iPad de la Apple

Articole

Prețul de stradă pentru iPad2

Fiindcă iPad 3 încă nu a apărut pe piață mai mult decât ca zvon, vă mai aducem aminte de iPad 2 și publicăm azi prețul de stradă pentru varianta iPad 2 32 Gb Wi-Fi 3G. Dacă versiunea cu 16Gb poate fi găsită în US cu aproximativ 700 USD, varianta menționată mai devreme, cu 32Gb storage, se vinde în România cu 600 Euro. Cei care au așteptat și care nu au găsit o opțiune mai bună într-unul din numeroasele modele bazate pe Android, pot lua acum și un iPad 2 la un preț aproape rezonabil.

Jocuri pentru iPad la reducere de la Electronic Arts

Dacă sunteți posesori de iPad, s-ar putea să vă intereseze promoția curentă de la Electronic Arts, în cadrul căreia puteți între catalogul de jocuri al EA la super reduceri. Sunt multe jocuri pentru care prețurile sună chiar interesant, noi am remarcat: Need for Speed: Hot Pursuit, SimCity Deluxe, Command & Conquer Red Alert și Mirror’s Edge la doar 2.99$.

Linux 3.0 anunţat de Linus Torvalds pentru iulie 2011

După ce au existat mai multe discuţii şi speculaţii legate de denumirea următorului kernel de linux (nu aşa multe cum s-au făcut pentru iPhone 5 sau vreo versiune de iPad, desigur), iată că lucrurile sunt deja confirmate de ceva vreme, iar acum Linus Torvalds prezintă deja modificările semnificative incluse în versiunea 3 a kernel-ului de Linux.

Linus a explicat decizia de a face pasul către următoarea versiune majoră: Linux 3.0 va fi lansat în apropierea aniversării a 20 de ani de la naşterea sistemului de operare. Glumind, Linus mai spune că deja i se pare destul de dificil să numere până la 40, care ar fi fost subversiunea următoare a kernelului 2.6, adică 2.6.40. Oricum, nu are niciun sens să dezbaţi subiectul cu omul care a inventat şi întreţinut sistemul de operare, şi care în continuare investeşte probabil cel mai mult în codul sursă care este inclus în fiecare nouă versiune de kernel.

În ce priveşte marile schimbări, răspunsul scurt ar fi că nu există. Desigur, există obişnuitele schimbări de drivere în cuantum de aproximativ două treimi şi o mulţime de probleme rezolvate faţă de versiunea anterioară, dar această versiune se referă de fapt doar la renumerotare, nefiind vorba nici de un KDE 4 sau de un Gnome 3. Pe de altă parte asta înseamnă că aceia care urmăreau upgrade-urile şi se aflau acum la kernel 2.6.38 pot să facă upgrade-ul fără să se teamă de facilităţi deosebite care ar putea bloca un sistem sau care ar schimba radical modul de organizare sau de operare al sistemului.

World of Goo pentru iPhone

Ne-a fost greu să ne decidem dacă publicăm acest mic material la categoria iPhone sau la categoria Jocuri, dar am cedat şi le-am bifat pe amândouă. Fiindcă World of Goo e un joc care a fost lansat acum ceva ani pe PC dar care merită remarcat din nou, mai ales că atunci când l-am jucat ne-am oprit brusc, ocupaţi cu alte probleme, şi n-am reuşit să ne satisfacem pofta pe de-a întregul.

Nu vom intra în detalii, vom menţiona doar că e vorba de acelaşi joc relansat acum pe platforma iOS, ceea ce înseamnă că ar putea fi jucabil atât pe Mac-uri cât şi pe iPad sau iPhone. Merge chiar şi pe un iPod Touch din generaţia a treia sau mai nou, dar trebuie să fie descărcat printr-o conexiune de bandă largă.

Jocul are un scor de 96 din 100 în clasamentul mondial pe care noi îl folosim ca referinţă, şi chiar şi noi considerăm că scorul este perfect justificat.

