Articole
Lansare iPhone 5, iOS 6, iPod nou, ce e nou?
/0 Comentarii/în iPhone, Lansări, SmartphoneIeri a avut loc lansarea noilor gadget-uri de la Apple. Ocupat fiind să îmi configurez noul meu Android, am refuzat invitația de a participa la eveniment, așa că a trebuit să mă uit astăzi un pic prin presa străină și prin specificații ca să îmi fac o idee și să vă spun cum văd eu lucrurile.
Înainte de a intra în subiect trebuie să recunosc că nu eram un fan Apple, dar asta era valabil înainte ca aceștia să înceapă războiul împotriva oricărei concurențe, mizând în principal pe logica anti-non-americană a justiției americane. Acum sunt un contestatar (hater?) împătimit.
Să începem cu părțile bune și să începem cu iPhone 5, care era de fapt cel mai așteptat între produsele lansate ieri. iPhone 5 a venit cu 4G/LTE, a venit cu un ecran mai mare, a venit mai subțire, a venit cu un sistem de operare nou și îmbunătățit, a venit cu o cameră foto/video mai bună. Adică exact cu ce vă așteptați. Ceva în plus? Greu de depistat. Ceva în minus? NFC? Tocmai când părea că tehnologia care ne-ar putea permite să renunțăm la cele5 carduri de credit din buzunar începea să prindă contur, Apple rămâne din nou în urmă amânând impementarea până la iPhone 6. Iar asta pot doar să bănuiesc, fiindcă dacă Apple vine cu alt standard pentru Near Field Communication nici nu mai are rost să intru în vreo polemică despre Apple ca companie (pun intended).
Altceva m-a surprins. Presa online vorbește în majoritate de bine despre noul iPhone 5. Și asta cu toate că iPhone 5 nu face altceva decât să ajungă din urmă, într-o oarecare măsură, pe unii dintre competitori. Am amintit deja NFC, care lipsește, aduc acum în discuție și bateria. Da, merge mai mult, dar n-au apucat inginerii și designerii de la Apple să țină în mână un Motorola RAZR MAXX? Eu nu mai pot concepe un telefon care să nu facă față unei utilizări normale, nu extensive, măcar de dimineață până la miezul nopții fără să aibă nevoie de altă încărcare. Iar RAZR MAXX s-a lansat acum un an?! Între timp s-a lansat Motorola RAZR MAXX HD, și Apple încă mai lansează telefoane cu care trebuie să stai în priză?
Ceea ce-mi aduce aminte de un mare alt „Atu” cu care vine iPhone 5. Noul conector! Sunteți fani Apple? V-ați umplut cumva casa cu dock-uri și device-uri conectabile. Țeapă! Ori vă cumpărați câte un adaptor pentru fiecare, pentru suma modică de 29 USD dacă aveți un drum în state, ori luați un singur adaptor, și ca să nu vă plimbați de la un dock la altul îl țineți înfipt în iPhone 5 în permanență. Asta dacă nu cumva o sa aveți nevoie de spațiul respectiv ca să îl țineți în priză?! Deși aș bănui că o dată plasat într-un dock, iPhone 5 se și incarcă, right?
Așadar, cu scuzele de rigoare pentru această mostră de jurnalism incorect, aștept și de la voi păreri la rece despre iPhone 5, până când cineva îl va avea în mână și vom primi păreri la cald… Chiar, oare se încălzește?
Foxconn afirmă că iPhone 5 o să îl facă de rușine pe Galaxy S3
/0 Comentarii/în Android, iPhone, SmartphoneApple, de la care nu am prea avut vești în ultima perioadă, a ținut să reamintească celor care cumpără (într-un număr foarte mare) noul Samsung Galaxy S III că în curând va apărea pe piață și iPhone 5 și că poate ar fi mai bine să aștepte.
Deși noi suntem într-adevăr adepții răbdării când e vorba de un produs mai bun, cred că aceia care cumpără acum un telefon cu Android știu foarte bine ce vor și nu vor ține cont de un astfel de sfat, care nu vine de la noi ci de la Foxconn.
