct în browser şi aşa mai departe. De asemenea, în privinţa codecurilor (şi a războiului dus pe acest front cu dezvoltatorilor celorlalte browser-e populare) se pare că Internet Explorer 10 va continua să suporte şi să promoveze H.264 atât în formatele HTML5 cât şi Flash, dar va adăuga şi suport pentru WebM, un format asociat nativ cu HTML5.

Informaţii detaliate găsiţi pe blogul MSDN, unde puteţi deasemenea să descărcaţi o copie a acestui preview.

Un aspect ciudat este că toate comparaţiile se fac între Internet Explorer 10, care încă nici nu se află în versiune alfa, şi versiunile de Chrome şi Firefox care sunt deja lansate. Această comparaţie nu-şi prea are sensul, fiindcă este evident că până când vom avea o versiune funcţională, ca să nu spune finală, a lui Internet Explorer 10, versiunile de la acea dată pentru Chrome şi Firefox vor fi, aşa cum ne-am obişnuit, mai rapide, mai actuale şi mai aliniate standardelor web ale momentului.

Chrome 11 Beta cu facilitatea Voice-to-Text

După ce acum câteva zile Google a anunţat că schimbă sigla Google Chrome şi o face mai simplă şi mai plată, iată că astăzi Google a introdus Chrome 11 în canalul beta, cu o serie de îmbunătăţiri notabile, printre care şi abilitatea browser-ului de a transcrie vocea în text.

Folosind această facilitate utilizatorii de Chrome 11 vor putea da click pe o iconiţă iar apoi vor putea dicta în microfonul calculatorului comenzi sau textul pe care doresc să îl scrie pe ecran, iar browser-ul va converti mesajul verbal în text. Pentru test aveţi la dispoziţie acest link.

Acest beta, la care au acces toţi cei care s-au înscris la Google Chrome Beta Channel, aduce şi CSS 3D accelerat la nivel de procesor grafic, ceea ce înseamnă că acum dezvoltatorii de pagini web pot introduce efecte 3D de fineţe folosind această facilitate.

Dacă aţi încercat deja acest beta aşteptăm opiniile voastre.

Add-on-uri, plugin-uri şi extensii de Firefox şi Chrome pentru developeri

Dacă în principiu browserele sunt un inamic pentru dezvoltatorii de web, prin prisma diferenţelor şi incompatibilităţilor dintre ele, existenţa add-on-urilor este utilă de foarte multe ori în procesul de dezvoltare şi mai ales de depanare al aplicaţiilor web.

Aveţi aici o listă cu câteva add-on-uri de Firefox şi câteva extensions de Chrome care vă pot fi foarte utile dacă aveţi de-a face cu dezvoltarea de site-uri, iar uneori chiar şi ca simplu utilizator.

Add-ons pentru Firefox.

Firebug – este un add-on de Firefox util pentru depanarea, testarea şi cronometrarea componentelor Javascript, CSS, HTML din orice pagină web. Firebug la rândul lui poate fi îmbogăţit cu extensii de Firebug specifice anumitor taskuri, cum ar fi de exemplu PageSpeed de la Google.

Web Developer – o altă extensie care poate fi indispensabilă creatorilor de web, cu funcţiunile grupate pe categorii şi o serie de unelte în plus faţă de Firebug.

FirePHP – un tool util pentru a identifica mesajele de eroare din codul PHP şi pentru debuging al aplicaţiilor care folosesc JSON şi XML.

Javascript Debugger – un tool de debugging care face exact ce îi spune numele.

Tamper Data – Permite alterarea header-elor HTTP şi HTTPS din traficul web.

 

 

 

Extensii pentru Google Chrome.

Pendule – o versiune lite a lui Web Developer pentru Firefox

jsshell – un mic command prompt ataşabil lui Chrome care permite trimiterea de interogări jQuery sau jLinq indiferent pe ce pagină eşti.

MultiSwitch – permite definirea şi schimbarea rapidă între mai multe medii: test, producţie, dezvoltare.

Inline Code Finder – un tool care permite parcurgerea rapidă a codului unei pagini pentru a identifica anumite elemente particulare evenimentelor JavaScript, de inline styling şi javascript:link.

Chrome Sniffer – permite depistarea anumitor librării JavaScript sau a anumitor aplicaţii de web utilizate în cadrul paginilor analizate, cu suport pentru mai mult de 50 de CMS-uri şi librări JS.

Dacă folosiţi şi alte extensii şi plugin-uri în activitatea voastră de dezvoltare, vă invităm să ni le semnalaţi pentru a le include într-un articol viitor.

