Articole

Cursuri interesante la Black Hat USA 2013

index-reg-now-imageMai sunt încă 4 luni până la Black Hat USA 2013 dar o păsărică ne-a șoptit că nu mai sunt prea multe locuri libere, așa că vă prezint câteva cursuri pe care le consider mai interesante de la conferință ca să vă fie mai ușor să vă hotărâți dacă mergeți sau nu:

  • Jim Manico vine cu „Building Secure Web, Mobile and Webservice Application„, un bootcamp foarte intens în care veți primi un training esențial în ceea ce înseamnă securitate în zona aplicațiilor web și mobile.
  • SensePost vine cu „Hacking By Numbers: Mobile„, o abordare practică și completă cu privire la metodele utilizate pentru atacul platformelor mobile, utilă celor ce se ocupă cu Penetration Testing și sunt mai noi în domeniul securității aplicațiilor mobile
  • Foundstone prezintă „Ultimate Hacking: Mobile„, un curs care va parcurge metodologii de hacking utile atât pentru Android cât și pentru iOS.

După cum vedeți, lucrurile se orientează către zona de web și în special mobile web, așa că dacă sunteți în urmă în domeniul ăsta poate ar fi bine să investiți într-o plimbare de vară la Las Vegas.

hotel-caesars1

Foxconn afirmă că iPhone 5 o să îl facă de rușine pe Galaxy S3

Apple, de la care nu am prea avut vești în ultima perioadă, a ținut să reamintească celor care cumpără (într-un număr foarte mare) noul Samsung Galaxy S III că în curând va apărea pe piață și iPhone 5 și că poate ar fi mai bine să aștepte.

Deși noi suntem într-adevăr adepții răbdării când e vorba de un produs mai bun, cred că aceia care cumpără acum un telefon cu Android știu foarte bine ce vor și nu vor ține cont de un astfel de sfat, care nu vine de la noi ci de la Foxconn.

Iar lucrurile nu arată deloc bine pentru Apple, al cărui iPhone 5 este deocamdată doar în stadiul de zvon și despre care deocamdată nu vorbesc decât cei de la compania mamă a Foxconn, care sunt și cei care vor beneficia cel mai mult de pe urma vânzărilor de iPhone, presupunând că în acest an ar veni totuși o versiune 5, după ce în toamnă Apple ar putea lansa noua versiune de iOS.

World of Goo pentru iPhone

Ne-a fost greu să ne decidem dacă publicăm acest mic material la categoria iPhone sau la categoria Jocuri, dar am cedat şi le-am bifat pe amândouă. Fiindcă World of Goo e un joc care a fost lansat acum ceva ani pe PC dar care merită remarcat din nou, mai ales că atunci când l-am jucat ne-am oprit brusc, ocupaţi cu alte probleme, şi n-am reuşit să ne satisfacem pofta pe de-a întregul.

Nu vom intra în detalii, vom menţiona doar că e vorba de acelaşi joc relansat acum pe platforma iOS, ceea ce înseamnă că ar putea fi jucabil atât pe Mac-uri cât şi pe iPad sau iPhone. Merge chiar şi pe un iPod Touch din generaţia a treia sau mai nou, dar trebuie să fie descărcat printr-o conexiune de bandă largă.

Jocul are un scor de 96 din 100 în clasamentul mondial pe care noi îl folosim ca referinţă, şi chiar şi noi considerăm că scorul este perfect justificat.

Mai merită menţionat că îl puteţi descărca şi juca gratuit pentru o perioadă, deci nu aveţi niciun motiv să treceţi peste acest weekend fără să-l fi testat măcar.

Jocul se remarcă prin originalitate, fluiditate, interactivitate, mister, diversitate, dinamism şi încă o dată originalitate.

Pentru cei care vor descărca aplicaţia de pe AppStore, iată şi preţurile

– Versiunea iPhone NON HD 0,79€

– Versiunea iPhone HD 3,99€

– Versiunea iPad 3,99€

De la CATV la IPTV cu Motorola Televation

Televation, descrisă ca un „Live Streaming Device” este un produs nou lansat de Motorola pentru a uşura vizionarea programelor TV recepţionate prin cablu pe toate calculatoarele din casă. Practic Motorola Televation preia semnalul TV digital, recepţionat ca MPEG-2 şi îl transformă în stream-uri IP de tip MPEG-4 pe care le pune la dispoziţie celorlalte device-uri din reţeaua locală, cum ar fi tablete Android sau iOS, televizoare conectate prin ethernet sau calculatoare personale.

