Articole

Linux Mint 17.1 – cel mai bun Linux

Editorii de la TheRegister, un portal online de IT si tehnologie pe care vi-l recomandam cu caldura, au decis care e cea mai bună distribuție de Linux. Haideți să vedem care sunt argumentele lor.

Trebuie să recunoaștem că Linux Mint e una din distribuțiile pe care și noi le-am testat. Alături de Ubuntu, Fedora, openSUSE și Elementary, pe care le-au testat cei de la TheRegister.

Unul din principalele argumente pentru Mint este desktop-ul Cinnamon 2.4, declarat aspirant la titlul de cel mai bun desktop manager de Linux. Deși nu are cine știe ce argumente revoluționare, el a devenit mai rapid și mai lustruit, făcându-l un candidat foarte bun la poziția de best linux desktop. Cinnamon 2.4 merge mai bine, e mai frumos, și consumă mai puțină memorie.

mint_17_1_mate_desktop

O altă aplicație actualizată este Nemo, managerul de fișiere, care acum permite schimbarea culorilor folder-elor și atribuirea de embleme pentru acestea.

Pe partea de setări, aplicația de Settings a fost rafinată cu câteva opțiuni noi, incluzând un panou de notificări pentru setări, pentru privacy si multe altele. Setările de background permit acum slideshows, iar setările de temă au fost refăcute complet.

Printre configurările Cinnamon mai numărăm: posibilitatea de a configura fontul utilizat pe desktop și în screen-saver, launchere de panouri multiple, imbunătățiri la applet-ul de sunet, și o nouă scurtătură pentru tastatură Super + E care deschide directorul Home. plus o serie de bugfix-uri.

mint_17_1_emblems

Dacă nu vă place neapărat Cinnamon, aveți ca alternativă MATE , care în 17.1 vine cu versiunea MATE 1.8, care deși a fost mereu pe locul doi în Cinnamon, e un desktop manager care merită testat.

Mint continuă să îmbunătățească update manager-ul, principala îmbunătățire fiind gruparea update-urilor după package, astfel încât atunci când aveți mai multe update-uri la un anumit soft, să nu vă treziți că ați făcut update-uri incomplete. În update manager-ul de la MATE există și o rubrică dedicată zonei de kernel, cu focus pe securitate și setări.

mint_17_1_kernels

În ce privește kernel-ul e important să notăm că Linux Mint 17.1 vine cu Linux Kernel v3.13, ceea ce înseamnă că nu e ultimul, dar e probabil mai stabil decât alte distribuții.

Printre softurile preinstalate default se numără: Firefox, OpenOffice, VLC și alte câteva pachete destul de comune și des utilizate.

Cei care au Mint 17 pot face ușor upgrade la Mint 17.1 iar suportul pentru această versiune se va întinde până in 2019, presupunând că veți rezista tentației de a avea mereu cea mai nouă versiune.

Pentru noi rămâne de văzut cât de bine va merge această nouă versiune pe monitoare touch, fiindcă am testat zilele trecute un monitor touch de 22 inch de la AOC și am descoperit că suportul în foarte multe distribuții de Linux e foarte prost, mai precis inutilizabil. Desigur, asta nu e o problemă a Linux-ului în particular, ci mai degrabă o problemă de suport a celor de la AOC. Dar, despre acel subiect, într-o emisiune viitoare.

 

 

OpenSource de calitate pentru Windows

În pregătirile pentru Software Freedom Day a fost lansată recent versiunea 12.09 pentru OpenDisc, o compilație de programe opensource gratuite pentru Microsoft Windows.