Iar lucrurile nu arată deloc bine pentru Apple, al cărui iPhone 5 este deocamdată doar în stadiul de zvon și despre care deocamdată nu vorbesc decât cei de la compania mamă a Foxconn, care sunt și cei care vor beneficia cel mai mult de pe urma vânzărilor de iPhone, presupunând că în acest an ar veni totuși o versiune 5, după ce în toamnă Apple ar putea lansa noua versiune de iOS.
Lansarea iPhone 4S, umbrită de moartea lui Steve Jobs
/0 Comentarii/în Noutati ITSteve Jobs, un personaj important în peisajul tehnologic şi cultural al acestor vremuri, a murit la vârsta de 56 de ani, după o perioadă îndelungată în care ştirile despre diverse afecţiuni medicale ale acestuia au împânzit ziarele.
Steve Jobs a fost pentru mulţi o sursă de inspiraţie şi un model, iar contribuţia lui la istoria informaticii este evidentă chiar şi pentru cei care nu au fost fani ai produselor Apple. Steve Jobs a murit în această dimineaţă, în locuinţa sa din Cupertino. Mai multe informaţii despre moartea lui vor fi probabil publicate în perioada următoare.
Site-ul www.apple.com îi aduce un omagiu lui Steve Jobs pe prima pagină, iar informaţiile despre el împânzesc deja internetul.
iPad HD sau iPad 2 HD cu ecran tip Retina la toamnă
/0 Comentarii/în Lansări, TabletePentru ca pretenţiile lui Steve Jobs ca anul 2011 să fie anul iPad 2 să se şi împlinească, Apple ar putea să lanseze în curând o nouă versiune de iPad 2 cu un ecran mult mai clar. Utilizatorii „profesionişti” ar putea spera la un ecran de 2048×1536 pixeli de 9.7 inch care ar putea veni pe noul gadget cu nume de cod iPad HD.
Tocmai în idea că anul acesta să fie anul iPad 2, noul gadget ar fi doar un iPad 2 revizuit şi nu un device complet nou care să fie denumit iPad 3. Având în vedere că display-urile Retina produse de LG au o densitate de 326 pixeli per inch, obiectivul nu pare deloc nerealist, singurele aspecte care mai rămân de rezolvat fiind legate de puterea de calcul necesară unei tablete pentru a folosi eficient toţi pixeli obţinuţi pe noua platformă. LG a prezentat deja modele experimentale ale acestui display cu mai multe luni în urmă, deci tehnologia ar putea deja să fie la nivelul producţiei de masă.
Apple trebuie să mai urmărească şi aspectul preţului, fiindcă vremurile în care idea că preţul nu contează, cumpărătorii vor veni oricum a cam început să treacă, odată cu concurenţa acerbă venită din partea altor platforme, cea mai notabilă fiind Android.
Totuşi avantajele unui nou display sunt evidente, în special când vine vorba de aplicaţii cum ar fi afişarea paginilor web, eBooks, reviste digitale sau documente PDF, care ar fi benefice pentru orice utilizator.
Rezumat al bursei zvonurilor despre iPhone 5 sau iPhone 4S
/0 Comentarii/în iPhone, SmartphoneChiar dacă site-urile de tehnologie au început să împrăştie zvonuri despre anumite detalii ale unui potenţial iPhone 6, să nu uităm că iPhone 5, care era iniţial aşteptat în iunie 2011, n-a fost încă lansat şi se lasă aşteptat. După ce unele surse îl dădeau pe iPhone 5 ca lansabil în Septembrie, presa interesată de segmentul smartphone a început să declare că iPhone 5 ar putea apărea pe piaţă din clipă în clipă.
Trebuie să ne amintim că anul trecut cam în această perioadă Apple lansa şi începea deja să livreze iPhone 4, iunie fiind dealtfel luna în care au fost lansate absolut toate modele noi de iPhone din 2007 încoace. În lipsa unui anunţ de orice fel anul acesta, toate site-urile de profil sunt pline de zvonuri, iar noi ne-am propus să trecem din nou în reviste câteva din cele mai interesante informaţii disponibile.