Mai merită menţionat că îl puteţi descărca şi juca gratuit pentru o perioadă, deci nu aveţi niciun motiv să treceţi peste acest weekend fără să-l fi testat măcar.

Jocul se remarcă prin originalitate, fluiditate, interactivitate, mister, diversitate, dinamism şi încă o dată originalitate.

Pentru cei care vor descărca aplicaţia de pe AppStore, iată şi preţurile

– Versiunea iPhone NON HD 0,79€

– Versiunea iPhone HD 3,99€

– Versiunea iPad 3,99€

Securitate pentru smartphone-uri, encriptare pentru Android

Dacă în acest moment securitatea „adevărată” era rezervată pentru staţiile de lucru PC şi laptop-uri. Guardian Project este un proiect open-source care şi-a propus să schimbe situaţia, aducând câteva facilităţi foarte necesare pe telefoanele Android ale celor care sunt mai conştienţi şi conştiincioşi în ceea ce priveşte securitatea datelor.

Nu în ultimul rând, de rezultatele acestui proiect ar putea beneficia utilizatorii din zona business şi companiile în sine, având în vedere că principalele motive pentru care smartphone-urile nu sunt adoptate pe scară largă ca şi unelte de lucru acceptate în companii sunt legate de securitatea datelor vehiculate şi stocate pe aceste device-uri.

O regulă simplă pe care au stabilit-o experţii în securitate informatică este „criptează tot”, asta însemnând datele stocate, comunicaţiile, mediile portabile, etc în aşa fel încât accesul să fie cât mai limitat.

Ne puteţi spune în comentarii care este atitudinea în companiile voastre cu privire la utilizatea telefoanelor mobile şi ce părere aveţi despre facilităţile de securitate oferite de terminalele iPhone, iPad şi Android.

Google pregăteşte Android pentru business

Pentru cei care încă mai consideră ca Android nu este pregătit pentru lumea corporate, Google a venit astăzi cu 3 modificări conceptuale importante. Cu peste 300.000 de terminale Android activate pe zi, Google trebuie să pregătească terenul pentru adoptarea Android-ului în lumea afacerilor, mai ales că iPad de la Apple este în continuare criticat pentru inabilităţile lui în acest domeniu.

O versiune actualizată a Google Apps Device Policy permite angajaţilor cu conturi pe domeniul respectiv de APPS să localizeze un Android 2.2+ furat prin plasarea lui pe hartă, apelarea device-ului, sau resetarea la distanţă a PIN-ului sau parolelor prin noul site My Devices. Mai mult, administratorii au acum în control panel-ul de apps opţiunea „encrypt data on device”, care acum va forţa stocarea encriptată şi pe tablete cu Android 3.0. Şi, în cele din urmă, apare opţiunea Google Apps Lookup, care permite într-o companie ca toţi colegii să se poate depista între ei într-un soi de agendă internă, în stilul Microsoft Exchange Directory.

 

RedEye Pro de la Thinkflood îţi elimină toate telecomenzile

Probabil nimeni nu mai este străin de facilităţile pe care le oferă anumite aplicaţii de iPhone care permit controlul anumitor device-uri din dotarea apartamentelor proprii. Thinkflood ridică miza şi vine cu un echipament care preia rolul telecomenzii pentru toate aparatele care pot fi comandate prin infraroşu şi realizează intermedierea între o aplicaţie mobilă şi toate echipamentele audio-video din casa ta.

Echipamentele pe care le controlezi astfel nu trebuie să fie neapărat unul lângă altul, dar e preferabil să se afle în aceeaşi încăpere. Apoi poţi folosi o aplicaţie iPhone, iPad sau calculatorul personal pentru a controla orice parametru al echipamentelor ca şi cum ai apăsa pe butoanele telecomenzilor originale.

