Articole

Cel mai bun smartphone

Titlul nu e întâmplător, şi nu voi pierde prea mult timp ca să vă conving că e corect, fiindcă fiecare dintre voi e capabil să facă un pic de cercetare şi să se convingă singur. Eu doar vă vând pontul, ca să nu faceţi greşeala să cumpăraţi, într-un buget similar, vreo altă chinezărie oribilă.

Aşadar, pe scurt, de ce recomand fără ezitare acest telefon:

  • singurul telefon cu Gorilla Glass 3 sub 800 de lei
  • quad-core, sub 800 de lei
  • hardware de calitate, în special la senzori, de la wifi până la GPS sau senzorul de lumină, sau chiar unitatea GPRS-3G-4G
  • de ieri, update OTA la Android Lollipop 5.0.2 care se mişcă perfect pe acest telefon
  • spaţiu suficient intern şi cloud
  • dual-sim perfect funcţional
  • baterie suficientă pentru întreaga zi

MarketOnline

Vă garantez că nu puteţi găsi un telefon mai bun în acest buget, şi o să vă placă să nu mai staţi cu folie pe ecran, să nu mai întindeţi telefonul pe geam ca să aveţi localizare GPS sau semnal wifi sau 3G.

Am verificat şi există în stoc la MarketOnline, la un preţ bun, link pe banerul din articol.

Transformă boxele vechi în receptor bluetooth

Până de curând nu exista o soluţie rezonabilă ca preţ prin care să îţi poţi transforma boxele tale mari şi maro, de sute de waţi, din sufragerie, pe care nu ai vrea să le înlocuieşti cu nişte chilipiruri de la supermarket, în nişte device-uri conectate, sau mai bine zis conectabile, pe care să poţi trimite muzică rapid şi uşor, de pe telefon sau de pe orice sculă care ştie bluetooth.

Acum există, şi se cheamă Logitech Bluetooth Audio Adapter. Pe scurt, e suficient să îţi instalezi un astfel de device lângă boxe şi să bagi cablul de audio în ieşirea audio a acestui gadget, ca apoi, după un proces rapid de matching pe bluetooth cu smartphone-ul sau tableta, să poţi transmite muzica de pe telefon direct în boxe, de la o distanţă de până la 15 metri în spaţii deschise.

wireless-speakers-inline

Iată şi cum funcţionează procesul, aşa cum e descris pe pagina de produs.

Stream music to your speakers with Bluetooth technology

Stream music from smartphone or tablet

Pair your smartphone and tablet simultaneously with multipoint Bluetooth® wireless technology. Stream audio from either device to your speakers.

Easy pairing

Pair your device with one press of the convenient pairing button. The re-pairing is automatic for hassle-free experience.

 

 

Your speakers, your choice

Connect powered speakers with RCA or 3.5mm inputs. You can use your PC speakers, a home stereo system or A/V receiver.

Noi am depistat acest gadget prima dată pe rafturile unuia din hyper-market-urile de la noi, dar din păcate nu mai ştim exact care (Cora, Carefour sau Auchan), dar am descoperit între timp că îl puteţi găsi deja online pe cel.ro şi dc-shop.ro.

HTC EVO 3D şi HTC Sensation fără blocaje

În August, HTC va debloca bootloaderele de pe HTC EVO 3D şi HTC Sensation, ceea ce înseamnă că posesorii acestor tipuri de smartphone vor putea face anumite modificări liber, o opţiune pe care o mare parte, foarte zgomotoasă, a comunităţii Android, o cere deja de ceva vreme, şi pe care alte platforme au făcut-o deja disponibilă.

Mai precis, telefoanele vor primi un prim update în August, dar este posibil ca abia în Septembrie telefoanele să fie cu adevărat deblocate la acest nivel.

Dual-boot Windows 7 şi Symbian Fujitsu LOOX F-07C

Nu numai că nu e vorba de Windows Phone 7, ci chiar de Windows 7 Home Premium 32-bit, dar acest smartphone de la Fujitsu poate să boot-eze şi sistemul de operare Symbian.

E vorba de un smartphone cu un ecran LCD de 4inch şi rezoluţie 1024×600 pe un procesor Intel Atom de 1.2GHz, 1GB RAM LPDDR400, conectivitate wireless 802.11b/g/n, disk eMMC de 32GB şi un slot microSDHC pentru extinderea memoriei.

