Viruşi pe Mac OS X, cum scapi de ei?

Multă vreme fanii înfocaţi ai Apple şi ai sistemelor de operare de la Apple, cu precădere Mac OS, au folosit ca argument suprem faptul că Mac-ul nu are viruşi. Avem veşti bune: Mac-ul poate avea viruşi, şi mai nou chiar are viruşi, troieni şi alte mallware. Şi nu sunt ironic când spun că sunt veşti bune? Fiindcă asta înseamnă că Mac OS X a ajuns suficient de important şi de răspândit pentru a primi atenţia „dezvoltatorilor” de mallware.

Aşadar, să trecem la subiect. Recent a apărut un virus care se prezintă utilizatorului de Mac OS X ca şi antivirus (reţeta clasică) şi care sugerează ca utilizatorul să ruleze o verificare de securitate. Odată acceptată sugestia, este descărcat virusul şi instalat pe sistem. Virusul se prezintă sub diferite nume: Apple Security Center, Apple Web Security, Mac Defender, Mac Protector şi posibil multe alte nume.

Din fericire, deocamdată virusul nu este foarte deştept, şi e nevoie ca utilizatorul să interacţioneze cu aplicaţia de mai multe ori pentru ca virusul să se instaleze confortabil pe sistem, însă e de aşteptat ca pe viitor lucrurile să se schimbe şi astfel de aplicaţii mallware sa apară neinvitate pe sistemele Mac OS. Printre interacţiuni la un moment dat aplicaţia cere şi credenţialele de administrator, care sunt în acest mod compromise.

După ce s-a instalat, virusul pretinde că este un program antivirus neînregistrat, îţi prezintă câteva alerte false de presupuşi viruşi şi te invită să îl înregistrezi. Dacă nu te-ai prins până aici şi ai introdus informaţiile de pe cardul de credit poţi să te aştepţi ca acesta să fie golit foarte rapid.

Cum scapi de virului de MAC OS X?

În primul rând dacă ai apucat să îl instalezi, nu mai introduce nicio informaţie personală în nicio altă aplicaţie până când nu ai scăpat de virus.

Apoi închide toate ferestrele aplicaţiei folosind Command+Q de pe tastatură sau cu click pe x-ul roşu din colţul din stânga sus al fiecărei ferestre.

Acum du-te pe harddisk şa Applications -> Utilities şi deschide Activity Monitor. Acolo găseşti procesul MacProtector şi dai click pe Quit Process.

Confirmi apoi în următorul popup că vrei să faci Quit.

Deschizi apoi Meniul Apple şi mergi pe System Preferences, unde selectezi Accounts în noua fereastră. Dacă nu îţi dă voie să faci modificări dai click pe lăcăţelul din stânga-jos şi introduci parola de administrator ca să activezi modificările.

Selectezi apoi utilizatorul tău şi apoi faci click pe Login Items. Acolo selectezi MacProtector şi faci click pe semnul minus din partea de jos a ferestrei.

Închizi System Preferences şi te duci înapoi la folderul de Applications. Găseşti MacProtector ca aplicaţie instalată şi o muţi frumos în Trash, cu drag-drop sau click dreapta şi Move to Trash.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twelve + 5 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.