Articole

ABBYY FineReader Touch pentru Windows 8

Iată că încep să apară aplicații specifice pentru platforma Windows 8 care beneficiază de avantajele touch-screen native ale platformei.

ABBYY Finereader e un nume cu care s-ar putea să fiți familiari, iar ABBY FineReader Touch este un soft de recunoaștere optică a caracterelor dedicat pentru tablete și desktop-uri ce rulează Windows 8 cu interfață touch.

Acum câteva luni aplicația era singura de acest gen în Win 8 Store. Modul în car e funcționează de fapt aplicația este în cloud, apelând la FineReader Online care este serviciul online de la ABBYY pe care îl puteți depista și utiliza separat.

Pentru curioși, aplicația este disponibilă la http://finereader.abbyy.com/touch/ și da, funcționează în 42 de limbi între care și limba română.

 

 

 

PC Asus Transformer cu Ivy Bridge şi Windows 8

Dacă vă număraţi şi voi printre cei care se uită cu jind la Asus Transformer, şi vă gândeaţi cumva că ar fi interesant să fie un pic mai mare şi să ruleze Windows, preferabil Windows 8, iată că visele devin realitate.

Asus a anunţat un nou Asus Transformer Book, care va veni cu o gamă largă de procesoare Ivy Bridge Core i3/5/7 şi cu grafică Nvidia integrată. Ca şi predecesorul său ce rulează Android, Transformer Book va avea touch-screen şi va putea fi combinat cu un docking-station creat special pentru el şi care va fi de fapt în principal suportul pentru tastatură, devenind astfel un laptop.

În ce priveşte specificaţiile, modelele vor veni cu ecrane de 11.6, 13 şi 14 inch, cu stocare pe SSD sau HDD şi cu până la 4 Gb de RAM. Toate modelele vor fi capabile să ruleze video în full-hd (1920×1080).

Partea proastă apare când facem o estimare cu privire la cât va ţine bateria. Cu procesorul grafic integrat în procesor calculele specialiştilor prevăd cam o oră de utilizare, iar pentru funcţionarea în regim fără accelerare grafică ne putem aştepta la 2 ore. E adevărat că procesorul va fi mult mai puternic decât cel de pe iPad de exemplu, iar capacităţile grafice sunt de zeci sau chiar sute de ori mai puternice, dar nu putem să uităm că iPad 3 vine cu 9 ore de baterie.

Nu se cunoaşte data exactă a lansării, dar având în vedere că vorbim de un laptop ce va rula Windows 8 nu va fi foarte greu să ne prindem singuri când va deveni disponibil.

Descarcă Windows 8 Gratuit

Windows 8, în versiunea Consumer Preview, este disponibil oficial pentru download. Există cel puțin 2 metode prin care îl puteți obține oficial. Puteți descărca imaginile ISO Windows 8, pe care le puteți apoi scrie pe DVD-uri, sau puteți descărca un installer Windows 8 de 5MB care verifică și compatibilitatea sistemului.

Evident, cu installer veți rezolva mai repede și veți descărca mai puțin, dar dacă aveți de gând să instalați pe mai multe calculatoare sau să reinstalați ulterior, probabil versiunea ISO e cea recomandată.

Pentru cei care vor să testeze și opțiunile avansate de rețea ale lui Windows 8 există și versiunea Windows 8 Server beta disponibilă la download, deasemenea în format ISO.

Pentru cei care vor să se apuce de dezvoltarea de aplicații pentru Windows 8, există la download Visual Studio 11 Express, și Visual Studio 11 Ultimate.

Vom avea transfer paralel de fişiere în Windows 8

Titlul poate la fel de bine să fie citit ca o întrebare, având în vedere că una din cele mai enervante caracteristici ale sistemului de operare Windows este transferul secvenţial de fişiere.

Alex Simons de la Microsoft a prezentat pe blogul ingineresc al Microsoft dedicat lui Windows 8 câteva informaţii despre cum plănuieşte Microsoft să rezolve această problemă.

