Articole

De ce ne pricopsim cu gadget-uri inutile de la angajator

Steve Ranger, editor la silicon.com spunea într-un inteviu că tehnologia pe care angajaţii o primesc de la firmele la care lucrează a început mai degrabă să ne încurce decât să ne ajute. „A sosit momentul ca departamentele de IT să se dea la o parte şi să lase utilizatorii să ia singuri deciziile în privinţa asta”.

Am avut şi eu o experienţă aproape identică cu cea a unui editor de la TechRepublic. Un cunoscut mi-a arătat smart-phone-ul pe care angajatorul lui i l-a pus la dispoziţie pentru treburile de birou. Un Nokia cu o versiune veche de Symbian. Evident că telefonul urât şi masiv va eşua într-un sertar, iar el îşi va folosi în continuare Android-ul nou şi strălucitor cumpărat de la HTC, net superior dinozaurului de la Nokia. Din păcate el nu e singurul.

Datorită birocraţiei serviciilor de procurement IT, în momentul în care angajaţii primesc telefonul sau laptopul de birou, echipamentele sunt deja vechi şi inutile. Nici nu se pune problema de o tabletă, deşi se pare că una din trei tablete vândute în prezent sunt cumpărate de end-useri care le vor folosi la birou.

Şi cum vremurile în care umblam cu 3 telefoane în buzunare cam încep să apună, companiile au început şi ele să se adapteze şi să permită utilizarea gadget-urilor proprii. Investiţia se reorientează astfel din zona hardware în zona de securitate, astfel încât device-urile utilizatorilor să poată fi totuşi corect controlate şi integrate în sistemele companiei fără să introducă riscuri semnificative de securitate.

Fanii Nokia sunt în doliu. Ovi Share e în comă.

 

Nokia a notificat ieri toţi (cei 14) posesorii de conturi de pe Ovi Share că pozele şi clipurile pe care (eventual) le-au încărcat pe platforma de sharing pusă la dispoziţie pentru posesorii de telefoane Nokia, se închide.

După ce mi-am oprit lacrimile care curgeau nestăpânit am vrut să intru să văd dacă nu cumva am şi eu (din greşeală) vreo poză urcată pe Ovi Share.  Din fericire n-a fost cazul, dar mi-a luat ceva timp să îmi aduc aminte credenţialele contului pe care sunt sigur că îl foloseam probabil zilnic ca să împart materiale video cu prietenii.

În anunţul Nokia, pe care vi-l reproduc mai jos, nu există prea multe informaţii cu privire la această decizie, menţionându-se doar că vor să se concentreze pe servicii mobile şi de localizare. Un deziderat lăudabil, mai ales că Nokia nu mai e demult standardul de referinţă când vine vorba de telefoane mobile sau servicii de localizare. Din păcate, de la mişcarea super-inspirată de adoptare a platformei Windows, eu deţin acum ultimul telefon Nokia (cu Symbian) pe care îl voi mai avea probabil vreodată.

Asta dacă nu cumva voi primi în curând un email similar cu cel de mai jos în care mi se va comunica că în încercarea în formă continuată de a se concentra pe servicii mobile şi de localizare, Nokia renunţă la serviciile Microsoft şi Windows Mobile.

Citește mai mult

Forumul dezvoltatorilor Nokia spart şi alterat

Faptul că forumul dezvoltatorilor Nokia a fost spart de un grup de hackeri ce activează sub steagul antisec nu prea mai pare o surpriză. Nici faptul că Nokia a confirmat foarte rapid şi fără mari emoţii că o  parte din baza de date şi informaţiile personale ale utilizatorilor nu mai surprinde pe nimeni.

Ba chiar, într-un articol publicat de Ars Tehnica de Ryan Paul, acesta nici nu pare să considere că atacul va provoca alte daune companiei Nokia în afară de jena publică, fiindcă atacatorul, „pr0tect0r AKA mrNRG” a sugerat că informaţiile obţinute nu vor fi făcute publice sau vândute.

