Articole

Valoarea brandului Apple peste Google, cu 153 mld $

BrandZ a rulat o serie de sondaje în ultimi 4 ani, pe parcursul cărora Google a fost plasat pe locul întâi ca şi brand, însă pentru 2011, clasamentul s-a schimbat. Apple concude aşadar în prezent un top al aprecierii consumatorilor, urmat de branduri ca BMW, HSBC, Coca-Cola şi Disney.

Sectorul tehnologiei a avut şi el un an foarte bun pe ansamblu, cu Facebook crescând cu 246 de procente şi Amazon devenind cel mai mare retailer la nivel mondial în ciuda faptului că nu are de fapt nici măcar un singur magazin fizic.

Printre pierzători, Nintendo care scade 37 de procente în ultimul an, Nokia, cu 28 de procente şi BlackBerry care a pierdut în apreciere aproximativ 20 de procente.

Informaţiile sunt preluat dintr-un material publicat iniţial pe Engadget.

Google, compania americană cu cea mai bună reputaţie

În urma unui sondaj realizat de Harris Interactive, compania Google a fost plasată pe primul loc în lista companiilor cu cea mai bună reputaţie. Sondajul a inclus 30000 de respondenţi şi a folosit 20 de criterii pentru a identifica şi a clasa 60 din cele mai vizibile companii americane. Criteriile au inclus performanţa financiară, responsabilitate socială, leadership dar şi aspecte de percepţie emoţională.

Aşa cum era de aşteptat, companiile din domeniul tehnologiei au dominat topul, cu Google clasat pe primul loc cu o notă de84.05 unde o notă de 80 sau mai mare este considerată excelentă. Printre companiile de IT care au mai ajuns în top ar merita menţionate Apple, locul 5, Intel – 6, Amazon – 8, Sony – 14 şi Microsoft pe 16, toate clasându-se în zona „excelent”.

La coada topului s-a remarcat o aglomeraţie evidentă de companii din domeniul asigurărilor, bănci şi companii petroliere, cu AIG la coada clasamentului, însoţită de companii precum BP, compania responsabilă pentru cel mai mare accident ecologic din istorie şi alte companii precum Comcast, Delta Airlines, Exxon, General Motors, Bank of America, Chrysler, Citigroup şi Goldman Sachs.

Atac la Windows: Ubuntu 11.04, Linux devine Cool

Canonical va lansa următoarea versiune de Ubuntu pe 28 Aprilie, dar ţine să ne anunţe deja că acest Linux urmează să „se dea” la Windows. Ubuntu a învăţat din experienţa Android, care este şi el tot un Linux la origine, şi a decis că pe lângă stabilitate, securitate şi compatibilitate hardware, care sunt deja verificate pe Ubuntu, a venit vremea ca şi interfaţa să intre în calcul şi să ajute Linux să intre în concurenţă şi să prezinte o opţiune serioasă faţăde Windows. Evident, fiecare versiune şi fiecare distribuţie de Linux visează să facă asta, şi mai mult de jumătate dintre el şi-au şi propus să o facă, dar noi sperăm încă la o realizare a acestui vis.

Gerry Car, de la Canonical a afirmat cât se poate de clar că această versiune are ca scop principal să lupte cu Windows, iar planul lor de marketing va marşa exact în această direcţie. De ce ar reuşi un asemenea plan?

Ubuntu 11.04 a învăţat multe de la tablete şi smartphone-uri, dar completează facilităţile lor cu avantajele implicite ale unui sistem de operare pentru desktop. În plus, multe facilităţi legate de social networking sunt integrate perfect. Sistemul de multitasking, o caracteristică standard a desktop-urilor, e gândit să te ajute atunci când lucrezi într-o aplicaţie dar primeşti un mesaj chat, un email sau apare o altfel de întrerupere similară. Interfaţa Unity, care a fost deja testată pe varianta de Ubuntu destinată netbook-urilor, e intuitivă şi simplă, cu o manieră de abordare similară interfeţelor de pe smartphone-uri. Ubuntu One oferă 2Gb de stocare de tip Cloud, adică online, distribuită, şi în plus vine cu posibilitatea de a partaja şi de a face streaming de fişiere media între desktop şi device-uri Android sau iPhone.

Ubuntu 11.04 (nume de cod Natty Narwhal) este disponibil şi pentru teste direct online, într-un cloud storage oferit prin intermediul Amazon, aşa că îl puteţi testa înainte. Iar cei care au un calculator mai vechi cu resurse hardware mai slabe ar putea să fie foarte mulţumiţi de faptul că într-o perioadă în care Microsoft se pregăteşte să anuleze orice suport pentru Windows XP apare un Linux cu o intefaţă grafică decentă care poate rula mult mai bine pe un hardware mai vechi.

Şi în caz că vă întrebaţi dacă ilustraţia prezintă într-adevăr un Ubuntu, răspunsul e da, e vorba de interfaţa Unity, care acum vine ca alegere implicită la instalarea Ubuntu 11.04.

UPDATE: Ubuntu 11.04 vine şi cu iTouch, o librărie avansată care are integrare până la nivelul kernelului, care transformă intefaţa Ubuntu într-un instrumentu de lucru mult mai util pentru cei care au ecrane tactile, preferabil multi-gesture. uTouch a fost inclus încă de la Ubuntu 10.10 şi suportă o serie destul de lungă de gesturi multiple.

Mai mult, un grup francez de dezvoltatori lucrează la o tehnologie denumită GINN, care permite interpretarea inteligentă a gesturilor de pe interfeţele touch şi transformarea acestora într-o serie de acţiuni relevante pentru aplicaţiile şi sistemele care nu suportă nativ funcţiile de touch.