Având în vedere că astfel de zvonuri alimentează interesul consumatorilor, unele site-uri au mers până la a afirma că anumite informaţii sunt furnizate ocazional chiar de Apple, într-o abordare de marketing care nu mai e demult clasificată ca dubioasă.
Aşadar consensul general este că Apple se pregăteşte într-adevăr să lanseze un nou telefon, iPhone-urile fiind cea mai importantă sursă de venituri pentru companie chiar şi în această lume în care iPad şi touch-pad-urile în general au devenit deja un lucru comun.
Numele: nu e clar numărul, dar măcar ştim că se va numi iPhone.
Mai mereu denumirea completă a smartphone-urilor de la Apple a fost destul de greu de ghicit. Ordinea lansărilor până acum a fost: iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4. Acum principalii candidaţi pentru următorul terminal sunt iPhone 5 şi iPhone 4S. În zvonurile apărute pe net veţi găsi ambele denumiri, dar e posibil ca iPhone 4S să se refere de fapt la un terminal îmbunătăţit care va fi totuşi foarte asemănător cu iPhone 4 şi care va fi dedicat ofertelor speciale ale operatorilor de telefonie mobilă la un preţ rezonabil, în timp ce iPhone 5 ar putea fi într-adevăr o versiune complet nouă, cu facilităţi semnificativ îmbunătăţite faţă de iPhone 4 şi care ar putea fi următorul money-maker pentru Apple.
Momentul: nu e iunie, rămâne septembrie?
Aşa cum spuneam, toate site-urile aşteaptă lansarea din moment în moment. Chiar dacă nu e clar ce telefon va fi lansat şi care sunt caracteristicile lui, momentul ar fi într-adevăr favorabil, şi având în vedere că în trecut aceasta a fost perioada în care Apple a avut lansări foarte eficiente, nu e exclus ca până ce noi vom publica acest articol anunţul oficial să fie deja pe fluxurile de ştiri. Dacă motivele amânărilor sunt într-adevăr probleme legate de producţia de componente, care ar putea fi o explicaţie rezonabilă având în vedere problemele de producţie cu care s-au confruntat ţările asiatice, atunci ne-am putea aştepta într-adevăr la o lansare înainte de vacanţă. OmniVision, producătorul camerelor planificate pentru următorul iPhone, pare să aibă şi el nişte probleme în fluxul de producţie, iar dacă motivele sunt de această natură, e posibil ca Apple să se reorienteze pe viitor în ceea ce priveşte furnizorii de componente, mai ales că tendinţa clară este de miniaturizare şi nu poate fi prea uşor să potriveşti aproape aceleaşi componente într-un spaţiu mai mic.
Hardware: la fel şi în acelaşi timp complet altfel
Şi pe partea de hardware zvonurile despre iPhone 5 sunt foarte diversificate.
Mai multe surse susţin că noul iPhone nu va fi decât un iPhone 4 cu câteva cosmetizări. Printre cele mai vehiculate zvonuri avem ecranul edge-to-edge, adică pe toată suprafaţa frontală a aparatului, dimensiuni mai mici atât ca parametrii de volum cât şi ca greutate, un upgrade la camera foto, sau chiar o suprafaţă activă, în zona de striclă transparentă, curbată.
Printre tehnologiile vehiculate, deşi par mai degrabă dorinţe ale analiştilor care se gândesc la ceea ce trebuie să facă Apple pentru a rămâne competitiv, se mai află şi NFC şi LTE.
Diverse: ce se întâmplă cu următorul iPad
Tot pe la bursa zvonurilor se vehiculează posibilitatea ca lansarea să fie dublă, adică odată cu iPhone 5 să fie lansat şi iPad 3, inderent care ar fi denominarea pentru următorul iPad. Desigur, zvonul este la fel de valabil ca zvonurile depre iPhone 6, dar, până la urmă, trebuie să fii un fan al Apple ca să fii atât de interesant de zvonurile despre un telefon care, de ce să nu recunoaştem, nu a mai surprins prin ceva nou de la introducerea touch-screen încoace.