Se pare că echipamentul RedEye Pro are şi o interfaţă serială RS232 care să extindă funcţiile de control pentru echipamente de iluminat, securitate, uşi şi ferestre, echipamente de climă şi aşa mai departe. Nu e foarte clar dacă sistemul este compatibil cu standarde deja consacrate, cum este X10, însă am interpelat producătorul cu privire la astfel de facilităţi şi vom reveni cu un update la acest articol.

Redăm mai jos şi specificaţiile tehnice ale echipamentului conform comunicatului de presă de la Thinkflood.

RedEye Pro allows iPhones, iPads, and personal computers to function as controllers in an array of home automation applications. The RedEye Pro works at a „whole-house” level and can control multiple rooms from a single unit.

Designed with input from some of the custom home installation industry’s leading professionals, RedEye Pro offers extensive customization tools for installers.

RedEye Pro comes equipped with:
• Eight (8) dual-purpose 3.5mm infrared emitter/contact closure sensor ports
• Four (4) contact closure relays
• Two (2) RS-232 ports
• Four (4) USB ports
• 10/100 Ethernet (via RJ45 with an internal switch)
• 802.11 b/g Wi-Fi

All of this new connectivity enables RedEye Pro customers to interact with a wide variety of equipment, such lighting systems, garage door openers, security systems, HVAC, and more. As with existing RedEye products, RedEye Pro makes it easy to control these systems from a single button on their iPhones, iPads or PCs.

Superbrothers: Sword & Sworcery, recenzie pozitivă

De mai bine de o săptămână site-urile de jocuri vorbesc despre

Superbrothers: Sword & Sworcery.

Ne-am abţinut cât ne-am abţinut, sperând că e doar un „hype” de moment şi că Sword & Sworcery va dispărea în negura istoriei jocurilor de tip concept. Dar se pare că nu, se pare că Sword & Sworcery e un joc exclusiv pentru iPad, iPhone şi iPod care a venit pentru a rămâne.

Ars Tehnica a publicat un scurt review al jocului, în care remarcă o scenă particulară, în care eroul ajunge la un capăt de ţărm luminat de lună. În faţă doar apă, iar pe ecran apare un cuvânt: „Believe”. Sugestia nu e foarte subtilă, dar jocul e compus dintr-o serie lungă de astfel de momente, pe care jucătorii par să le guste foarte tare, până la punctul în care poţi avea senzaţia că jocul e făcut special pentru tine.

Vă recomandăm să mai găsiţi câteva referinţe despre acest joc şi apoi să vedeţi dacă ajungeţi la aceaşi concluzie cu cei de la Ars Tehnica: De Cumpărat!

Jailbreak pentru iPad 2 de la Apple

Comex, faimosul developer şi hacked de iPhone-uri, care a creat în trecut jailbreak-uri pentru utilizatorii diverselor versiuni de iOS ca Spirit şi JailbreakMe,  a reuşit deja să rezolve şi problema iPad 2.

@chpwn: by @comex: http://t.co/osP6lz

@comex: would’ve had it yesterday if I didn’t have to spend 1.5 days looking for a replacement exploit (which came from a most unexpected place…)

@iphone_dev: Congrats to @comex for jailbreaking yet another brand new device (iPad2) while 2500 miles away from it!

În imaginea ataşată se vede clar un iPad 2 jailbroken şi care rulează Cydia. Nu există încă o estimare clară asupra momentului în care acest jailbreak va fi disponibil public, dar când e gata vă vom anunţa.

