Articole

ABBYY FineReader Touch pentru Windows 8

Iată că încep să apară aplicații specifice pentru platforma Windows 8 care beneficiază de avantajele touch-screen native ale platformei.

ABBYY Finereader e un nume cu care s-ar putea să fiți familiari, iar ABBY FineReader Touch este un soft de recunoaștere optică a caracterelor dedicat pentru tablete și desktop-uri ce rulează Windows 8 cu interfață touch.

Acum câteva luni aplicația era singura de acest gen în Win 8 Store. Modul în car e funcționează de fapt aplicația este în cloud, apelând la FineReader Online care este serviciul online de la ABBYY pe care îl puteți depista și utiliza separat.

Pentru curioși, aplicația este disponibilă la http://finereader.abbyy.com/touch/ și da, funcționează în 42 de limbi între care și limba română.

 

 

 

Ce tabletă Android ţi-ai cumpăra, care sunt liderii?

Din ce în ce mai multe tablete Android serioase apar pe rafturile magazinelor, aşa că a venit momentul să vedem care sunt cele mai populare tablete care rulează Android. Opţiunile sunt deja destul de multe, şi există multe tablete anunţate pentru a două jumătate a anului, dar dintre toate tabletele Android există o serie de device-uri care s-au remarcat.

Iată aşadar o listă cu cele mai importante tablete disponibile astăzi pe piaţă, dar vă aşteptăm şi pe voi cu propuneri de tablete pe care le-aţi remarcat sau chiar achiziţionat şi de ce nu chiar şi preferinţe „la rece” despre tabletele pe care aţi pus deja ochii şi le-aţi bugetat pentruo achiziţie în perioada următoare:

  • Asus Eee Pad Transformer
  • Acer Iconia Tab A500
  • Archos 70/101
  • Dell Streak 5
  • Cherry Mobile Superion
  • Samsung Galaxy Tab
  • Neo Edge OmniPad
  • Viewsonic ViewPad 7
  • Huawei S7

Evident e vorba de o listă alfabetică, dar acestea sunt tabletele pe care plănuim să le urmărim în viitorul apropiat.

Tableta HTC Puccini, cu Honeycomb, în vara 2011

Conform unor zvonuri publicate de DigiTimes, HTC va lansa în această vară o tabletă care rulează Android 3 Honeycomb cu un ecran de 10.1 inch şi facilităţi LTE. Ecranele vor fi produse din iunie de AU Optronics şi de Wintek, iar procesorul ar trebui să fie un MSM8660 de 1.5Ghz care va rula un Android 3.0.1.

1000 de BlackBerry PlayBook au fost rechemate

Nu e nicio surpriză că numeroase companii lansează produsele sărind etape, ca să nu piardă trenul şi să fie printre primii care prind un segment de piaţă. Este o surpriză totuşi atunci când un producător se grăbeşte atât de tare încât lansează un produs cu un defect software care nu numai că nu poate fi trecut cu vederea, dar, deşi ar fi un defect software, nu poate fi actualizat printr-un update de … software.

Ce am dedus noi din această poveste ar fi că:

  • ori RIM sunt foarte conştiincioşi şi preferă să recheme un produs chiar dacă acesta are doar un defect minor.
  • ori defectul descris este cu mult mai mare şi potenţial periculos şi RIM preferă să nu-l dezvăluie

Oricum ar fi, pentru tableta PlayBook de la producătorul BlackBerry-ului situaţia nu arată prea bine. Mai mult, RIM spune că majoritatea tabletelor afectate probabil nici nu au fost încă vândute către consumatorul final, dar noi ne întrebăm dacă ăsta e un lucru bun sau un lucru foarte-foarte rău.

Samsung Galaxy Tab trece la Android 2.3.3 Gingerbread

Samsung a început ieri să distribuie update-ul la Android 2.3.3 Gingerbread pentru tabletele Samsung Galaxy Tab. Update-ul începe cu utilizatorii de pe piaţa italiană, dar cei care doresc să o ia înaintea valului oficial de update pot să meargă pe forumuri şi să încerce o instalare manuală. Vom reveni cu detalii.

Android 2.3.3 pentru Samsung P1000 Galaxy Tab

Cu toate că Samsung s-a concentrat pe produsele de top din gama tabletelor, mai precis Samsung Galaxy Tab 8.9 şi Galaxy Tab 10.1, e bine că Samsung nu i-a ignorat pe cei care au susţinut business-ul încă de lansarea primelor tablete, care au apărut de luni bune pe piaţă şi carear putea să nu fie capabile de Android 3.

Samsung P1000 Galaxy Tab primeşte deci un update major la Android 2.3.3 Gingerbread. Tableta de 7inch descarcă deja update-ul în versiunea nebranded a tabletei, dar probabil şi tabletele care au fost vândute de operatori vor fi actualizate în curând.

Aşa cum spuneam au existat zvonuri cum că Samsung P1000 nu va putea ajunge niciodată la Android Honeycomb, deci acest update ar putea să fie maximul de upgrade pe care îl mai primeşte această tabletă de 7inch, dar având în vedere că tableta se vinde sub 350USD în US dealul nu e chiar aşa de prost.

Pe de altă parte HTC a anunţat că HTC Flyer ar putea să primească un update la Honeycomb în curând, aşa că mitul care spune că e o problemă de licenţă ca tablete 2.x să nu poată fi upgradate la Honeycomb să fie exact asta: un mit.

Sony anunţă două tablet Android 3.0: S1 şi S2

Sony a întârziat cu anunţurile privind intrarea companiei pe piaţa tabletelor Android, dar iată că printre ultimele noutăţi IT se remarcă anunţul celor de la Sony cu privire la nu una ci două tablete bazate pe Android 3.0 Honeycomb.