Chiar şi mie îmi este neclar dacă acestea sunt veşti bune sau veşti groaznice. Ar trebui să ne bucurăm că am ajuns să avem încredere în faptul că un hacker promite să nu furnizeze datele obţinute sau ar trebui să ne îngrozim că inclusiv Nokia consideră că se poate baza pe această promisiune anonimă.

Sperăm totuşi ca Nokia, alături de alte companii care probabil se bazează pe renume pentru a rămâne în afara drumurilor atacatorilor, a învăţat lecţia şi va pune mai mare preţ pe metodele utilizate pentru a proteja datelor celor care au avut încredere în facilităţile oferite pe un site Nokia şi nu vor mai privi atât de uşor un incident major de securitate, aşa cum este şi trebuie recunoscut această întâmplare recentă.

Lucruri interesante despre Nokia N9 MeeGo

Cu toate că Nokia a afirmat recent că nu îşi va reconsidera poziţia cu privire la platforma Meego, după ce a abandonat acest proiect în favoarea Windows Mobile, ne-am gândit să vă prezentăm câteva informaţii interesante despre Nokia N9, cel mai recent terminal lansat de Nokia şi singurul care va folosi Meego.

Printre cele mai interesante detalii postate de site-ul ShootSpeak despre N9 se găsesc deci:

  • În meniul principal de aplicaţii nu se pot crea în acest moment foldere noi, aşa cum e posibil chiar şi în symbian, dar e posibil ca facilitatea să fie adăugată ulterior
  • După ce activaţi opţiunea respectivă din meniul de setări, puteţi să închideţi o aplicaţie activă, în loc să o minimizaţi, dacă faceţi swipe în partea de sus a ecranului în loc de lateralul acestuia.
  • Aplicaţia de video-player de pe Nokia N9 poate să afişeze şi clipuri video în format Flash, pe lângă alte formate populare ca MKV, cu o rezoluţie maximă de 720p, dar nu poate afişa clipuri Flash în browser din lipsa unui plugin corespunzător de Adobe Flash Player.
  • N9 are suport hardware pentru recepţie radio FM, dar în acest moment nu există software pentru o astfel de aplicaţie, ceea ce înseamnă că facilitatea ar putea fi introdusă mai târziu, aşa cum s-a întâmplat şi cu N900
  • Există posibilitatea ca ecranul principal să fie făcut open-source, astfel încât dezvoltatorii să poată adăuga facilităţi noi, widget-uri şi alte elemente active.
  • La o întâlnire din Malaesia s-au vehiculat şi câteva preţuri pentru N9, mai precis 600USD pentru versiunea cu 16GB şi 749USD pentru cea cu 64GB, cu toate că preţurile nu sunt confirmate ca definitive.
  • În jocuri se poate dezactiva opţiunea de swipe, pentru a preveni minimizarea accidentală a acestora
  • Arhitectura din jurul camerei foto-video este deschisă, ceea ce înseamnă că vor putea fi dezvoltate şi alte aplicaţii, de la alţi developeri, care să utilizeze camera de pe N9.
  • Este destul de probabil ca pe Nokia N9 să funcţioneze cel puţin încă un browser alternativ, cum este Fennec, versiunea beta de la Firefox Mobile.

Chiar dacă nu mai suntem neapărat fani ai Nokia după ultimele decizii ale companiei finlandeze, se pare că lucrurile nu stau chiar atât de rău pe frontul Meego, iar platforma ar putea avea o şansă minimă să rămână pe linia de plutire mai ale împreună cu Intel şi în ciuda trădării celor de la Nokia.

Nokia N9, după unii o minune, după alţii un Zombie

Când vine vorba de noul Nokia N9, părerile celor care au analizat deja terminalul sunt destul de împărţite. Gizmodo vorbeşte despre un telefon cu hardware super-frumos dar un zombie pe partea de software, în timp ce YugaTech îl laudă de parcă e noua minune a lumii.