Nu vom intra în foarte multe detalii despre acest produs fiindcă el nu este disponibil încă pe piaţa din România, singurele rezultate obţinute la o căutare pe domenii .ro cu termenii cheie fiind câteva rezultate spam-ate de nişte pseudo-bloguri de IT care nu sunt altceva decât site-uri fantomă.

Vom mai menţiona că înainte de a vă aventura să achiziţionaţi un asftel de gadget ar trebui să verificaţi cu operatorul vostru de cablu că veţi putea înlocui settop box-ul vostru existent cu o sculă de acest gen.

Pe pagina următoare puteţi citi, în engleză, comunicatul de presă complet al celor de la Motorola.

Citește mai mult

MSI Afterburner pe Android pentru GPU overclocking

În ultima perioadă MSI s-a concentrat destul de tare pe simplificarea operaţiunilor de overclocking la produsele pe care le-a lansat pe piaţă. Nu numai că operaţiunea de overclocking nu mai necesită niciun pic de tupeu, dar în momentul în care producătorul îţi pune la dispoziţie o unealtă de overclocking, cam dispar orice fel de riscuri. Ani în care discutam de „prăjit” procesorul au cam trecut, iar acum poţi să faci operaţiunea cât se poate de „casual” între două reboot-uri sau chiar fără.

MSI a lansat în anii trecuţii OC Genie (Overclocking Genie) şi un update la BIOS-ul Wind, exact cu scopul de a facilita accesul la opţiunile de overclocking.

Săptămâna trecută, cei de la MSI au mers un pas mai departe şi au lansat aplicaţia pentru Android denumită Afterburner. Scopul ei este să permită monitorizarea temperaturii, a voltajului şi a vitezei ventilatorului pentru GPU printr-o conexiune WiFi de pe un PC, şi dacă aveţi nervi tari, inclusiv modificarea acestor parametrii pentru a mai stoarce un pic de viteză din procesorul grafic.

Nu numai că MSI se gândeşte să facă aplicaţia funcţională şi pe procesoare grafice de la alţi vendori, dar se pare că există şi o versiune pentru iOS în lucru.

Encriptarea datelor pe iPhone este istorie

Fanii şi susţinătorii iPhone vor avea un motiv în minus de laudă atunci când vor descrie avantajele iPhone faţă de alte device-uri mobile. De fapt e vorba de întreaga gamă de produse care rulează pe iOS, sistemul de operare de la Apple. O companie rusească de securitate informatică, Elcomsoft, a publicat informaţii despre procesul de spargere al encriptării pe sistemele de operare iOS. Unealta foloseşte câteva aplicaţii software specifice printre care un bruteforce cracker pentru a descoperi cheia folosită pentru generare cheii de criptare.

Chiar dacă pentru moment Elcomsoft nu vinde acest tool decât agenţiilor guvernamentale, nu e niciun dubiu că unelte de acest fel vor deveni disponibile în curând pentru oricine e interesat de astfel de unelte, şi din păcate există destul de multe categorii de „utilizatori” care ar găsi întrebuinţări neortodoxe pentru acestea.

Top 10 avantaje Android faţă de iPhone

Portalul Lifehacker a publicat o selecţie foarte interesantă de facilităţi şi avantaje pe care Android le are faţă de iPhone. Având în vedere că mai devreme sau mai târziu şi noi vom avea câte un telefon Android, ne-am gândit să documentăm un articol cu aceste avantaje, astfel încât la achiziţionarea unui Android să avem un punct foarte interesant de plecare în customizarea telefonului.

Nu ne vom întinde prea tare cu detaliile, fiindcă informaţiile sunt uşor accesibile la sursa iniţială a materialului, deci iată lista celor 10 avantaje:

10. Tastaturi alternative – dacă nu-ţi convine tastatura pusă la dispoziţie implicit, poţi descărca o aplicaţie care să schimbe mai toţi parametrii.

9. Automatizare – Tasker e una din cele mai puternice aplicaţii Android, cu ajutorul căreia îţi transformi Android-ul într-un super-telefon. Cu Tasker poţi customiza aproape toate setările sistemului de operare, inclusiv să foloseşti profile de customizare deja disponibile.

8. Launcher-e customizate – Pe iPhone customizările pot fi făcute după operaţiunea de jailbreak, pe Android se pot customiza o serie de setări legate de aplicaţia de bază a telefonului. Printre preferate se află LauncherPro şi ADWLauncher, care e una din cele mai customizabile launcher-e.

