Articole

Viteză de boot incredibilă pentru Windows 8

Într-un filmuleţ postat recent de Microsoft pe MSDN, este prezentat un laptop care bootează Windows 8 în câteva secunde. Pentru a exemplifica fără dubii această viteză incredibilă, laptopul are bateria scoasă la începutul prezentării. După introducerea bateriei se poate observa că la pornirea calculatorului timpul de la apăsarea butonului până când apare ceva ce seamănă cu interfaţa aşteptată pentru Windows 8 este de doar câteva secunde, şi chiar şi aceste secunde sunt împărţite aproape egal între bootarea efectivă şi perioada de POST, adică pre-boot.

În diagrama de mai jos puteţi vedea împărţirea timpului de boot pe etape:

Meetoda utilizată de Microsoft pentru Windows 8 este un pic tricky, în sensul în care practic Windows va încărca un soi de imagine de hibernare care va conţine doar imaginea sistemului iniţial echivalentă practic unei operaţiuni de hibernare realizată imediată după o bootare normală, deci cu foarte puţine elemente prezente în RAM din zona de aplicaţii.

Este evident că Microsoft a lucrat şi la optimizarea resurselor de care Windows 8 are nevoie pentru a parcurge secvenţa de boot, aşa că sperăm ca la această versiune să nu mai fim nevoiţi ca primele operaţiuni pe care le face să fie dezactivarea unor servicii pornite inutil sau limitarea opţiunilor de interfaţă grafică pentru a creşte performanţa şi a conserva resursele RAM şi CPU.

Dual-boot Windows 7 şi Symbian Fujitsu LOOX F-07C

Nu numai că nu e vorba de Windows Phone 7, ci chiar de Windows 7 Home Premium 32-bit, dar acest smartphone de la Fujitsu poate să boot-eze şi sistemul de operare Symbian.

E vorba de un smartphone cu un ecran LCD de 4inch şi rezoluţie 1024×600 pe un procesor Intel Atom de 1.2GHz, 1GB RAM LPDDR400, conectivitate wireless 802.11b/g/n, disk eMMC de 32GB şi un slot microSDHC pentru extinderea memoriei.

Smartphone-ul are 2 camere video, una de 5 megapixeli pe spate cu autofocus şi recunoaşterea feţelor, şi o cameră VGA pe faţă pentru apeluri video.

Lansarea acestui mic monstru este programată pentru Iunie sau Iulie 2011, iar noi aşteptăm cât mai multe telefoane cu rezoluţie mare, preferabil pe Android şi cu o rezoluţie verticală de 600 pixeli sau mai mult.

Laptop pentru Jocuri: Asus ROG G73Jh

Laptopul Asus ROG G73Jh, anunţat de Asus în Ianuarie, este un laptop gândit pentru jocuri care vine cu un ecran de 17inch şi specificaţii hardware destul de interesante. Asus spune că design-ul acestui laptop a fost inspirat de avionul de luptă  Lockheed F117A, dar din poze nu reiese foarte clar care sunt aspectele comune.

Specificaţiile acestui laptop, conform producătorului, sunt următoarele:

Asus ROG G73Jh Gaming Laptop
17.3 inch full HD display @ 1920×1080 pixels
Intel Core i7 720QM @ 1.6GHz (4 cores, 8 threads) Turbo Boost up to 3.33GHz
8GB DDR3 RAM (4 x 2GB)
ATI Radeon HD 5870 1GB RAM
1 TB SATA HDD (2x500GB)
Blu-Ray Drive
DVD Super Multi
Bluetooth 2.1
WiFi 802.11 b/g/n
4 USB 2.0 ports
HDMI port
SD card reader
2MP webcam
8-cell 5200mAh Li-Ion battery
Windows 7 Ultimate

Denumirea ROG este alocată gamei de device-uri Republic of Gamers, un sub-brand dedicat împătimiţilor de jocuri pe calculator, dar nu ne e este foarte clar de ce un gamer ar alege să plătească semnificativ mai mulţi bani pentru a avea un laptop de 17inch, care nu e foarte portabil, în loc de un desktop ceva mai configurabil şi cu siguranţă mai ieftin la aceleaşi caracteristici.