Telefonul Nokia N9 a fost anunţat la Nokia Connection 2011, din Singapore şi va rula pe Meego 1.2 Harmattan. Se pare că cei de la Nokia s-au prins că toată şmecheria cu un sistem de operare este să aibă atât o versiune de tip x.y cât şi o denumire dubioasă. Pe partea de hardware, parametrii sunt următorii:

  • 3.9-inch AMOLED screen @ 854×480 pixels
    ARM Cortex-A8 OMAP3630 1 GHz
    PowerVR SGX530
    1GB RAM
    16GB and 64GB internal storage
    Bluetooth 2.1
    WiFI 802.11 b/g/n
    3G/HSDPA 14.4Mbps
    NFC
    8MP autofocus camera with Carl Zeiss optics
    720p HD video recording @ 30fps with stereo sound
    2 x LED flash
    2nd front-facing camera for video calls
    1450mAh battery

Telefonul are o grosime de 7.6 până la 12.1 mm, deci pare mai subţire decât predecesorul Nokia N8, şi vine cu un design unibody din policarbonat prevopsit, astfel încât şi dacă îl zgârii accidental, culoarea rămâne aceeaşi. Data de lansare va fi spre finalul lui 2011.

Revenind la părţile mai proaste: acest telefon minunat rulează MeeGo, şi nu Mango, ceea ce înseamnă că acest telefon vine cu un dezavantaj din fabrică, ca să nu spunem ca reviewerii de la Gizmodo care l-au declarat mort înainte să se nască pentru majoritatea utilizatorilor potenţiali. Practic, utilizatorii care se respectă vor aştepta probabil acest telefon sau o variantă similară care să ruleze un Windows Phone Mango.

Nu ezitaţi să ne spuneţi în comentarii ce părere aveţi despre acest telefon, dar şi despre decizia MeeGo vs Mango, dacă v-a preocupat acest subiect.

 

 

Valoarea brandului Apple peste Google, cu 153 mld $

BrandZ a rulat o serie de sondaje în ultimi 4 ani, pe parcursul cărora Google a fost plasat pe locul întâi ca şi brand, însă pentru 2011, clasamentul s-a schimbat. Apple concude aşadar în prezent un top al aprecierii consumatorilor, urmat de branduri ca BMW, HSBC, Coca-Cola şi Disney.

Sectorul tehnologiei a avut şi el un an foarte bun pe ansamblu, cu Facebook crescând cu 246 de procente şi Amazon devenind cel mai mare retailer la nivel mondial în ciuda faptului că nu are de fapt nici măcar un singur magazin fizic.

Printre pierzători, Nintendo care scade 37 de procente în ultimul an, Nokia, cu 28 de procente şi BlackBerry care a pierdut în apreciere aproximativ 20 de procente.

Informaţiile sunt preluat dintr-un material publicat iniţial pe Engadget.

Vin rezultatele pe trimestrul 1: Nokia şi Apple

Companiile de tehnologie au început să publice rezultatele înregistrate pe primul trimestru din 2011. În timp ce Apple a anunţat rezultate care bat din nou toate recordurile precedente de performanţă, Nokia se află în situaţia în care înregistrează cele mai slabe rezultate din ultimi ani, în condiţiile în care trendul descendent se amplifică în ciuda noului parteneriat cu Microsoft. În funcţie de rezultatele pe termen mediu şi lung ale acestui parteneriat şi înclinaţia pieţei către Windows Mobile sau Android, s-ar putea ca pe termen lung decizia de a trece în tabără Microsoft să nu se dovedească cea mai bună soluţie pentru Nokia.