7. Widgets – ferestre care oferă acces direct la anumite informaţii sau date.

6. Schimbarea Bateriei şi a Cardului – pur şi simplu poţi să schimbi cartela de memorie şi bateria, dacă se strică sau vrei să faci un upgrade.

5. Instalarea aplicaţiilor – se face foarte simplu şi foarte rapid. Atât în Android Market cât şi în alternativa AppBrain, operaţiunile de instalare sunt foarte simple.

4. ROM-uri customizate – fiind un sistem de operare open-source, oricine are calităţile tehnice necesare poate să facă modificările şi să reîncarce sistemul de operare cu îmbunătăţirile preferate.

3. Controlarea telefonului de la calculator – indiferent că vrei să trimiţi SMS-uri sau să accesezi alte funcţiuni, poţi face asta foarte simplu din browser, o opţiune care, din nou, nu e disponibilă pe iOS

2. Flash – tehnologia Flash este încă foarte prezentă pe web, aşa că Flash este pur şi simplu o tehnologie de care nu te poţi lipsi.

1. Integrare adevărată cu aplicaţiile – chiar dacă Google Voice va fi disponibil până la urmă şi pe iPhone, aplicaţiile Google pe care le foloseam deja atunci când a apărut Android-ul, cum e Google Voice, Google Maps sau alte aplicaţii arhi-cunoscute, acestea lucrează pur şi simplu mai bine, mai deştept şi cu adevărat integrat pe Android.

Dacă vi se pare că există avantaje clare pe care iPhone le are faţă de Android aşteptăm părerile voastre în comentarii, pentru ca eventual să publicăm şi un articol intitulat Top 10 avantaje iPhone faţă de Android.

App Store de la Apple pierde teren în faţa Android Market

Aşa cum era de aşteptat, având în vedere trendurile de vânzări pe cele 2 platforme concurente, Android şi iOS, platformele online de distribuţie a aplicaţiilor pentru aceste două platforme urmează şi ele aceleaşi direcţii.

Dacă trendul actual se păstrează, Android Market o să depăşeasă App Store-ul lui Apple undeva în luna August a acestui an.

La începutul lunii Mai, diferenţa este încă de aproximativ 25%, dar ritmul în care Android Market creşte pare să fie din ce în ce mai accelerat. Cifrele brute nu sunt totuşi foarte relevante, majoritatea aplicaţiilor rămânând anonime, doar o mică parte dintre ele reuşind să iasă la suprafaţă şi să conteze în termen de popularitate.

Ca şi impact asupra dezvoltatorilor de aplicaţii, se pare că în acest gen de business distanţa între leaderi şi marea masă creşte constant, cu cei aflaţi în top 5% la o distanţă care se măreşte continuu faţă de pluton.

O analiză Gartner arată că Android va domina piaţa în 2015

Previziunile dintr-o analiză Gartner foarte recentă sugerează faptul că până în 2015, Android va ajunge la o cotă de piaţă de aproape 50%, în timp ce Microsoft va acopa locul 2 cu doar 19%, iar iOS de la Apple (cu sistemul de operare pentru iPhone) ar veni al treilea, cu 17%. RIM cunoscut pentru BlackBerry, va trebui să se mulţumească cu 11% în timp ce Symbian-ul de la Nokia va fi practic dispărut, cu 0.1% care pare mai degrabă reziduale.

În 2011 Android-ul deja domină, cu o cotă de 38 de procente, dar cei de la Apple sunt încă pe locul 2, însă aşa cum spuneam, până în 2015 aşteptările sunt ca acest loc să fie preluat de Microsoft.

Un alt aspect menţionat în raport este că vânzările de SmartPhone-uri se vor dubla în 2012 faţă de 2010, deci probabil vă număraţi printre viitori (dacă nu deja actualii) posesori de SmartPhone.

Lansarea iPhone 5 nu e aşa departe: 6 Iunie 2011

Pentru cei care s-au obişnuit să cumpere produs după produs de la Apple şi care acum aşteaptă cu sufletul la gură următorul iCeva avem veşti bune. Conferinţa Internaţională a Dezvoltatorilor Apple începe pe 6 Iunie 2011. Atât iPhone 3G, 3GS cât şi iPhone 4 au fost lansate la aceasta conferinţă, WWDC, aşa că probabilitatea să vedem iPhone 5 în luna iunie sunt destul de ridicate.

