Articole

Google te învață cum să scapi de serviciile Google. Sau din contră?!

Ne-am interesat recent despre metodele pe care le ai la dispoziție pentru a-ți recupera datele pe care le ai stocate pe net. Și fiindcă probabil cei mai mulți dintre noi au cele mai multe date stocate pe servicii Google, ne-am gândit să aruncăm o privire gigantului din domeniul căutărilor online. Probabil nu e o surpriză pentru nimeni că Google are zeci, poate chiar sute de produse, adresate călătorilor pe web și celor care administrează site-uri web. Aproape nu există site-uri românești importante pe care să nu fiți urmăriți de Google (prin serviciul Google Analytics) atunci când răsfoiți un site (chiar și acesta). Dacă nu ne credeți puteți verifica. Faceți click dreapta în orice pagina din orice site pe care îl vizitați, click pe View Source și apoi Ctrl/F pentru căuta cuvântul analytics în sursa paginii. Dacă e prezent, sunteți sub privirea lui Google.

Revenind la subiect, se pare că Google a făcut demersuri pentru a se asigura că majoritatea datelor pe care le aveți stocate cu Google pot fi recuperate. Astfel, începând cu GMail și terminând cu YouTube, informațiile voastre pot fi recuperate, exportate sau transferate în altă parte. De fapt, o listă completă a serviciilor oferite de google și care pot fi descărcate sau transferate găsiți la finalul acestui articol. Pentru fiecare serviciu în parte, aveți instrucțiuni clare și link-uri către metodele de transfer a informațiilor stocate la Google.

Serviciul se cheamă Data Liberation, și înainte să vă lăsăm să explorați direct site-ul în cauză, merită să menționăm că o dată cu informațiile despre cum să scăpați de fiecare serviciu Google (Escaping From Google) pe fiecare din paginile de pe site-ul Data Liberation găsiți și informații despre cum să vă abonați și să utilizați serviciile respective (Escaping to Google). Deci mare atenție când mergeți pe Data Liberation: nu uitați pentru ce ați ajuns acolo. Nu spunem că serviicile Google sunt rele. Din contră, nu putem să nu remarcăm că site-ul Data Liberation este creat și pus la dispoziție chiar Google fiind lansat încă din 2009. Eu personal voi prefera oricând să folosesc serviciile unei companii care știu că face eforturi specifice pentru a mă ajuta să îmi recuperez și mut informațiile dacă asta e ceea ce doresc să fac.

Și iată și lista promisă de servicii Google despre care aveți deja informații detaliate pe site-ul Data Liberation:

Google Products
  • AdWords
  • Alerts
  • Analytics
  • App Engine
  • Apps for Business
  • Blogger
  • Bookmarks
  • Buzz
  • Calendar
  • Chrome Bookmarks
  • Contacts
  • Docs
  • Finance
  • Gmail
  • Google Storage for Developers
  • Health
  • iGoogle
  • Latitude
  • Maps
  • Notebook
  • Orkut
  • Picasa Web Albums
  • Project Hosting
  • Reader
  • Sites
  • Voice
  • Web History
  • YouTube

 

Super-Utilitare pentru PC sub 2Mb – partea I

Gizmodo a republicat o selecţie a lui Alan Fackler de la MaximumPC, care  a pus cap la cap o listă lungă cu utilitare pentru PC care sunt atât de bine gândite încât dimensiunea pachetului este de maxim 2Mb. În general, când vine vorba de calculatoare, cu cât mai mare şi mai mult, cu atât mai bine. Însă când vine vorba de software, povestea se schimbă: cu cât mai mic cu atât mai bine.

Astăzi o să vă prezentăm o selecţie cu 5 dintre aplicaţiile pe care le-am folosit şi noi deja, deci ne permitem să vorbim despre ele în cunoştinţă de cauză.

CPU-Z

Cpu-Z este un utilitar care îţi dă informaţii detaliate despre sistemul tău. Poţi afla care este frecvenţa exactă la care rulează procesorul, plus informaţii detaliate despre CPU, cum ar fi modelul şi submodelul acestuia (stepping şi respectiv revision). Mai poţi afla rapid informaţii concise despre placa de bază, despre RAM şi despre procesorul grafic GPU. Aplicaţia e utilă uneori pentru a te asigura că unele plăci de bază nu se comportă greşit şi setează multiplicatorul procesorului la valoare corectă, pentru a rula la capacitate maximă. Poţi să supra-încarci procesorul cu Prime 95, o altă aplicaţie din aceeaşi categorie, iar apoi poţi verifica funcţionarea corectă cu CPU Z.

uTorrent

micro Torrent este o aplicaţie mică şi foarte rapidă, care ştie să se actualizeze automat şi face singură cam toate setările de care are nevoie sistemul pentru a participa corect la reţelele de distribuţie peer-two-peer bazate pe protocolul bittorrent. uTorrent nu credem că mai are nevoie de vreo altă prezentare, mai ales că internetul este plin deja de torenţi româneşti. Ca multe aplicaţii din această listă, uTorrent este şi el gratuit. Iar dacă doriţi mai multe informaţii despre torente româneşti, răsfoiţi site-ul în căutare de detalii.

Gmail Notifier

Nu sunt prea multe de spus aici.

GMail Notifier e o aplicaţie mică şi simplă care stă în system tray şi te anunţă atunci când primeşti un nou mesaj email.