 

Applicaţie neoficială de Facebook pentru iPad, gratuit

Nu există o aplicaţie oficială pentru a aduce Facebook ca app de Android, deci va trebui să vă descurcaţi fără, direct cu site-ul Facebook, sau cu aplicaţie neoficială. La fel şi pentru iPad, cu Friendly Facebook, aşa cum e denumită aplicaţia neoficială cu care puteţi să accesaţi Facebook şi care are deja cam tot ce vă puteţi dori ca facilitate: fotografii, chat, feed-uri, poke şi cam orice altceva aţi mai putea să faceţi pe Facebook într-o zi normală. Şi, dacă n-am menţionat deja: disponibilă gratis pe iTunes.

iPad 2 primeşte review-uri înainte de lansare

Nu suntem primii cu această idee, dar ne-am gândit totuşi să identificăm şi să vă adunăm la un loc toate opiniile care au apărut despre iPad 2 (despre care am mai vorbit şi noi înainte) înainte de lansarea acestuia, programată în mai puţin de 24 de ore.

David Pogue, de la New York Times pare impresionat până la lacrimi, pune accentul pe cerinţele pe care le ai de la un device pe care până la urmă îl ţii într-adevăr în mână şi îţi doreşti să fie subţire, uşor, rapid şi uşor de utilizat. „Nu e vorba de un televizor sau de un monitor, unde nu contează prea mult cât de gros este acesta”, spune el, punând accentul pe cât de subţire e iPad 2.

John Topolsky de la Engadget se leagă de camera foto a device-ului şi subliniză că, pe scurt, camera de la iPad 2 e slabă, şi asta nu comparativ cu un aparat foto dedicat ci chiar şi cu un iPod sau cu un smartphone oarecare. Trebuie să remarcăm că dacă e într-adevăr mai slabă

ca o cameră de pe un Nokia din generaţia Exx, atunci camera e într-adevăr una foarte slabă. Dar nu-ţi iei iPad 2 pentru camera foto, deci s-ar putea să poţi trece peste acest aspect dacă tot restul te mulţumeşte pe deplin.

Vincent Nguyen de la SlashGear a rulat nişte teste de viteză. Concluziile pe scurt: mai bine ca un iPad, de 2 ori mai bine ca un iPhone 4, suficient de bine cât să nu te preocupe aspectul vitezei, mai ales că nici iPad 1 nu era o tabletă tocmai lentă.

Peter Ha de la The Daily e impresionat de faptul că la puterea pe care o are, iPad 2 e destul de prietenos cu bateria şi rezistă destul de mult. Asta se poate dovedi foarte util atunci când plănuieşti un drum către Mexic şi ai de aşteptat ore întregi în aeroport sau chiar prin avioane.

Edward Baig de la USA Today ne aduce aminte că iStuff are o selecţie foarte vastă de aplicaţii disponibile, cu peste 350.000 de titluri, din care peste 65.000 au fost optimizate pentru iPad-uri. Apple a anunţat că cele două aplicaţii create special pentru iPad, una pentru amatorii de muzică şi alta pentru cei care vor să editeze materiale video, vor primi o versiune optimizată pentru iPad 2.

MG Siegler, de la TechCrunch, răspunde la întrebarea decisivă: să dai banii pe iPad 2 sau să nu-i dai? Pe scurt, dacă ai deja un iPad, trebuie să te întrebi foarte clar dacă ai într-adevăr bani de dat pe o îmbunătăţire a hardware-ului, pe câteva facilităţi noi nedecisive şi pe o copertă inteligentă plus nişte software nou. Dacă nu ai încă un iPad probabil decizia este mult mai uşoară.

Walt Mossberg de la Wall Street Journal a atras atenţia asupra câtorva aspecte negative ale acestui gardget. Camera foto este slabă, deşi cei de la Apple pretind că de fapt e gândită pentru video, nu fotografie. În ce priveşte bateria, el nu e la fel de încântat ca alţii. După un test în care a rulat non-stop filme cu luminozitatea la 75% dar şi cu modulele wireless şi celular pornite, el a reuşit să obţină 10 ore şi câteva minute, un pic peste ceea ce pretinde Apple că e nivelul de baterie garanta. Chiar şi aşa, nouă ni se par suficiente cele 10 ore, comparativ cu cele 2-3 ore pe care le poţi stoarce în aceleaşi condiţii de la un HP sau alt laptop considerat bun. El e totuşi dezamăgit de faptul că primul model de iPad a reuşti să treacă de 11 ore în aceleaşi condiţii de testare.