Nokia a reuşit să coboare de la un procent de 41% pe piaţa smartphone-urilor, pe care îl avea acum un an, la 31% în Ianuarie 2011, iar acum la un all-time-low de 26 procente, în timp ce profiturile operaţionale s-au redus cu peste 17%. Chiar şi CEO-ul Nokia, Stephen Elop, care descrie primul trimestru ca solid, este precaut cu privire la următorul trimestru, pe care-l descrie ca problematic. Tot Elop vorbeşte pozitiv despre perspectivele din 2011, prin prisma planurilor pentru telefoane mobile şi telefoane Symbian, dar prognoza este cel puţin discutabilă având în vedere că termenii pe care ne aşteptam să îi auzim erau „Windows Phone” sau „MeeGo”.

Lansarea Nokia X7, cu Symbian „Anna”

După ce în urmă cu câteva luni, la începutul anului, Nokia a decis să renunţe la lansarea Nokia X7 exclusiv în reţeaua AT&T, datorită lipsei de susţinere pe care ar fi arătat-o carrier-ul american, X7 pare să-şi fi găsit o gazdă potrivită în UK, prin reţeaua Three.

Telefonul Nokia X7, care a apărut destul de des în rapoartele neoficiale în ultima vreme, are un look metalic şi rulează Symbia 3 Anna, cunoscut şi ca PR2, o nouă versiune a sistemului de operare Symbian care introduce un browser mult îmbunătăţit şi tastatură qwerty de tip portret, plus alte 50 de îmbunătăţiri semnificative.

Pe partea hardware Nokia X7 vine cu o cameră video de 8 megapixeli cu flash dual-LED, un ecran OLED ClearBlack de 4inch, înregistrare video HD, 256Mb RAM şi 1Gb ROM plus un card de memorie de 8Gb inclus în cutie.

Nokia a anunţat că telefonul e capabil de înregistrare video 720p, iar procesorul este un ARM 11 la 680MHz. Procesorul grafic este şi el acelaşi cunoscut Broadcom BCM2727 GPU.

Preţul planificat pentru acest terminal este de 380 euro înainte de orice taxe, discount-uri şi subvenţionări din partea reţelelor de telefonie. Aşteptăm cu interes lansarea acestui Nokia în trimestrul 2, probabil la scurt timp după lansarea din UK fiind aşteptat şi în România.

O analiză Gartner arată că Android va domina piaţa în 2015

Previziunile dintr-o analiză Gartner foarte recentă sugerează faptul că până în 2015, Android va ajunge la o cotă de piaţă de aproape 50%, în timp ce Microsoft va acopa locul 2 cu doar 19%, iar iOS de la Apple (cu sistemul de operare pentru iPhone) ar veni al treilea, cu 17%. RIM cunoscut pentru BlackBerry, va trebui să se mulţumească cu 11% în timp ce Symbian-ul de la Nokia va fi practic dispărut, cu 0.1% care pare mai degrabă reziduale.

În 2011 Android-ul deja domină, cu o cotă de 38 de procente, dar cei de la Apple sunt încă pe locul 2, însă aşa cum spuneam, până în 2015 aşteptările sunt ca acest loc să fie preluat de Microsoft.

Un alt aspect menţionat în raport este că vânzările de SmartPhone-uri se vor dubla în 2012 faţă de 2010, deci probabil vă număraţi printre viitori (dacă nu deja actualii) posesori de SmartPhone.

iPad 2 primeşte review-uri înainte de lansare

Nu suntem primii cu această idee, dar ne-am gândit totuşi să identificăm şi să vă adunăm la un loc toate opiniile care au apărut despre iPad 2 (despre care am mai vorbit şi noi înainte) înainte de lansarea acestuia, programată în mai puţin de 24 de ore.

David Pogue, de la New York Times pare impresionat până la lacrimi, pune accentul pe cerinţele pe care le ai de la un device pe care până la urmă îl ţii într-adevăr în mână şi îţi doreşti să fie subţire, uşor, rapid şi uşor de utilizat. „Nu e vorba de un televizor sau de un monitor, unde nu contează prea mult cât de gros este acesta”, spune el, punând accentul pe cât de subţire e iPad 2.