Mici customizări, ca să afli de exemplu şi cine ţi-a scris şi care este subiectul, într-o aplicaţie foarte light utilă pentru sistemul tău.

Printre opţiunile suplimentare ai un link pentru crea un mesaj nou direct din tray, link pentru schimbarea setărilor GMail, linkuri directe către fiecare din mesajele necitite şi opţiunile standard oferite de sistemul de operare pentru a închide, muta, minimiza sau reclasifica aplicaţia.

7-Zip

7-Zip este aplicaţia care probabil trebuia menţionată prima, cu litere de un cot. 7-Zip este noul băiat de cartier care detronează de la mare distanţă orice WinZip sau WinRar. Uitaţi de ele, probabil definitiv, fiindcă 7-Zip este mic, este rapid, arhivează extrem de compact, este gratuită, ştie să encripteze cu AES-256 şi aşa mai departe. Evident, ştie să arhiveze şi să dezarhiveze în-din aproape orice format, inclusiv ZIP, RAR, TAR, GZip, dar are şi formatul proprietar 7Z, care este foarte eficientă, mai ales că aplicaţia ştie să utilizeze procesoare multi-core.

IrfanView

Trebuie să recunoaştem că n-am mai folosit IrfanView în ultima vreme. Microsoft PhotoEditor care vine cu Windows s-a dovedit suficient pentru task-urile minimale de conversie şi editare de imagine. Însă IrfanView este un vizualizator de foto şi video care ştie să facă mici corecţii, slide-show-uri, plus o serie de efecte şi filtre pentru corectarea imaginilor. Marele avantaj cu IrfanView ar fi că suportă o gamă extrem de mare de formate de fişiere, toate astea într-o aplicaţie care rămâne sub 2Mb.

Vom reveni cu mai multe episoade ale acestui tutorial. Între timp, dacă folosiţi aplicaţii gratuite, optimizate ca funcţionalitate şi ca mărime, nu ezitaţi să ni le dezvăluiţi în comentarii. Trebuie să ne bazăm unii pe alţii pentru a ne optimiza activitatea zilnică de pe calculatoarele personale.

 

Google introduce autentificarea în doi paşi pentru GMail

Google a anunţat azi introducerea oficială a autentificării în doi paşi (two-factor authentication). Conceptul de autentificare multiplă nu e un lucru nou în domeniul securităţii informatice, fiind o practică foarte întâlnită la nivelul produselor de online banking, ca prim exemplu familiar tuturor.

Despre ce este vorba? Conceptul se referă la utilizarea unui factor suplimentar de autentificare pe lângă tradiţionala parolă. Autentificarea two-factor (în doi paşi) se bazează pe furnizarea a mai mult decât o informaţie pe care o cunoşti, fiind nevoie şi de un factor suplimentar de autentificare. Cei mai simpli factori adiţionali sunt cei care depind de ceea ce eşti (amprentă, scanare a retinei etc) şi de ceea ce deţii. Dacă utilizarea factorului „ce eşti” (cunoscut sub denumirea generică de autentificare biometrică) este ceva mai complicată când vine vorba de accesarea conţinutului online, factorul „ce deţin” este mai uşor de implementat.

Cred că vă gândiţi deja la micile device-uri pe care le aveţi în buzunar şi cu care obţineţi un token pe care apoi îl folosiţi pentru a vă autentifica în contul vostru de online banking (pentru toate băncile care se respectă, desigur).

Practic, folosind un lucru pe care îl cunoşti (parola) şi un lucru pe care îl deţii (generatorul de token), aţi obţinut o autentificare care depinde de doi factori (cu denumirea acceptabilă: în doi paşi).

Ne putem întoarce acum la google. Conturile de GMail au (în curând penru România, fiindcă în acest moment contul meu are linkul, dar e cu „available soon”) această nouă facilitate. Practic, după ce te-ai autentificat cu parola deja setată, Google îţi permite să ceri să fi autentificat şi cu al doilea factor, care depinde, în cazul Google, de a avea acces la propriul telefon, folosind în acest caz pe post de token generator. Cele mai simple variante de a genera acest token sunt telefoanele moderne: Android, iPhone, etc… dar şi dacă nu aveţi decât un Nokia 5110 puteţi totuşi să folosiţi sistemul prin facilitatea de SMS. Google vă va trimite deci un sms pe telefon în care vi se va comunica codul suplimentar (tokenul) pe care trebuie să îl introduceţi pentru a finaliza autentificarea.

Rămâne de văzut când va activa Google acest feature pentru toate conturile de Gmail (şi important pentru unii, pentru conturile de Google Apps) şi dacă această facilitate va include trimiterea de sms-uri şi în România, dar eu sunt destul de optimist, mai ales că atât în anunţul oficial, apărut azi, cât şi pe blogul lui Matt Cutts, de la Google, nu sunt menţionate restricţii semnificative, geometrice sau de timp.

Odată disponibilă această opţiune, în special dacă deţineţi un telefon modern care suportă această facilitate, vă recomand cu căldură să folosiţi această opţiune pentru a creşte siguranţa contului personal de GMail. În ciuda denumirii, de 2-factor-authentication, apreciez că securitatea contului creşte cu un factor de minim 10, fiindcă pentru a obţine acces la contul vostru, un alt utilizator va avea nevoie să cunoască parola curentă şi să aibă acces la telefonul înregistrat la GMail. Oricare din factori disponibil separat este complet inutil pentru a obţine acces la cont.