Despre Mark Spoonauer de la Laptop Magazine, unde avem şi un preţ pentru versiunea vândută de Verizon Wireless, $829 USD, nu se poate spune că face un review adevărat, dar acolo puteţi vedea mai multe detalii tehnice despre iPad 2.

E de reţinut că iPad 2 va ajunge în magazine pe 11 Martie dar probabil nu vom vedea un iPad 2 în România, cel puţin nu în magazine, cel puţin pentru încă 3-4 săptămâni, dacă nu cumva mult mai mult.

iPad2, un plus pentru fani, nu destul pentru business

Unul din cele mai fierbinţi subiecte ale momentului în industria gadget-urilor este desigur iPad2, care deşi încă nu e disponibil în magazine, fiind programat pentru 11 martie, a stârnit multe discuţii cu privire la valoarea pe care o aduc modificările faţă de prima versiune. Cam toată lumea e de acord că iPad 2 va atrage mulţi clienţi care anetior s-ar fi îndreptat către competitori cum ar fi Motorola Xoom, dar aici se încadrează în principal consumatorii „casnici”.

În ce priveşte zona de business, se pare că la acest nivel aşteptarea va trebui să continue, fiindca Apple iPad2 nu nive cu aproape nimic nou care să convingă companiile să adopte platforma în activităţi profesionale la nivelul unei afaceri, decât ca gadget mai degrabă decât ca unealtă performantă de lucru.

Ariile în care companiile aşteptau îmbunătăţiri erau pe zona de securitate şi de uşurinţă în administrare, fiindcă orice nouă tehnologie trebuie să se integreze cât mai bine în peisajul tehnologic al unei organizaţii fără să fie nevoie ca organizaţia să se adapteze la noua tehnologie, ci mai degrabă tehnica de calcul trebuie să vină pregătită pentru a fi integrată cât mai lin în infrastructura IT a oricărei organizaţii.

Apple a acordat totuşi o atenţie sporită integrării de business, prin includerea în iOS a unor facilităţi care cresc aderenţa lui iPad la un context de business, incluzând wireless printing şi o securitate îmbunătăţită. În plus pe lângă tabletele bazate pe Android, iPad-ul are o competiţie suplimentară în acest domeniu de la tableta PlayBook de la Research In Motion (producătorul binecunoscutului BlackBerry), programată şi ea pentru lansare în curând, ca şi de la gadgeturile  bazate pe webOS de la HP care sunt programate de asemenea pentru acest an.

Trebuie să ţinem cont totuşi că Apple a declarat că nu-şi propune să creeze cu iPad o tabletă pentru business, deşi afirmaţia s-ar putea să se refere mai degrabă la faptul că iOS mai degrabă nu e prea pregătit pentru business decât la faptul că Apple nu-şi doreşte deloc să atace acest segment.

Apple lanseaza iPad 2

Apple a lansat pe data de 2 Martie iPad 2, folosit pentru web-browsing, citit si trimis emailuri, vizionat poze sau videoclipuri, ascultat muzica, jocuri si multe altele. iPad 2 are un design nou, cu 33% mai subtire si cu pana la 15% mai usor decat originalul, pastrand ecranul de 9.7 inchi. iPad 2 este dotat cu noul procesor Apple A5 pentru viteza sporita si grafica puternica iar acum este dotat cu 2 camere video: o camera pe partea din fata pentru Face Time si Photo Booth, iar cea de a doua pe spatele iPadului care capteaza video la calitatea 720p HD.