Sony S1 este o tabletă tradiţională, cu un ecran de 9.4inch şi un procesor Tegra 2. Tot pe Tegra 2 rulează şi Sony S2, tableta care încearcă să se diferenţieze de restul pieţei, un gadget cu două ecrane de 5.5inch care pot fi pliate pentru a micşora dimensiunea tabletei. Rămâne de văzut cât de bine va prinde această tabletă, având în vedere că spaţiul dintre cele 2 ecrane pare relativ mare, astfel încât atunci când aţi dori să utilizaţi cele 2 ecrane ca un singur afişaj lucrurile să nu arate prea bine.

Dell anunţă tabletele Android şi Windows de 10″

După ce în februarie au apărut pe net zvonuri legate de aceste două tablete Dell, iată că pe final de Aprilie 2011, Dell dezvăluie specificaţiile şi datele de lansare pentru aceste două tablete de 10 inch.

Pentru a nu supăra pe nimeni, Dell prezintă împreună cele 2 tablete, una bazată pe Windows 7 şi cealaltă rulând Android. Tableta Windows rulează pe noile chip-uri Intel Oak Trail, iar tableta Android vine cu Android 3.0 cu un chip Tegra T25. Să le luăm pe rând:

Tableta pe platformă wintel se va numi Latitude ST şi va avea o rezoluţie de 1366 x 768 pixeli, 2GB de RAM, un SSD care poate ajunge la 128GB, GPS, accelerometru, camere video pe faţă şi pe spate, o baterie suficientă pentru 8 ore de lucru şi ieşire video 1080p, care se presupune că este o ieşire video HDMI.

Streak Pro, care va rula Android, optează pentru un ecran de 1200×800 şi vine cu aceleaşi 2 camere video cu 2 microfoane pentru chat video, la care se adaugă un chipset pentru acces wireless de bandă largă încă nespecificat. Interfaţa grafică va fi Stage UI de la Dell ce va rula, aşa cum am menţionat pe Android Honeycomb, însă depinde de utilizatori să decidă dacă Stage UI este sau nu un lucru bun pentru această tabletă.

Nu se cunosc încă detalii legate de preţ, dar zvonuri credibile par să indice că Streak Pro va veni în iunie 2011 urmată de Latitude XT3 în iulie 2011 şi de Latitude ST în octombrie.

Noutăţi în tehnologie la China Customer Electronics Fair

Pe 8 aprilie a început la Shenzhen Exhibition Center China Customer Electronics Fair, unul din cele mai importante târguri de tehnologie şi electronice din China.

Am selectat aici câteva gadeget-uri care au fost prezentate la târg, majoritatea în domeniul tablet-PC-urilor, tabletelor şi echipamentelor portabile.

Primul este un tablet PC cu CPU Marvell şi care rulează Android 2.2. Pe carcasa alba care nu arată aşa de rău sunt integrate un slot pentru card 3G şi mufă RJ45 pentru conectare directă la reţea.

Un tablet PC de la Archos, cu ecran de 4.3inch disponibil şi cu ecran de 3.2 şi 2.8 inch, la un preţ mai mic decât un iTouch.

Urmează un tablet PC cu ecran de 10.1 inch, care este acum la mare modă datorită posibilităţi de a rula şi Android 2.2 printr-un sistem de dual-boot.

A fost prezent şi un mini PC cu tastatură completă care e gândit ca un PC portabil pentru business use.

Un alt mini PC, din nou pe alb, vine cu mufă de conectare HDMI, dar nu e clar dacă e vorba de conectare HDMI dinspre sau spre un alt device/monitor.

Un alt tablet PC gândit pentru jocuri, vine echipat cu CPU Atom şi are forma unui PSP.

Cu acest device apare şi conceptul de mini-netbook, de parcă netbook-ul nu era suficient de mic, şi este echipat cu un CPU Atom, sub un ecran de 5″.

O alta tabletă super-simplă, cu o ramă un pic cam mare după părerea noastră, vine cu un CPU bazat pe A9 şi cu sistem de operare Android 2.3.

Printre concluziile celor care au fost la faţa locului se numără faptul că tablet pc-urile de dimensiuni mari încep să devină populare, deşi există un număr mare de tablete de orice dimensiuni. Un alt highlight ar fi tabletele care sunt capabile de dual-boot, aşa că se pare că nu suntem gata încă să renunţăm complet la Windows.

 

 

 

Google pregăteşte Android pentru business

Pentru cei care încă mai consideră ca Android nu este pregătit pentru lumea corporate, Google a venit astăzi cu 3 modificări conceptuale importante. Cu peste 300.000 de terminale Android activate pe zi, Google trebuie să pregătească terenul pentru adoptarea Android-ului în lumea afacerilor, mai ales că iPad de la Apple este în continuare criticat pentru inabilităţile lui în acest domeniu.

O versiune actualizată a Google Apps Device Policy permite angajaţilor cu conturi pe domeniul respectiv de APPS să localizeze un Android 2.2+ furat prin plasarea lui pe hartă, apelarea device-ului, sau resetarea la distanţă a PIN-ului sau parolelor prin noul site My Devices. Mai mult, administratorii au acum în control panel-ul de apps opţiunea „encrypt data on device”, care acum va forţa stocarea encriptată şi pe tablete cu Android 3.0. Şi, în cele din urmă, apare opţiunea Google Apps Lookup, care permite într-o companie ca toţi colegii să se poate depista între ei într-un soi de agendă internă, în stilul Microsoft Exchange Directory.