John Topolsky de la Engadget se leagă de camera foto a device-ului şi subliniză că, pe scurt, camera de la iPad 2 e slabă, şi asta nu comparativ cu un aparat foto dedicat ci chiar şi cu un iPod sau cu un smartphone oarecare. Trebuie să remarcăm că dacă e într-adevăr mai slabă

ca o cameră de pe un Nokia din generaţia Exx, atunci camera e într-adevăr una foarte slabă. Dar nu-ţi iei iPad 2 pentru camera foto, deci s-ar putea să poţi trece peste acest aspect dacă tot restul te mulţumeşte pe deplin.

Vincent Nguyen de la SlashGear a rulat nişte teste de viteză. Concluziile pe scurt: mai bine ca un iPad, de 2 ori mai bine ca un iPhone 4, suficient de bine cât să nu te preocupe aspectul vitezei, mai ales că nici iPad 1 nu era o tabletă tocmai lentă.

Peter Ha de la The Daily e impresionat de faptul că la puterea pe care o are, iPad 2 e destul de prietenos cu bateria şi rezistă destul de mult. Asta se poate dovedi foarte util atunci când plănuieşti un drum către Mexic şi ai de aşteptat ore întregi în aeroport sau chiar prin avioane.

Edward Baig de la USA Today ne aduce aminte că iStuff are o selecţie foarte vastă de aplicaţii disponibile, cu peste 350.000 de titluri, din care peste 65.000 au fost optimizate pentru iPad-uri. Apple a anunţat că cele două aplicaţii create special pentru iPad, una pentru amatorii de muzică şi alta pentru cei care vor să editeze materiale video, vor primi o versiune optimizată pentru iPad 2.

MG Siegler, de la TechCrunch, răspunde la întrebarea decisivă: să dai banii pe iPad 2 sau să nu-i dai? Pe scurt, dacă ai deja un iPad, trebuie să te întrebi foarte clar dacă ai într-adevăr bani de dat pe o îmbunătăţire a hardware-ului, pe câteva facilităţi noi nedecisive şi pe o copertă inteligentă plus nişte software nou. Dacă nu ai încă un iPad probabil decizia este mult mai uşoară.

Walt Mossberg de la Wall Street Journal a atras atenţia asupra câtorva aspecte negative ale acestui gardget. Camera foto este slabă, deşi cei de la Apple pretind că de fapt e gândită pentru video, nu fotografie. În ce priveşte bateria, el nu e la fel de încântat ca alţii. După un test în care a rulat non-stop filme cu luminozitatea la 75% dar şi cu modulele wireless şi celular pornite, el a reuşit să obţină 10 ore şi câteva minute, un pic peste ceea ce pretinde Apple că e nivelul de baterie garanta. Chiar şi aşa, nouă ni se par suficiente cele 10 ore, comparativ cu cele 2-3 ore pe care le poţi stoarce în aceleaşi condiţii de la un HP sau alt laptop considerat bun. El e totuşi dezamăgit de faptul că primul model de iPad a reuşti să treacă de 11 ore în aceleaşi condiţii de testare.

Despre Mark Spoonauer de la Laptop Magazine, unde avem şi un preţ pentru versiunea vândută de Verizon Wireless, $829 USD, nu se poate spune că face un review adevărat, dar acolo puteţi vedea mai multe detalii tehnice despre iPad 2.

E de reţinut că iPad 2 va ajunge în magazine pe 11 Martie dar probabil nu vom vedea un iPad 2 în România, cel puţin nu în magazine, cel puţin pentru încă 3-4 săptămâni, dacă nu cumva mult mai mult.

Intel mizează pe MeeGo în ciuda trădării Nokia

Intel rămâne optimist cu privire la noua platformă open-source MeeGo, în ciuda faptului ca Nokia a decis să intre în parteneriat cu Microsoft pentru terminalele produse de gigantul finlandez. Intel mizează pe o serie de parteneri puternici care contribuie la dezvoltarea MeeGo, printre care competitorii de la AMD, TexasInstruments şi Ericsson, operatori de telefonie mobilă ca Orange, Telefonica şi Sprint şi companii de tehnologie ca Novell şi Wind River.