Oricum, aşteptăm cu interes şi noi noul iPhone, indiferent că va fi vorba de iPhone 5 sau de iPhone 4S, şi aşteptăm cu nerăbdare să vedem care va fi bursa zvonurilor în tabăra adversă, pe frontul Android.
Ce îşi doresc fanii
Şi fiindcă reacţiile la aceste zvonuri nu au încetat să apară, am încercat să compilăm şi o listă cu facilităţile cele mai dorite (sau mai sperate) ale fanilor produselor mărului muşcat:
- display tip Retina cât mai mare
- stocare de 64GB
- LED activ pentru notificări pe carcasă
- 1 GB RAM
- procesor A5 sau mai mare
- cameră de 8MP
- LTE
- carcasă mai rezistentă
Dacă vă aflaţi printre cei interesaţi de acest subiect, aşteptăm cu interes părerile voastre.
Zvonuri despre iPhone 6 înainte de lansarea iPhone 5
/0 Comentarii/în iPhone, SmartphoneChiar dacă zvonurile despre iPhone 5 nu s-au terminat, fiindcă iPhone 5 n-a fost încă lansat, se pare că multe site-uri s-au apucat să vorbească deja despre iPhone 6. Dacă despre iPhone 5 se zvoneşte că va avea un nou ecran şi că este mai subţire, haideţi să vedem ce se zvoneşte despre iPhone 6.
Publicaţia WSJ pretinde deci că o persoană care este la curent cu planurile Apple afirmă că viitorul iPhone 6 ar avea o nouă metodă de încărcare a bateriei. Asta ar putea însemna ori că încărcarea s-ar putea face prin inducţie, ca la unele modele HP, ori că Apple a venit cu o invenţie atât de genială încât nimeni nu-şi poate măcar imagina despre ce poate fi vorba. Cum ar fi de exemplu ca noul iPhone 6 să vină cu o mică manivelă pe care să o roteşti pentru încărcarea bateriei, sau cu un panou dorsal de celule lunare (fiindcă celulele solare sunt deja învechite) care nu vor mai depinde de lumina zilei.
Terminând cu glumele, dacă zvonurile sunt cât de cât adevărate, noul iPhone 6 ar ateriza pe piaţă nu mai devreme de 2012.
iPhone 5 prezentat într-un posibil design de Gizmodo
/0 Comentarii/în Mobile, Noutati ITSite-ul de gizmo-uri si tehnologie Gizmodo a publicat recent câteva imagini și poze despre cum ar putea arăta viitorul iPhone 5
În opinia unora, marginile și colțurile ilustrate nu sunt tocmai o caracteristică Apple, în timp ce alții consideră că variantele de design iPhone 5 prezentate în acele imagini aduc foarte bine cu design-ul de la MacBook, Nano 2 și MacBook Air.
După ce noutățile despre iPhone 5 s-au cam învechit, acestea sunt singurele informații noi mai incitante pe frontul iPhone 5.
Voi ce părere aveți, ce v-ați dori să aducă nou și cum v-ați dori să arate iPhone 5?
Encriptarea datelor pe iPhone este istorie
/0 Comentarii/în Noutati IT, Securitate, SmartphoneFanii şi susţinătorii iPhone vor avea un motiv în minus de laudă atunci când vor descrie avantajele iPhone faţă de alte device-uri mobile. De fapt e vorba de întreaga gamă de produse care rulează pe iOS, sistemul de operare de la Apple. O companie rusească de securitate informatică, Elcomsoft, a publicat informaţii despre procesul de spargere al encriptării pe sistemele de operare iOS. Unealta foloseşte câteva aplicaţii software specifice printre care un bruteforce cracker pentru a descoperi cheia folosită pentru generare cheii de criptare.