Smartphone-ul are 2 camere video, una de 5 megapixeli pe spate cu autofocus şi recunoaşterea feţelor, şi o cameră VGA pe faţă pentru apeluri video.

Lansarea acestui mic monstru este programată pentru Iunie sau Iulie 2011, iar noi aşteptăm cât mai multe telefoane cu rezoluţie mare, preferabil pe Android şi cu o rezoluţie verticală de 600 pixeli sau mai mult.

Angry Birds pentru PC, beta în Chrome Web Store

Google a lansat recent faimosul joc Angry Birds, despre care am mai vorbit şi noi, pe Google Chrome Web Store, asta însemnând că Angry Birds poate rula acum pe virtual orice platformă. Jocul poate fi descărcat gratuit de pe Chrome Web Store, şi poate fi instalat ca aplicaţie Chrome.

Ne pare bine că  în joc se salvează starea curentă a progresului în joc, astfel încât să nu-l iei de la capăt de fiecare dată când îl accesezi din nou. Un aspect pe care l-am mai verificat şi care ne-a dezamăgit a fost că rezoluţia ferestrei de joc efectiv este limitată chiar şi în versiunea HD, astfel încât nu te poţi bucura de întreaga suprafaţă a monitorului ca să vezi şi păsările şi ţintele. Sau poate chiar asta e idea.

Un lucru interesant pe de altă parte este posibilitatea de a juca Angry Birds pe un computer desktop multitouch care rulează Windows 7, controalele jocului fiind perfect gândite, jocul putând fi jucat pe un ecran touch-screen de PC exact la fel cum este jucat pe un smartphone Android. Noi am făcut testele cu un MSI WindTouch AE2420 multitouch şi nu am avut nimic de reproşat.

Sharp Aquos SH-12C are camere 3D pe rezoluţie qHD

Şi rulează Gingerbread? Cam asta e întrebarea zilei pentru orice nou smartphone anunţat pentru perioada următoare. Oricum, LG Optimus 3D şi HTC EVO 3D, celelalte 2 telefoane de pe piaţă desemnate 3D, au primit un nou partener în domeniu.

Procesorul Qualcomm MSM8255 de 1.4GHz din interior va avea destul de mult de lucru cu cele 2 camere de 8 megapixeli fiecare, iar rezoluţia qHD (540×960) nu face altceva decât să ţină pasul cu ultimul model de la HTC, cu toate că ecranul de 4.2inch capabil de afişare 3D oferă o densitate mai mare a pixelilor şi mai puţin spaţiu efectiv pentru atingere.

Sistemul de operare va fi Android 2.3 cu câteva customizări specifice, iar pe partea de 3D telefonul se laudă cu înregistrare video la 720p.

Sharp a planificat lansarea pentru Japonia, pe 20 Mai 2011, în timp ce restul lumii poate să mai aştepte.

PQI prezintă cel mai mic Flashdrive USB 3.0 din lume

Probabil nu va mai intra în cartea recordurilor, așa cum a reușit LG să strecoare primul telefon smartphone dual-procesor prin Ianuarie, dar cu siguranță acest mititel de la PQI poate fi o soluție bună atunci când ai de transferat o arhivă mare sau pozele din ultima călătorie unui prieten sau coleg de birou și nu mai are rost să te folosești de internet sau de alt gen de storage online pentru a transfera fișierele.

Tehnologia USB 3.0 a ajuns deja și pe desktop-uri, așa că acest USB 3.0 ar putea fi destul de căutat în magazine și asta destul de curând. Prin USB 3.0 se pot transfera date cu o viteză de până la 10 ori mai mare decât pe versiunea anterioară a standardului USB, o diferență semnificativă și o viteză care depășește chiar și standardul SATA.

Nu am putut obține un stick pentru teste, însă dacă vom putea povesti despre performanțe vom reveni.

Gadget-ul de la PQI se numește Intelligent Drive U819V și se folosește de tehnologia SuperSpeed USB 3.0 care permite un transfer de date de până la 5Gbps. Nu se cunoaște încă prețul sau data lansării, dar având în vedere că hard-disk-urile portabile cu USB 3.0 sunt deja pe rafturi în magazinele din România, nu vedem de ce nu am vedea mai mulți producători lansând astfel de stick-uri cât de curând.