Mai mult chiar, pe lângă posibilitatea de a realiza transferuri de fişiere în paralel, utilizatorii de Windows 8 vor putea să vizualizeze şi un grafic al performanţei transferurilor pe parcursul executării operaţiunilor.

Deşi nu a fost gândită pentru a face benchmarkuri de performanţă, facilitatea de mapare grafică a performanţei de transfer va include destul de multe informaţii utile: viteza de tranfer pentru fiecare proces de transfer, trendul ratelor de transfer şi câtă informaţie mai este de transferat.

Inevitabil, atunci când transferurile se fac între aceleaşi medii de stocare, orice transfer nou iniţiat va încetini considerabil transferurile aflate deja în curs. Mai precis, la adăugarea unui nou transfer suplimentar, viteza primului transfer scade la 25%, iar la adăugarea unui nou transfer, viteza primului va scădea la 8%.

Dacă la un alt feature anunţat recent, referitor la reducerea timpului de boot pentru Windows 8, am fost foarte încântaţi de ceea ce am văzut în teste, aici verdictul, până la un test efectiv de performanţă pe care să-l facem singuri, pentru transferul paralel de fişiere pe Windows 8 este: INUTILIZABIL.

Fiindcă în trecut aţi venit cu informaţii suplimentare foarte interesante, vă aşteptăm să vă spuneţi părerea şi să ne convingeţi că ne-a scăpat nouă ceva şi de fapt facilitatea descrisă nu e complet inutilă.

Viteză de boot incredibilă pentru Windows 8

Într-un filmuleţ postat recent de Microsoft pe MSDN, este prezentat un laptop care bootează Windows 8 în câteva secunde. Pentru a exemplifica fără dubii această viteză incredibilă, laptopul are bateria scoasă la începutul prezentării. După introducerea bateriei se poate observa că la pornirea calculatorului timpul de la apăsarea butonului până când apare ceva ce seamănă cu interfaţa aşteptată pentru Windows 8 este de doar câteva secunde, şi chiar şi aceste secunde sunt împărţite aproape egal între bootarea efectivă şi perioada de POST, adică pre-boot.

În diagrama de mai jos puteţi vedea împărţirea timpului de boot pe etape:

Meetoda utilizată de Microsoft pentru Windows 8 este un pic tricky, în sensul în care practic Windows va încărca un soi de imagine de hibernare care va conţine doar imaginea sistemului iniţial echivalentă practic unei operaţiuni de hibernare realizată imediată după o bootare normală, deci cu foarte puţine elemente prezente în RAM din zona de aplicaţii.

Este evident că Microsoft a lucrat şi la optimizarea resurselor de care Windows 8 are nevoie pentru a parcurge secvenţa de boot, aşa că sperăm ca la această versiune să nu mai fim nevoiţi ca primele operaţiuni pe care le face să fie dezactivarea unor servicii pornite inutil sau limitarea opţiunilor de interfaţă grafică pentru a creşte performanţa şi a conserva resursele RAM şi CPU.

Procesoare Snapdragon dual şi quad pentru Windows8

Platformele ARM și x86 sunt confirmate ca valide pentru Windows 8, după mai multe luni de zvonuri și speculații. Acum Qualcomm a venit cu informații despre cum compania de procesoare plănuiește să susțină noul sistem de operare de la Microsoft.

Primul procesor despre care se discută este Snapdragon MSM8960, un dual-core care are integrat un modem 3G/LTE capabil de viteze de până la 2.5GHz, urmat la începutul lui 2012 de un alt procesor, quad-core de data aceasta, Snapdragon APQ8064.

Este de la sine înțeles că acele companii care furnizau tradițional procesoare pentru Windows vor continua să o facă, Texas Instruments și NVIDIA fiind printre cei care trebuie menționați, însă deocamdată aceștia nu au oferit încă nici măcar detaliile pe care le-a distribuit Qualcomm.

Puteți citi întreg comunicatul de presă pe pagina următoare.

Citește mai mult