 

Customizează screen-saver-ul Kindle cu JailBreak

Dacă sunteţi printre posesorii de Kindle care s-au cam plictisit de screen-saver-ul standard al device-ului de la Amazon, probabil că printre avantajele de a aplica procedeul de JailBreak la acest device v-ar fi util să puteţi schimba acest screen-saver şi să îl înlocuiţi cu ceva mai inspirat.

Jason Fitzpatrick de la How-To Geek a publicat cu detalii cât se poate de amănunţite un how-to cu întreg procesul de JailBreak pentru Kindle, proces care este oarecum aprobat tacit de Amazon, care a publicat recent codul sursă pentru Kindle, sugerând în acest fel că nu are nicio problemă cu dezvoltările şi customizările care vor urma publicării.

Aşadar, în aşteptarea Kindle 2, despre care au început deja să apară zvonuri, de ce să nu profitaţi de acest proces extrem de simplu şi cu riscuri minime, aşa cum promit cei de la How-To Geek, şi să mai oferiţi Kindle-ului din dotare câteva facilităţi în plus. Urmăriţi linkul pentru un articol cât se poate de detaliat, cu screen-shot-uri pentru fiecare pas al procesului, articol care acoperă atât procesul de JailBreak pentru Kindle cât şi etapa de customizare a screen-saver-ului.

La Amazon poţi testa aplicaţiile de Android înainte de cumpărare

Amazon a lansat recent echivalentul App Store al lui Apple, sau oricum, un store care se doreşte să fie referinţa principală pentru aplicaţii pentru Android. În acest moment doritorii de aplicaţii pentru Android recurc la Android Market, principalul loc de popas pentru cei care doresc să aleagă între cele peste 200.000 de aplicaţii dedicate acestei platforme.

În acest moment, magazinul de aplicaţii al celor de la Apple are peste 300.000 de aplicaţii dar Android Market vine repede din urmă cu peste 200.000 de aplicaţii deja disponibile. Amazon are deocamdată doar 3.800 de programe disponibile.

Pe lângă facilităţile obişnuite pe care le oferă Amazon Market, o facilitate importantă este posibilitatea de a testa aplicaţiile înainte de a le cumpăra prin intermediul unei aplicaţii care rulează fără platforma Android.

Un alt catch pe care nu vreţi să-l pierdeţi este faptul că Amazon oferă zilnic o aplicaţie gratuită, începând cu versiunea Angry Birs Rio, care a deschis acest program marţi dimineaţă la lansarea portalului.

Dacă aţi apelat deja la Amazon Market suntem curioşi să aflăm care a fost experienţa voastră cu acest nou portal.

Viitorul Kindle 2 Color de la Amazon va fi un Android

Nu suntem primii care ne-am prins, dar suntem destul de convinşi de idee. Amazon a început să angajeze programatori pentru Android en-gros, ceea ce inseamnă ori că au de gând să lanseze mai multe aplicaţii decât cărţi, ori, şi suntem dispuşi să facem pariu că de fapt acesta e răspunsul corect, Amazon s-a hotărât să folosească Android ca platformă pentru viitorul Kindle.

Asta nu înseamnă că un eventual Kindle 2 Color va fi un Android obişnuit, fiindcă Amazon va încerca probabil să limiteze ce poţi face cu acest gadget, dar având în vedere că utilizatorii de gadget-uri sunt geeks, probabil că dorinţele celor de la Amazon nu vor opri pe nimeni.

Motorola Xoom Wi-Fi la vânzare din 27 Martie

motorola xoom 2

Motorola s-a decis să confirme zvonurile şi să anunţe oficial că noul Motorola Xoom cu Wi-Fi va fi disponibil în magazine la $599 USD începând cu 27 Martie 2011.  Anunţul vine la scurt timp după succesul relativ mare pe care l-a avut lansarea iPad 2, iar Motorola a decis să lucreze mai bine la capitolul disponibilitate aşa că această tabletă va fi disponibilă în multe reţele de vânzare, inclusiv Amazon, Best Buy, Costco, RadioShack, Staples şi Walmart.

Tableta de la Motorola bazată pe Android 3 – Honeycomb are o singură facilitate lipsă, posibilitatea de conectare 3G sau 4G pe care Xoom-ul original le avea, iar în rest avem practic de-a face cu aceaşi platformă hardware: microprocesor Tegra 2 de la NVIDIA de 1GHz, 1GB de RAM, 32GB storage, o cameră cu autofocus de 5 megapixeli, toate sub un display de 10.1 inch cu rezoluţie de 1280 x 800.  Cu toate acestea, lipsa conectivităţii mobile scade preţul tabletei cu câteva sute de dolari, deci pentru cei care pot să împartă conexiunea pe care o au deja pe telefonul mobil, sau care frecventează zone cu disponibilitate mare wi-fi, acesta e mai degrabă un avantaj decât o problemă.

Ne bucurăm să vedem o rezoluţie atât de mare la această tabletă, mai ales că unul din jocurile noastre preferate, Vendetta-Online, este deja disponibil pe Android Market dar avea nevoie de o tableta Android cu o rezoluţie minimă de 600 de pixeli pentru a fi cu adevărat jucabil. Evident cu Xoom rezoluţia nu va mai fi un impediment.

Aşteptăm părerile voastre despre concurenţa tabletelor şi vrem să ştim ce v-a convins să cumpăraţi o tabletă sau alta.

În continuare puteţi accesa comunicatul de presă în limba engleză al celor de la Motorola.

Citește mai mult