Chiar dacă pentru moment Elcomsoft nu vinde acest tool decât agenţiilor guvernamentale, nu e niciun dubiu că unelte de acest fel vor deveni disponibile în curând pentru oricine e interesat de astfel de unelte, şi din păcate există destul de multe categorii de „utilizatori” care ar găsi întrebuinţări neortodoxe pentru acestea.
Valoarea brandului Apple peste Google, cu 153 mld $
/0 Comentarii/în Comparaţii, eCommerce, Noutati ITBrandZ a rulat o serie de sondaje în ultimi 4 ani, pe parcursul cărora Google a fost plasat pe locul întâi ca şi brand, însă pentru 2011, clasamentul s-a schimbat. Apple concude aşadar în prezent un top al aprecierii consumatorilor, urmat de branduri ca BMW, HSBC, Coca-Cola şi Disney.
Sectorul tehnologiei a avut şi el un an foarte bun pe ansamblu, cu Facebook crescând cu 246 de procente şi Amazon devenind cel mai mare retailer la nivel mondial în ciuda faptului că nu are de fapt nici măcar un singur magazin fizic.
Printre pierzători, Nintendo care scade 37 de procente în ultimul an, Nokia, cu 28 de procente şi BlackBerry care a pierdut în apreciere aproximativ 20 de procente.
Informaţiile sunt preluat dintr-un material publicat iniţial pe Engadget.
App Store de la Apple pierde teren în faţa Android Market
/0 Comentarii/în Comparaţii, Noutati IT, SoftwareAşa cum era de aşteptat, având în vedere trendurile de vânzări pe cele 2 platforme concurente, Android şi iOS, platformele online de distribuţie a aplicaţiilor pentru aceste două platforme urmează şi ele aceleaşi direcţii.
Dacă trendul actual se păstrează, Android Market o să depăşeasă App Store-ul lui Apple undeva în luna August a acestui an.
La începutul lunii Mai, diferenţa este încă de aproximativ 25%, dar ritmul în care Android Market creşte pare să fie din ce în ce mai accelerat. Cifrele brute nu sunt totuşi foarte relevante, majoritatea aplicaţiilor rămânând anonime, doar o mică parte dintre ele reuşind să iasă la suprafaţă şi să conteze în termen de popularitate.
Ca şi impact asupra dezvoltatorilor de aplicaţii, se pare că în acest gen de business distanţa între leaderi şi marea masă creşte constant, cu cei aflaţi în top 5% la o distanţă care se măreşte continuu faţă de pluton.
Google, compania americană cu cea mai bună reputaţie
/0 Comentarii/în Comparaţii, Noutati ITÎn urma unui sondaj realizat de Harris Interactive, compania Google a fost plasată pe primul loc în lista companiilor cu cea mai bună reputaţie. Sondajul a inclus 30000 de respondenţi şi a folosit 20 de criterii pentru a identifica şi a clasa 60 din cele mai vizibile companii americane. Criteriile au inclus performanţa financiară, responsabilitate socială, leadership dar şi aspecte de percepţie emoţională.
Aşa cum era de aşteptat, companiile din domeniul tehnologiei au dominat topul, cu Google clasat pe primul loc cu o notă de84.05 unde o notă de 80 sau mai mare este considerată excelentă. Printre companiile de IT care au mai ajuns în top ar merita menţionate Apple, locul 5, Intel – 6, Amazon – 8, Sony – 14 şi Microsoft pe 16, toate clasându-se în zona „excelent”.
La coada topului s-a remarcat o aglomeraţie evidentă de companii din domeniul asigurărilor, bănci şi companii petroliere, cu AIG la coada clasamentului, însoţită de companii precum BP, compania responsabilă pentru cel mai mare accident ecologic din istorie şi alte companii precum Comcast, Delta Airlines, Exxon, General Motors, Bank of America, Chrysler, Citigroup şi Goldman Sachs.