Atac la Windows: Ubuntu 11.04, Linux devine Cool

Canonical va lansa următoarea versiune de Ubuntu pe 28 Aprilie, dar ţine să ne anunţe deja că acest Linux urmează să „se dea” la Windows. Ubuntu a învăţat din experienţa Android, care este şi el tot un Linux la origine, şi a decis că pe lângă stabilitate, securitate şi compatibilitate hardware, care sunt deja verificate pe Ubuntu, a venit vremea ca şi interfaţa să intre în calcul şi să ajute Linux să intre în concurenţă şi să prezinte o opţiune serioasă faţăde Windows. Evident, fiecare versiune şi fiecare distribuţie de Linux visează să facă asta, şi mai mult de jumătate dintre el şi-au şi propus să o facă, dar noi sperăm încă la o realizare a acestui vis.

Gerry Car, de la Canonical a afirmat cât se poate de clar că această versiune are ca scop principal să lupte cu Windows, iar planul lor de marketing va marşa exact în această direcţie. De ce ar reuşi un asemenea plan?

Ubuntu 11.04 a învăţat multe de la tablete şi smartphone-uri, dar completează facilităţile lor cu avantajele implicite ale unui sistem de operare pentru desktop. În plus, multe facilităţi legate de social networking sunt integrate perfect. Sistemul de multitasking, o caracteristică standard a desktop-urilor, e gândit să te ajute atunci când lucrezi într-o aplicaţie dar primeşti un mesaj chat, un email sau apare o altfel de întrerupere similară. Interfaţa Unity, care a fost deja testată pe varianta de Ubuntu destinată netbook-urilor, e intuitivă şi simplă, cu o manieră de abordare similară interfeţelor de pe smartphone-uri. Ubuntu One oferă 2Gb de stocare de tip Cloud, adică online, distribuită, şi în plus vine cu posibilitatea de a partaja şi de a face streaming de fişiere media între desktop şi device-uri Android sau iPhone.

Ubuntu 11.04 (nume de cod Natty Narwhal) este disponibil şi pentru teste direct online, într-un cloud storage oferit prin intermediul Amazon, aşa că îl puteţi testa înainte. Iar cei care au un calculator mai vechi cu resurse hardware mai slabe ar putea să fie foarte mulţumiţi de faptul că într-o perioadă în care Microsoft se pregăteşte să anuleze orice suport pentru Windows XP apare un Linux cu o intefaţă grafică decentă care poate rula mult mai bine pe un hardware mai vechi.

Şi în caz că vă întrebaţi dacă ilustraţia prezintă într-adevăr un Ubuntu, răspunsul e da, e vorba de interfaţa Unity, care acum vine ca alegere implicită la instalarea Ubuntu 11.04.

UPDATE: Ubuntu 11.04 vine şi cu iTouch, o librărie avansată care are integrare până la nivelul kernelului, care transformă intefaţa Ubuntu într-un instrumentu de lucru mult mai util pentru cei care au ecrane tactile, preferabil multi-gesture. uTouch a fost inclus încă de la Ubuntu 10.10 şi suportă o serie destul de lungă de gesturi multiple.

Mai mult, un grup francez de dezvoltatori lucrează la o tehnologie denumită GINN, care permite interpretarea inteligentă a gesturilor de pe interfeţele touch şi transformarea acestora într-o serie de acţiuni relevante pentru aplicaţiile şi sistemele care nu suportă nativ funcţiile de touch.

 

LG Optimus 2X dual-core în magazine

Probabil cele mai importante caracteristici ale acestui nou Android sunt exact cele prezentate în reclamă, şi anume: e primul smartphone dual-core, ceea ce îi conferă o capacitate supliementară de procesare care face multitasking-ul cât se poate de real, posibilitatea de a înregistra şi a reda materiale HD la 1080p şi nu în ultimul rând, posibilitatea de funcţionare în standard DLNA prin wireless, care înseamnă că într-o configuraţie cu un televizor DLNA acest smartphone devine un player multimedia cât se poate de capabil.

V-am dat toate informaţiile dintr-o suflare dar merită să mai menţionăm că în Europa Vodafone e unul din operatorii care are acest telefon la promoţie cu abonamente de voce şi date, deci sunt şanse bune ca acest smartphone basat pe Tegra 2 să-şi facă apariţia cât de curând şi în România.