Phil Schiller de la Apple dezvăluie chiar mai mult:

La conferinţa de anul acesta vom dezvălui informaţii despre viitorul lui iOS şi Mac OS. Dacă eşti un dezvoltator de iOS sau MacOS acesta este un eveniment pe care nu vrei să-l pierzi.

Desigur, afirmaţia poate fi foarte bine doar o metodă de a creşte participare la WWDC, dar având în vedere că iOS 5 şi Lion pentru Mac sunt deja proiecte cunoscute, lucrurile par să stea aşa cum estimăm noi.

Avem şi o imagine cu invitaţia la acest WWDC, pentru cei care sunt printre cei mai curioşi fani Apple:

Browser-ul de web de pe Android mult mai rapid ca Safari pe iPhone

Cei de la Blaze Software au făcut un test comparativ ridicol de amănunţit între vitezele browserelor de pe Android şi iPhone. După un număr de nu mai puţin de 45000 de teste ei au concluzionat că Android îl lasă într-un mare con de umbră pe iPhone.

În medie, browserul de pe Android este cu peste 50% mai rapid în medie decât cel de pe iPhone, ceea ce înseamnă o viteză medie de încărcare pentru un site de 2 secunde faţă de 3 secunde pe iPhone.  Mai mult, în peste 84% din teste Android a performat mai bine ca iPhone, deci indiferent de tipul de conţinut Android se comportă consistent mai bine decât rivalul iPhone.

Un lucru interesant este că mult lăudatele îmbunătăţiri de procesare pentru partea de JavaScript sunt de fapt praf în ochi, Android 2.3 reuşind o performanţă medie de 2.2 secunde comparativ cu 2 secunde pentru versiunea 2.2, în timp ce la iOS lucrurile stau chiar rău, cu iOS 4.3 mergând chiar mai încet decât iOS 4.2.

Blaze Software a rulat testele pe un iPhone 4 cu iOS 4.3 şi un Google Nexus S cu Android 2.3. Testele s-au efectuat pe conexiuni Wi-Fi, astfel încât problema de bandwidth să nu devină relevantă pentru testele de performanţă.

iPad2, un plus pentru fani, nu destul pentru business

Unul din cele mai fierbinţi subiecte ale momentului în industria gadget-urilor este desigur iPad2, care deşi încă nu e disponibil în magazine, fiind programat pentru 11 martie, a stârnit multe discuţii cu privire la valoarea pe care o aduc modificările faţă de prima versiune. Cam toată lumea e de acord că iPad 2 va atrage mulţi clienţi care anetior s-ar fi îndreptat către competitori cum ar fi Motorola Xoom, dar aici se încadrează în principal consumatorii „casnici”.

În ce priveşte zona de business, se pare că la acest nivel aşteptarea va trebui să continue, fiindca Apple iPad2 nu nive cu aproape nimic nou care să convingă companiile să adopte platforma în activităţi profesionale la nivelul unei afaceri, decât ca gadget mai degrabă decât ca unealtă performantă de lucru.

Ariile în care companiile aşteptau îmbunătăţiri erau pe zona de securitate şi de uşurinţă în administrare, fiindcă orice nouă tehnologie trebuie să se integreze cât mai bine în peisajul tehnologic al unei organizaţii fără să fie nevoie ca organizaţia să se adapteze la noua tehnologie, ci mai degrabă tehnica de calcul trebuie să vină pregătită pentru a fi integrată cât mai lin în infrastructura IT a oricărei organizaţii.

Apple a acordat totuşi o atenţie sporită integrării de business, prin includerea în iOS a unor facilităţi care cresc aderenţa lui iPad la un context de business, incluzând wireless printing şi o securitate îmbunătăţită. În plus pe lângă tabletele bazate pe Android, iPad-ul are o competiţie suplimentară în acest domeniu de la tableta PlayBook de la Research In Motion (producătorul binecunoscutului BlackBerry), programată şi ea pentru lansare în curând, ca şi de la gadgeturile  bazate pe webOS de la HP care sunt programate de asemenea pentru acest an.

Trebuie să ţinem cont totuşi că Apple a declarat că nu-şi propune să creeze cu iPad o tabletă pentru business, deşi afirmaţia s-ar putea să se refere mai degrabă la faptul că iOS mai degrabă nu e prea pregătit pentru business decât la faptul că Apple nu-şi doreşte deloc să atace acest segment.