„Cu mai mult de 15 milioane de unitati vandute, iPad a definit o categorie cu totul noua pentru device-urile mobile” a declarat Steve Jobs, CEO Apple. „In timp ce alte firme se chinuie sa copieze prima generatie de iPad, noi lansam iPad 2, care ridica stacheta mult deasupra competitiei”.

iPad 2 cu wi-fi va fi disponibil in magazine pe data de 11 Martie pentru un pret(recomandat de Apple) de 500$ pentru modelul 16GB, 600$ pentru cel de 32GB si 700$ pentru varianta de 64GB. Pentru iPad cu optiunea 3G inclusa, preturile vor creste cca. 100-150$ pentru fiecare model.

MSI lanseaza 3 tablete touchscreen in Iunie

Micro Star International (MSI) a anuntat lansarea a 3 versiuni ale tabletei touchscreen cu ecranul de 10.1 inchi pe data de 1 Iunie. Doua dintre acestea vor rula cu Windows 7 iar una va folosi Google Honeycomb OS.

Tableta WinPad care ruleaza cu Honeycomb foloseste un procesor Nvidia Tegra 2, cea de-a doua ruleaza cu un procesor AMD Brazos iar cea de-a treia este dotata cu un procesor mobil Intel Atom.

Varianta Android va costa 400$, cea cu procesor Intel va incepe de la 550$,  iar tableta cu procesor AMD va avea pretul cuprins in acest interval.  Touchscreenul Android va fi printre primele care foloseste Honeycomb si este mai ieftin decat Ipad-ul. Motorola a lansat de curand tableta proprie Xoom care costa 800$.

Cand toate cele 3 variante vor fi lansate, MSI spera sa atraga clienti din domeniul afacerilor care prefera sistemele de operare Windows in favoarea Apple. „Daca iti place Mac OS vei alege Ipad, dar daca esti fan Windows 7 sau Android, vei alege tableta noastra. Oamenii de afaceri care au mai folosit Windows pana acum vor descoperi ca aceasta interfata este una familiara.”(Luc Liao, marketing manager)

iPad sau iPhone: unul sau amândouă?

Ginny Mies de la PCWorld vine cu o întrebare interesantă: sunt într-adevăr cele două device-uri asemănătoare. Concluzia este destul de rapidă şi simplă: nu, sunt 2 bestii cu roluri şi scopuri diferite. Chiar dacă sunt lucruri pe care le fac-satisfac amândouă: navigare web, jocuri, trimis emailuri, urmărit clipuri video şi ascultat muzică.

Ai deja un iPhone şi te întrebi dacă îţi trebuie un iPad? Păi e simplu: te uiţi la multe clipuri video, joci o mulţime de jocuri? Dacă da, şi dacă nu-ţi va lipsi faptul că nu poţi face apeluri de telefonie mobilă, ai nevoie de un iPad.

Câteva concluzii interesante din articolul lui Ginny pe aceeaşi temă, pe care vi-l recomand în întregime, ar fi următoarele:

  • pentru ambele îţi trebuie buzunare adânci, preţurile la iPad sunt destul de mari şi vor rămâne mari
  • iPad este destul de mare, trebuie să ai în vedere cum îl vei căra după tine
  • aplicaţiile sunt mai bune pe iPad, inclusiv jocurile care sunt mult peste cele de iPhone.
  • aplicaţii mai cool, aplicaţiile de iPad fiind gândite şi construite să impresioneze. aplicaţia de tweeter ca exemplu are mult mai multe facilităţi, având în vedere şi ecranul mult mai mare disponibil.

Bottom line: chiar dacă eu personal sunt încă mobil doar pe un Nokia E71, planul meu este să migrez destul de curând către o altă platformă, după anunţul Nokia cu privire la parteneriatul cu Microsoft, dar preferinţele mele se vor îndrepta către un Android, un OS deschis şi gratuit, abordare care în opinia mea are un viitor mult mai strălucit indiferent cât de mari sunt eforturile curente de marketing a la Steve Jobs.