Versiunea curentă cuprinde 27 de actualizări de versiune, printre care numeroase utilitare pe care vă doriți să le aveți la îndemână, dar și jocuri gratuite pentru windows: Audacity 2.0.2, Blender 2.63a, ClamWin 0.97.5, Dia 0.97.2-2, DjVuLibre 3.5.25+4.9, Firefox 15.0, Freeciv 2.3.2, GanttProject 2.5.5, GIMP 2.8.2, GnuCash 2.4.11, HTTrack3.46.1, Maxima 5.28.0-2, Miro 5.0.2, LibreOffice 3.6.1, Pidgin 2.10.6, PokerTH 0.9.5, RSSOwl 2.1.4, Scribus 1.4.1, SeaMonkey 2.12, Sokoban YASC 1.577, Songbird 2.0.0,Stellarium 0.11.4, SumatraPDF 2.1.1, Thunderbird 15.0, TightVNC 2.5.2, TuxMath 2.0.3, VLC 2.0.3, Battle for Wesnoth 1.10.4

Printre utilitarele pe care noi le folosim cu succes aș menționa: Audacity, Firefox, GIMP, HTTrack, Miro, Pdigin, Scribus, SeaMonkey, SumatraPDF, TightVNC și VLC. Ne-am jucat și cu Freeciv, un joc super interesant care sigur vă e cunoscut.

Pentru oricare din aceste programe e suficient să accesați site-ul și să descărcați gratuit pachetul, sau le puteți căuta pe net și descărca individual pe cele de care aveți nevoie.

Firefox la maxim pentru tablete Android Honeycomb

Mozilla nu a stat degeaba şi a lucrat intens la noua versiune de Firefox Mobile pentru tablete Android. Diferenţele evidente se referă la optimizarea utilizării suprafeţei de ecran, un pic mai mare la tablete şi care permite o plasare interesantă a opţiunilor de navigare, în special a identificatoarelor pentru tab-uri, care sunt poziţionate pe partea stângă atunci când tableta e folosită landscape şi pe zona superioară, într-o formă mult mai compactă, atunci când e folosită în mod portrait.

Cu toate că Firefox foloseşte intens toate facilităţile oferite de UI-ul de Android Honeycomb, elementele clasice de identificare ale Firefox, cum sunt butonul mărit de Back sau bara de adresă, sunt foarte uşor de recunoscut şi au rămas embleme ale browser-ului.

Mai multe detalii găsiţi pe pagina lui Ian Barlow

Android 2.3 Gingerbread vine pe Motorola Atrix 4G

Iată că Motorola s-a ţinut de cuvânt şi a dat drumul la Android 2.3 pe terminalele Motorola Atrix 4G. Update-ul este disponibil deja pe site-ul Motorola. Printre update-urile specifice  se află o aplicaţie actualizată de galerie foto care permite agregarea tuturor pozelor din reţelele sociale, un doc pentru iconiţe la baza ecranului şi posibilitatea de a organiza aplicaţiile în grupuri, recomandări pe baza locaţiei geografice de la Yelp şi Facebook, Firefox 4.0 pentru o navigare mai rapidă, suport pentru playback video în 1080p şi multe alte facilităţi interesante.

Una din cele mai importante îmbunătăţiri pentru cei pasionaţi de tehnica de calcul este posibilitatea de a încărca aplicaţii prin metoda „sideload”, adică transferarea locală de aplicaţii către telefon şi instalarea acestora prin marcarea lor cu „sursă necunoscută” în meniul de setări al telefonului.

Aşteptăm confirmarea voastră că acest update poate fi descărcat şi OTA (over the air) direct pe telefon, nu numai prin intermediul site-ului Motorola.

Microsoft nu introduce WebGL în IE pe motive de securitate

După ce recent Mozilla a decis să rezolve independent cel puţin o parte din problemele generate de WebGL în browserul Firefox şi să includă tehnologia WebGL în browser, Microsoft a ales o altă cale de a aborda problemele potenţiale de securitate pe care le aduce WebGL, mai precis a decis să nu includă suportul pentru WebGL în Internet Explorer.

