Articole

Viaţa fără cablu TV, cinci servicii video online

Web-ul abundă în ultima vreme de servicii video, foarte multe dintre ele gratuite, care te pot ţine ocupat ore întregi cu videoclipuri, filmuleţe şi poante. Dar dacă te-ai săturat de pisicuţe, bebeluşi, accidente şi cântăreţi mai mult sau mai puţin varză, există câteva servicii cu care te poţi asigura că nu pierzi cele mai recente episoade din programele video favorite.

Desigur, fiind o listă compilată de lifehacker.com, serviciile descrise sunt particulare continentului american, dar asta nu înseamnă că o parte dintre ele nu sunt disponibile şi la noi, mai ales că pe partea de peer-two-peer web-ul abundă de servicii de torente româneşti, ca prim exemplu. Totuşi, lifehacker a făcut un mic sondaj, iar rezultatele sunt cele prezentate mai jos.

1. Netflix. Serviciul oferă video streaming către majoritatea consolelor de jocuri, un număr mare de set-top boxes (decodoare), desktop-uri şi laptop-uri, telefoane mobile şi chiar unele televizoare cu conexiune internet.

 

2. Hulu. Hulu s-a remarcat în special prin dezarhivarea unor stocuri întregi de seriale şi punerea acestora la dispoziţia publicului printr-un serviciu online.

3. BitTorrent. Cu toate că BitTorrent nu este un serviciu în sine ci un protocol, torenţii sunt modalitatea prin care mulţi internauţi iau materiale video de pe web. Cu menţiunea că nu orice torrent respectă cerinţele de copyright, torenţii sunt o metodă simplă şi rapidă de a obţine conţinut video de pe internet.

4. YouTube. Fără a avea nevoie de alte introduceri, YouTube s-a remarcat recent prin introducerea programelor live, o facilitate care vine să complementeze arhiva imensă de materiale video disponibile deja pe internet. Pentru cei care vor o alternativă mai rasată şi cu o calitate net superioară a creaţiilor originale, noi vă recomandăm Vimeo, un serviciu care nu acceptă duplicate ci numai content original care aparţine celor care urcă materialele.

5. Amazon Instant Video. Deşi nu a primit prea multă atenţie la lansare, serviciul este foarte util şi permite accesul rapid la foarte multe materiale video.

Dacă voi folosiţi alte servicii vă aşteptăm cu opinii în comentarii.

 

Tunnel, film de la Paramount disponibil pe torente

Distracted Media este o companie australiană care face „croudsourcing” pentru ultima producţie video „Tunnel”. Ei vor vinde fiecare frame al acestui film pentru 1 dolar, astfel încât cele aproximativ 135000 de frame-uri ale filmului vor aduce cam tot atâţia dolari pentru a acoperi producţia filmului. Ulterior, producţia va fi făcută disponibilă gratuit pe torente, diferenţa fiind de această dată că distribuirea prin intermediul atât de popularilor torenţi va fi făcută oficial şi legal. Desigur, filmul va fi disponibil pentru fani şi pe DVD prin Paramount Pictures.

Pentru cei care nu ştiu despre ce vorbim, protocolul BitTorrent este un protocol utilizat pentru distribuirea oricărui tip de conţinut pe internet, prin fragmentarea fişierelor partajate şi împărţirea lor în componente mici împărţite în participanţi, denumite torente.

Sistemul este de popular şi la noi, existând destul de multe site-uri care oferă torente româneşti, prin asta întelegând ca participanţii la aceşti torenţi sunt din România, nu neapărat ca e vorba de conţinut cu origine românească.

Despre torente româneşti şi legalitatea descărcărilor

În mai multe materiale jurnalistice publicate recent inclusiv pe internet, unele chiar pe site-uri serioase de ştiri ca realitatea.net, se vehiculează idea că descărcarea de filme de pe internet, folosind torenţi sau alte programe P2P cum e DC PlusPlus, nu ar constitui o infracţiune. Se mai spune în aceste articole că atâta vreme cât descarci filmele pentru uzul propriu şi nu pentru distribuţie sau vânzare, nu eşti luat în vizor de Poliţie sau alte autorităţi de reglementare în domeniul dreptului de autor.

Totuşi, în aceleaşi articole se menţionează că „numai cei care descarcă şi pun la dispoziţia altora sunt pasibili de amendă sau închisoarea”.

Să lămurim deci un lucru: dacă descarci un film de pe torenţi, româneşti sau nu, în general cel puţin pe perioada pe care descarci un film contribui şi tu cu părţi din film la respectivul torent. Adică „pui la dispoziţia altora” acelaşi material, prin intermediul acestor torente. Aceaşi situaţie cu programele de tip DC, care deobicei te obligă să pui şi tu la dispoziţia altora materiale ca să poţi descărca. Deci… veştile nu-s chiar aşa „bune”. Dar nici prea rele.

Şi ca să trag totuşi o concluzie realistăcred că într-adevăr organismele de control nu se ocupă cu urmărirea utilizatorului de rând care descarcă de pe torente româneşti un episod din „Bine dotat” ca să-l urmărească liniştit acasă fiindcă l-a ratat pe HBO (la care are abonament plătit dealtfel) şi fiindcă nu are răbdare să aştepte reluarea…

ilustraţie: Cassini