Vin rezultatele pe trimestrul 1: Nokia şi Apple
/0 Comentarii/în Noutati ITCompaniile de tehnologie au început să publice rezultatele înregistrate pe primul trimestru din 2011. În timp ce Apple a anunţat rezultate care bat din nou toate recordurile precedente de performanţă, Nokia se află în situaţia în care înregistrează cele mai slabe rezultate din ultimi ani, în condiţiile în care trendul descendent se amplifică în ciuda noului parteneriat cu Microsoft. În funcţie de rezultatele pe termen mediu şi lung ale acestui parteneriat şi înclinaţia pieţei către Windows Mobile sau Android, s-ar putea ca pe termen lung decizia de a trece în tabără Microsoft să nu se dovedească cea mai bună soluţie pentru Nokia.
Nokia a reuşit să coboare de la un procent de 41% pe piaţa smartphone-urilor, pe care îl avea acum un an, la 31% în Ianuarie 2011, iar acum la un all-time-low de 26 procente, în timp ce profiturile operaţionale s-au redus cu peste 17%. Chiar şi CEO-ul Nokia, Stephen Elop, care descrie primul trimestru ca solid, este precaut cu privire la următorul trimestru, pe care-l descrie ca problematic. Tot Elop vorbeşte pozitiv despre perspectivele din 2011, prin prisma planurilor pentru telefoane mobile şi telefoane Symbian, dar prognoza este cel puţin discutabilă având în vedere că termenii pe care ne aşteptam să îi auzim erau „Windows Phone” sau „MeeGo”.
iPhone 5 şi alte noutăţi de pe frontul Apple
/0 Comentarii/în Mobile, Noutati ITFiindcă încercăm să ne concentrăm pe ştiri şi noutăţi IT reale, am renunţat să mai postăm fiecare bârfă şi zvon care a apărut în ultima vreme pe subiectul Apple, iPhone 5 şi chiar iPhone 4. Totuşi pentru fanii mărului muşcat, trecem rapid în revistă informaţiile cele mai concrete şi mai credibile de pe frontul Apple:
- iPhone 4 varianta albă va fi disponibil pe piaţă în 2-3 săptămâni
- iPhone 5, dacă aşa se va chema, va fi lansat cel mai probabil în septembrie
- iPhone 5 nu va fi semnificativ diferit de versiunea anterioară la nivel vizual, dar va avea putere mai mare, un ecran mai mare şi o cameră mai mare, expresia la ordinea zilei fiind evident „mai mare”
Oricum, având în vedere că Apple şi-a respectat blazonul şi a fost foarte secretos cu privire la noutăţile de pe frontul iPhone, nu vă bazaţi pe informaţiile respective dacă vă pregătiţi să jucaţi pe bursă.
Final Cut Pro X, editare video de la Apple
/2 Comentarii/în Foto - Video - Audio, Lansări, newsApple va lansa în iunie Final Cut Pro X la preţul de 299 USD. Editorul video oferit de Apple va veni ca aplicaţie scrisă integral pentru procesoare de 64 de biţi, şi va suporta şi Grand Central Dispatch, tehnologia Apple care permite unui software să adreseze dinamic mai multe core-uri de procesor. În acelaşi timp, odată cu această rescriere a soft-ului, după mai mult de 12 ani de dezvoltare, programul va putea utiliza şi peste 4Gb de memorie RAM pe Mac.
Printre facilităţile nou introduse de această versiune se numără: detectarea avansată a persoanelor şi a scenelor, curăţare automată a canalelor audio, auto-stabilizare a imaginii, „range-based keywording” şi o facilitate care asigură operatorul că pista audio şi canalul video nu se desincronizează accidental.
O altă facilitate interesantă şi foarte utilă care merită menţionată separat este posibilitatea de a potrivi culorile între două secvenţe video. În felul ăsta, secvenţe video care au fost filmate separat, chiar şi în condiţii de iluminare complet diferite, pot fi legate cu uşurinţă fără ca trecerea de la o secvenţă la alta să provoace un salt nedorit în culoare.
Aplicaţia va fi disponibilă pentru achiziţie prin intermediul Mac App Store din iunie 2011.