WebGL este un standard deschis de randare 3D pentru browserele web care foloseşte capacităţile grafice şi de procesare ale plăcii video şi a procesorului grafic al acesteia. De aici vin şi potenţialele probleme, WebGL având o cale de acces directă la hardware-ul plăcii video şi putând astfel să exploateze bug-uri ale acesteia, provocând îngheţarea sistemului sau resetarea calculatorului. WebGL permite acum jocurilor cu grafică foarte avansată să ruleze şi prin intermediul browserului, un exemplu fiind Phosphor, un FPS Multiplayer despre care v-am povestit şi noi.

Având în vedere că Internet Explorer nu mai este platforma dominantă de acces la internet, această decizie a Microsoft ar putea mai degrabă să fie în detrimentul companiei decât în detrimentul WebGL, fiindcă utilizatorii vor migra către alte browsere şi nu se vor mulţumi cu idea că Internet Explorer ar putea „cândva” să suporte tehnologia care aduce poate cele mai importante schimbări în web-browsing din ultima perioadă.

Firefox 5 nu va permite texturi cross-domain pe WebGL

Deşi vorbim de lipsa unei facilităţi, în acest caz avem de-a face cu o soluţie pozitivă, nu cu un aspect negativ. Mozilla a decis să dezactiveze posibilitatea utilizării texturilor între domenii (cross-domain textures) pentru implementarea WbGL din Firefox 5, după ce un expert în securitate a demonstrat că această facilitate poate fi exploatată maliţios.

Groupul Khronos, care se ocupă de standardul şi implementarea WebGL, a anunţat că se gândeşte la o variantă prin care utilizarea cross-domain de acest tip să se facă numai pe bază de confirmare explicită sau un alt mecanism care să prevină abuzurile.

Cu toate acestea, pentru a se asigura că nu generează incidente în această zonă, Mozilla a decis să dezactiveze implementarea în următoarea versiune Firefox 5, urmând ca, în funcţie de soluţiile implementabile pentru a reactiva opţiunea de texturi cross-domain, acestea să fie reactivate într-o versiune ulterioară.

Internet Explorer 10 disponibil pentru testare

Microsoft a pus la dispoziţie pentru download un „Platform Preview” pentru Internet Explorer 10, următorul browser de la Microsoft. Acest preview oferă o imagine asupra îmbunătăţirilor în domeniul CSS şi HTML5.

Cu toate că acest download este destinat în principal dezvoltatorilor, orice pasionat poate pune mâna pe acest preview şi poate testa noile facilităţi. Printre cele care merită menţionate primele ar fi: gradienţi CSS, layout-uri flexibile multi-coloană, accelerare hardware direct în browser şi aşa mai departe. De asemenea, în privinţa codecurilor (şi a războiului dus pe acest front cu dezvoltatorilor celorlalte browser-e populare) se pare că Internet Explorer 10 va continua să suporte şi să promoveze H.264 atât în formatele HTML5 cât şi Flash, dar va adăuga şi suport pentru WebM, un format asociat nativ cu HTML5.

Informaţii detaliate găsiţi pe blogul MSDN, unde puteţi deasemenea să descărcaţi o copie a acestui preview.

Un aspect ciudat este că toate comparaţiile se fac între Internet Explorer 10, care încă nici nu se află în versiune alfa, şi versiunile de Chrome şi Firefox care sunt deja lansate. Această comparaţie nu-şi prea are sensul, fiindcă este evident că până când vom avea o versiune funcţională, ca să nu spune finală, a lui Internet Explorer 10, versiunile de la acea dată pentru Chrome şi Firefox vor fi, aşa cum ne-am obişnuit, mai rapide, mai actuale şi mai aliniate standardelor web ale momentului.

Add-on-uri, plugin-uri şi extensii de Firefox şi Chrome pentru developeri

Dacă în principiu browserele sunt un inamic pentru dezvoltatorii de web, prin prisma diferenţelor şi incompatibilităţilor dintre ele, existenţa add-on-urilor este utilă de foarte multe ori în procesul de dezvoltare şi mai ales de depanare al aplicaţiilor web.