Dell anunţă tabletele Android şi Windows de 10″

După ce în februarie au apărut pe net zvonuri legate de aceste două tablete Dell, iată că pe final de Aprilie 2011, Dell dezvăluie specificaţiile şi datele de lansare pentru aceste două tablete de 10 inch.

Pentru a nu supăra pe nimeni, Dell prezintă împreună cele 2 tablete, una bazată pe Windows 7 şi cealaltă rulând Android. Tableta Windows rulează pe noile chip-uri Intel Oak Trail, iar tableta Android vine cu Android 3.0 cu un chip Tegra T25. Să le luăm pe rând:

Tableta pe platformă wintel se va numi Latitude ST şi va avea o rezoluţie de 1366 x 768 pixeli, 2GB de RAM, un SSD care poate ajunge la 128GB, GPS, accelerometru, camere video pe faţă şi pe spate, o baterie suficientă pentru 8 ore de lucru şi ieşire video 1080p, care se presupune că este o ieşire video HDMI.

Streak Pro, care va rula Android, optează pentru un ecran de 1200×800 şi vine cu aceleaşi 2 camere video cu 2 microfoane pentru chat video, la care se adaugă un chipset pentru acces wireless de bandă largă încă nespecificat. Interfaţa grafică va fi Stage UI de la Dell ce va rula, aşa cum am menţionat pe Android Honeycomb, însă depinde de utilizatori să decidă dacă Stage UI este sau nu un lucru bun pentru această tabletă.

Nu se cunosc încă detalii legate de preţ, dar zvonuri credibile par să indice că Streak Pro va veni în iunie 2011 urmată de Latitude XT3 în iulie 2011 şi de Latitude ST în octombrie.

Super-Utilitare pentru PC sub 2Mb – partea I

Gizmodo a republicat o selecţie a lui Alan Fackler de la MaximumPC, care  a pus cap la cap o listă lungă cu utilitare pentru PC care sunt atât de bine gândite încât dimensiunea pachetului este de maxim 2Mb. În general, când vine vorba de calculatoare, cu cât mai mare şi mai mult, cu atât mai bine. Însă când vine vorba de software, povestea se schimbă: cu cât mai mic cu atât mai bine.

Astăzi o să vă prezentăm o selecţie cu 5 dintre aplicaţiile pe care le-am folosit şi noi deja, deci ne permitem să vorbim despre ele în cunoştinţă de cauză.

CPU-Z

Cpu-Z este un utilitar care îţi dă informaţii detaliate despre sistemul tău. Poţi afla care este frecvenţa exactă la care rulează procesorul, plus informaţii detaliate despre CPU, cum ar fi modelul şi submodelul acestuia (stepping şi respectiv revision). Mai poţi afla rapid informaţii concise despre placa de bază, despre RAM şi despre procesorul grafic GPU. Aplicaţia e utilă uneori pentru a te asigura că unele plăci de bază nu se comportă greşit şi setează multiplicatorul procesorului la valoare corectă, pentru a rula la capacitate maximă. Poţi să supra-încarci procesorul cu Prime 95, o altă aplicaţie din aceeaşi categorie, iar apoi poţi verifica funcţionarea corectă cu CPU Z.

uTorrent

micro Torrent este o aplicaţie mică şi foarte rapidă, care ştie să se actualizeze automat şi face singură cam toate setările de care are nevoie sistemul pentru a participa corect la reţelele de distribuţie peer-two-peer bazate pe protocolul bittorrent. uTorrent nu credem că mai are nevoie de vreo altă prezentare, mai ales că internetul este plin deja de torenţi româneşti. Ca multe aplicaţii din această listă, uTorrent este şi el gratuit. Iar dacă doriţi mai multe informaţii despre torente româneşti, răsfoiţi site-ul în căutare de detalii.