Intel speră ca în acest an să aducă pe piaţa tablete bazate pe chip-ul Atom, un procesor cu consum mic gândit special pentru smartphones şi alte device-uri portabile, următorul pas fiind desigur telefoanele.

Mai mult, în ciuda anunţului Nokia cu privire la renunţarea la Symbian şi MeeGo, aceştia vor lansa totuşi un smartphone MeeGo în acest an.

Mai multe companii, inclusiv Orange, susţin această platformă pentru caracteristica deschisă, platformele open dovedindu-se în ultimii ani cele mai eficiente în promovarea dezvoltării de aplicaţii nu doar de către furnizor ci şi de comunitatea de utilizatori.

Intel speră ca într-o perioadă rezonabilă de timp platformele MeeGo să se plaseze pe locul 3, după cele de la Apple şi Android.

Speranţele Intel legate de chip-ul Intel Atom se legau şi de suportul Nokia pentru aceste micro-procesoare, având în vedere că platforma Windows Phone 7 nu funcţionează pe aceste procesoare de la Intel.

În opinia noastră, mişcarea pe care Nokia a făcut-o către Microsoft face parte dintr-o lungă serie de greşeli pe care Nokia le-a făcut de-a lungul ultimilor ani, greşeli care vor conduce încet dar sigur nu doar către pierderea supremaţiei în zona de telefoane mobile ci poate chiar către dispariţia Nokia ca jucător important de pe această piaţă. Nokia, ca şi Microsoft, nu reuşeşte să perceapă trendul continuu de migrare către platformele deschise, trend care nu este neapărat determinat de valoarea intrinsecă a conceptelor deschise ci de însăşi deschiderea pe care aceste platforme o oferă programatorilor, dezvoltatorilor şi nu în ultimul rând utilizatorilor.

iPad sau iPhone: unul sau amândouă?

Ginny Mies de la PCWorld vine cu o întrebare interesantă: sunt într-adevăr cele două device-uri asemănătoare. Concluzia este destul de rapidă şi simplă: nu, sunt 2 bestii cu roluri şi scopuri diferite. Chiar dacă sunt lucruri pe care le fac-satisfac amândouă: navigare web, jocuri, trimis emailuri, urmărit clipuri video şi ascultat muzică.

Ai deja un iPhone şi te întrebi dacă îţi trebuie un iPad? Păi e simplu: te uiţi la multe clipuri video, joci o mulţime de jocuri? Dacă da, şi dacă nu-ţi va lipsi faptul că nu poţi face apeluri de telefonie mobilă, ai nevoie de un iPad.

Câteva concluzii interesante din articolul lui Ginny pe aceeaşi temă, pe care vi-l recomand în întregime, ar fi următoarele:

  • pentru ambele îţi trebuie buzunare adânci, preţurile la iPad sunt destul de mari şi vor rămâne mari
  • iPad este destul de mare, trebuie să ai în vedere cum îl vei căra după tine
  • aplicaţiile sunt mai bune pe iPad, inclusiv jocurile care sunt mult peste cele de iPhone.
  • aplicaţii mai cool, aplicaţiile de iPad fiind gândite şi construite să impresioneze. aplicaţia de tweeter ca exemplu are mult mai multe facilităţi, având în vedere şi ecranul mult mai mare disponibil.

Bottom line: chiar dacă eu personal sunt încă mobil doar pe un Nokia E71, planul meu este să migrez destul de curând către o altă platformă, după anunţul Nokia cu privire la parteneriatul cu Microsoft, dar preferinţele mele se vor îndrepta către un Android, un OS deschis şi gratuit, abordare care în opinia mea are un viitor mult mai strălucit indiferent cât de mari sunt eforturile curente de marketing a la Steve Jobs.