Aveţi aici o listă cu câteva add-on-uri de Firefox şi câteva extensions de Chrome care vă pot fi foarte utile dacă aveţi de-a face cu dezvoltarea de site-uri, iar uneori chiar şi ca simplu utilizator.

Add-ons pentru Firefox.

Firebug – este un add-on de Firefox util pentru depanarea, testarea şi cronometrarea componentelor Javascript, CSS, HTML din orice pagină web. Firebug la rândul lui poate fi îmbogăţit cu extensii de Firebug specifice anumitor taskuri, cum ar fi de exemplu PageSpeed de la Google.

Web Developer – o altă extensie care poate fi indispensabilă creatorilor de web, cu funcţiunile grupate pe categorii şi o serie de unelte în plus faţă de Firebug.

FirePHP – un tool util pentru a identifica mesajele de eroare din codul PHP şi pentru debuging al aplicaţiilor care folosesc JSON şi XML.

Javascript Debugger – un tool de debugging care face exact ce îi spune numele.

Tamper Data – Permite alterarea header-elor HTTP şi HTTPS din traficul web.

 

 

 

Extensii pentru Google Chrome.

Pendule – o versiune lite a lui Web Developer pentru Firefox

jsshell – un mic command prompt ataşabil lui Chrome care permite trimiterea de interogări jQuery sau jLinq indiferent pe ce pagină eşti.

MultiSwitch – permite definirea şi schimbarea rapidă între mai multe medii: test, producţie, dezvoltare.

Inline Code Finder – un tool care permite parcurgerea rapidă a codului unei pagini pentru a identifica anumite elemente particulare evenimentelor JavaScript, de inline styling şi javascript:link.

Chrome Sniffer – permite depistarea anumitor librării JavaScript sau a anumitor aplicaţii de web utilizate în cadrul paginilor analizate, cu suport pentru mai mult de 50 de CMS-uri şi librări JS.

Dacă folosiţi şi alte extensii şi plugin-uri în activitatea voastră de dezvoltare, vă invităm să ni le semnalaţi pentru a le include într-un articol viitor.

Firefox 4 final pe banda de asamblare

După lansarea recentă a IE9 – Internet Explorer 9, cei de la Mozilla au decis că a venit timpul şi pentru lansarea Firefox 4, de care am mai vorbit deja cu ceva timp în urmă atunci când s-a lansat versiunea 4 pentru Android. Conform mesajelor postate pe forumul oficial Firefox, dacă nu apare nicio surpriză majoră, data lansării va fi cel mai probabil 22 Martie.

În acest moment Firefox se află la versiunea intermediară RC1 (release candidate 1), dar nu s-a identificat niciun bug major care să sugereze că va mai exista şi un RC2, aşa că aşteptăm cu nerăbdare noul şi extraordinarul Firefox 4.

Dacă nu sunteţi convinşi, Firefox vine cu îmbunătăţiri de performanţă MAJORE chiar faţă de versiunile proprii anterioare, sau cel puţin aşa pretind benchmark-urile pe care le-au rulat cei de la Mozilla.

Oricum, varianta RC fiind deja disponibilă, vă puteţi convinge singuri descărcând kitul de pe site-ul Mozilla.

Internet Explorer 9 a fost lansat, scurt review şi download

Internet Explorer 9 Final, Download

După mai multe luni de beta-testing şi mai mult de 40 de milioane de download-uri, Microsoft a lansat recent Internet Explorer 9, versiunea finală. Lansarea vine la scurt timp după ce Microsoft a pus recent la dispoziţie primul service-pack pentru Windows 7.