Gmail Notifier

Nu sunt prea multe de spus aici.

GMail Notifier e o aplicaţie mică şi simplă care stă în system tray şi te anunţă atunci când primeşti un nou mesaj email.

Mici customizări, ca să afli de exemplu şi cine ţi-a scris şi care este subiectul, într-o aplicaţie foarte light utilă pentru sistemul tău.

Printre opţiunile suplimentare ai un link pentru crea un mesaj nou direct din tray, link pentru schimbarea setărilor GMail, linkuri directe către fiecare din mesajele necitite şi opţiunile standard oferite de sistemul de operare pentru a închide, muta, minimiza sau reclasifica aplicaţia.

7-Zip

7-Zip este aplicaţia care probabil trebuia menţionată prima, cu litere de un cot. 7-Zip este noul băiat de cartier care detronează de la mare distanţă orice WinZip sau WinRar. Uitaţi de ele, probabil definitiv, fiindcă 7-Zip este mic, este rapid, arhivează extrem de compact, este gratuită, ştie să encripteze cu AES-256 şi aşa mai departe. Evident, ştie să arhiveze şi să dezarhiveze în-din aproape orice format, inclusiv ZIP, RAR, TAR, GZip, dar are şi formatul proprietar 7Z, care este foarte eficientă, mai ales că aplicaţia ştie să utilizeze procesoare multi-core.

IrfanView

Trebuie să recunoaştem că n-am mai folosit IrfanView în ultima vreme. Microsoft PhotoEditor care vine cu Windows s-a dovedit suficient pentru task-urile minimale de conversie şi editare de imagine. Însă IrfanView este un vizualizator de foto şi video care ştie să facă mici corecţii, slide-show-uri, plus o serie de efecte şi filtre pentru corectarea imaginilor. Marele avantaj cu IrfanView ar fi că suportă o gamă extrem de mare de formate de fişiere, toate astea într-o aplicaţie care rămâne sub 2Mb.

Vom reveni cu mai multe episoade ale acestui tutorial. Între timp, dacă folosiţi aplicaţii gratuite, optimizate ca funcţionalitate şi ca mărime, nu ezitaţi să ni le dezvăluiţi în comentarii. Trebuie să ne bazăm unii pe alţii pentru a ne optimiza activitatea zilnică de pe calculatoarele personale.

 

Lansarea Nokia X7, cu Symbian „Anna”

După ce în urmă cu câteva luni, la începutul anului, Nokia a decis să renunţe la lansarea Nokia X7 exclusiv în reţeaua AT&T, datorită lipsei de susţinere pe care ar fi arătat-o carrier-ul american, X7 pare să-şi fi găsit o gazdă potrivită în UK, prin reţeaua Three.

Telefonul Nokia X7, care a apărut destul de des în rapoartele neoficiale în ultima vreme, are un look metalic şi rulează Symbia 3 Anna, cunoscut şi ca PR2, o nouă versiune a sistemului de operare Symbian care introduce un browser mult îmbunătăţit şi tastatură qwerty de tip portret, plus alte 50 de îmbunătăţiri semnificative.

Pe partea hardware Nokia X7 vine cu o cameră video de 8 megapixeli cu flash dual-LED, un ecran OLED ClearBlack de 4inch, înregistrare video HD, 256Mb RAM şi 1Gb ROM plus un card de memorie de 8Gb inclus în cutie.

Nokia a anunţat că telefonul e capabil de înregistrare video 720p, iar procesorul este un ARM 11 la 680MHz. Procesorul grafic este şi el acelaşi cunoscut Broadcom BCM2727 GPU.

Preţul planificat pentru acest terminal este de 380 euro înainte de orice taxe, discount-uri şi subvenţionări din partea reţelelor de telefonie. Aşteptăm cu interes lansarea acestui Nokia în trimestrul 2, probabil la scurt timp după lansarea din UK fiind aşteptat şi în România.