Internet Explorer 9 a fost lansat, scurt review şi download

Internet Explorer 9 Final, Download

După mai multe luni de beta-testing şi mai mult de 40 de milioane de download-uri, Microsoft a lansat recent Internet Explorer 9, versiunea finală. Lansarea vine la scurt timp după ce Microsoft a pus recent la dispoziţie primul service-pack pentru Windows 7.

Printre cele mai noi facilităţi oferite de browser se află:

  • O nouă interfaţă grafică. Pe verticală, Microsoft a urmărit exemplul celor de la Google, şi a adus organizarea butoanelor şi a tab-urilor mult mai aproape de cea de la Chrome. În acelaşi timp, în bara de adrese acum primeşti acum sugestii de site-uri dintre cele pe care le-ai vizitat deja sau cele pe care le ai în favorite, din nou, similar cu ceea ce face Chrome, care în plus îţi poate furniza şi rezultate de căutare.
  • Standardizare şi performanţă. IE9 se apropie de concurenţă, adăugând accelerare hardware browser-ului, inclusiv la nivel de procesor grafic. Cu toate că mai există probleme în această zonă, inclusiv la testele pe care le pune la dispoziţie chiar Microsoft, dar facilitatea este binevenită.
  • Performance Advisor pentru Add-on-uri. Probabil una din cele mai cool features ale IE9 este această casetă de dialog, unde poţi vedea care sunt add-on-uri instalate şi ce performanţe are fiecare.
  • Shortcut-uri pentru Aplicaţii. Deşi limitată deocamdată la o serie de site-uri prestabilite pe care le poţi accesa ca „aplicaţii”, facilitatea îţi permite (pe Windows 7) să creezi shortcut-uri către diverse site-uri în acelaşi format ca shortcut-urile de aplicaţii ale windows.
  • Diverse alte facilităţi. Acum ai şi pe IE o fereastră unde poţi să îţi urmăreşti cele mai recente donwload-uri, la fel ca în Firefox şi nu aşa cum face încă şi Chrome. Partea de management a TAB-urilor a fost deasemenea îmbunătăţită, permiţând mai nou şi Tab Tearing, adică atunci când vrei să creezi o fereastră complet nouă poţi lua unul din Tab-uri şi să îl scoţi în afara browser-ului, obţinând o fereastră complet nouă, fără măcar ca pagina să fie reîncărcată. Pagina „new tab” arată şi ea mai asemănător cu cea de la Google Chrome, şi chiar dacă nu arată la fel de stylish, dar e destul de utilă. La IE9 s-a schimbat şi modul în care primeşti diverse notificări, semănând cu modul în care o fac alte browsere, ca Firefox sau Chrome, în bara de jos a ferestrei.
  • Tracking Protection. Am lăsat-o la final fiindcă e o opţiune interesantă, care îţi permite să stabileşti căror site-uri le permiţi să te urmărească online. Poţi crea un blacklist cu site-uri pe care le blochezi, similar cu modul în care funcţionează AdBlock Plus de la Firefox. Poţi afla mai multe despre această facilitate chiar pe blogul celor de la Microsoft.

Evident, Internet Explorer 9 este disponibil ca download gratuit pentru Windows pe site-ul Microsoft. Poţi face un click pe linkul de mai jos pentru a-l instala.

Download Internet Explorer 9

Din primele review-uri şi opinii întâlnite pe web, se pare că browser-ul are o gestiune a memoriei destul de bună, un sistem de detecţie care îi permite să oprească paginile care se blochează din diverse motive, şi având în vedere şi faptul că interfaţa a fost optimizată ca layout, IE9 pare să fie destul de bine primit de websurferi.

Dacă aţi reuşit deja să instalaţi IE 9 aşteptăm şi opiniile voastre şi primele impresii legate de funcţionarea acestui browser.

Chrome 10 Beta creşte performanţa JavaScript cu 64%

Google a lansat Joia trecută prima variantă beta a versiunii 10 a browserului Chrome, iar Computerworld a calculat că performanţa pe JavaScript este cu 64% mai bună decât a versiunii 8 a aceluiaşi browser. Totuşi, în alte teste ale unor entităţi la fel de avizate, Chrome 10 nu pare să fie mult mai rapid decât Chrome 9.

Printre facilităţile noi ale versiunii 10 Beta se numără totuşi şi facilităţi noi cum este Crankshaft, o nouă tehnologie de optimizare. Crankshaft are rolul de a optimiza codul care este executat foarte des, de aceea la eventuale teste de viteză este posibil ca îmbunătăţirile aduse de noua tehnologie să nu fie imediat. Practic, cu cât o aplicaţie de browser are mai mult de lucru cu atât se vor vedea mai clar performanţele.

Chrome 10 beta poate fi descărcat aici.

Evident, browser-ul de la Google este şi va rămâne în categoria free opensource software şi poate fi descărcat gratuit pentru aproape orice sistem de operare.