Printre cele mai noi facilităţi oferite de browser se află:

  • O nouă interfaţă grafică. Pe verticală, Microsoft a urmărit exemplul celor de la Google, şi a adus organizarea butoanelor şi a tab-urilor mult mai aproape de cea de la Chrome. În acelaşi timp, în bara de adrese acum primeşti acum sugestii de site-uri dintre cele pe care le-ai vizitat deja sau cele pe care le ai în favorite, din nou, similar cu ceea ce face Chrome, care în plus îţi poate furniza şi rezultate de căutare.
  • Standardizare şi performanţă. IE9 se apropie de concurenţă, adăugând accelerare hardware browser-ului, inclusiv la nivel de procesor grafic. Cu toate că mai există probleme în această zonă, inclusiv la testele pe care le pune la dispoziţie chiar Microsoft, dar facilitatea este binevenită.
  • Performance Advisor pentru Add-on-uri. Probabil una din cele mai cool features ale IE9 este această casetă de dialog, unde poţi vedea care sunt add-on-uri instalate şi ce performanţe are fiecare.
  • Shortcut-uri pentru Aplicaţii. Deşi limitată deocamdată la o serie de site-uri prestabilite pe care le poţi accesa ca „aplicaţii”, facilitatea îţi permite (pe Windows 7) să creezi shortcut-uri către diverse site-uri în acelaşi format ca shortcut-urile de aplicaţii ale windows.
  • Diverse alte facilităţi. Acum ai şi pe IE o fereastră unde poţi să îţi urmăreşti cele mai recente donwload-uri, la fel ca în Firefox şi nu aşa cum face încă şi Chrome. Partea de management a TAB-urilor a fost deasemenea îmbunătăţită, permiţând mai nou şi Tab Tearing, adică atunci când vrei să creezi o fereastră complet nouă poţi lua unul din Tab-uri şi să îl scoţi în afara browser-ului, obţinând o fereastră complet nouă, fără măcar ca pagina să fie reîncărcată. Pagina „new tab” arată şi ea mai asemănător cu cea de la Google Chrome, şi chiar dacă nu arată la fel de stylish, dar e destul de utilă. La IE9 s-a schimbat şi modul în care primeşti diverse notificări, semănând cu modul în care o fac alte browsere, ca Firefox sau Chrome, în bara de jos a ferestrei.
  • Tracking Protection. Am lăsat-o la final fiindcă e o opţiune interesantă, care îţi permite să stabileşti căror site-uri le permiţi să te urmărească online. Poţi crea un blacklist cu site-uri pe care le blochezi, similar cu modul în care funcţionează AdBlock Plus de la Firefox. Poţi afla mai multe despre această facilitate chiar pe blogul celor de la Microsoft.

Evident, Internet Explorer 9 este disponibil ca download gratuit pentru Windows pe site-ul Microsoft. Poţi face un click pe linkul de mai jos pentru a-l instala.

Download Internet Explorer 9

Din primele review-uri şi opinii întâlnite pe web, se pare că browser-ul are o gestiune a memoriei destul de bună, un sistem de detecţie care îi permite să oprească paginile care se blochează din diverse motive, şi având în vedere şi faptul că interfaţa a fost optimizată ca layout, IE9 pare să fie destul de bine primit de websurferi.

Dacă aţi reuşit deja să instalaţi IE 9 aşteptăm şi opiniile voastre şi primele impresii legate de funcţionarea acestui browser.

Firefox 4 Beta 4 pentru Android

Chiar dacă are încă ceva buguri şi este un download destul de mare, Firefox 4 pentru Android începe să fie ceea ce îşi doresc utilizatorii de Android şi să corespundă numelui pe care-l poartă. CNET are o recenzie video a acestui Beta, dar evident cel mai simplu ar fi să aveţi propria opinie utilizându-l efectiv după ce l-aţi instalat pe Androidul propriu. Cu atenţie, aşa cum spuneam, mai ales dacă aveţi o conexiune mobilă, fiind preferabil să vă conectaţi în prealabil pe wifi pentru a descărca aplicaţia.

Informaţii mai multe găsiţi şi pe site-ul Mozilla sau chiar pe anunţul de lansare al versiunii Beta 4